Reforma
4.4.2014. 12:50:17h
Evo kako će se reformirati turističke zajednice
Ministarstvo turizma jučer je objavilo smjernice kojima se definiraju osnovna načela za izradu zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, zakona o boravišnoj pristojbi i zakona o članarinama u turističkim zajednicama…
Glen Scarborough / flickr.com

Ministarstvo turizma jučer je objavilo smjernice kojima se definiraju osnovna načela za izradu zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, zakona o boravišnoj pristojbi i zakona o članarinama u turističkim zajednicama…

Pozvalo je sve dionike turističkog sektora i šire da se do 22. travnja uključe u javnu raspravu kako bi se unaprijedio sustav turističkih zajednica i uskladio s potrebama modernih turista.

Ministar turizma Darko Lorencin naglašava kako je u tom procesu ključna riječ destinacijski menadžment, pri čemu prvenstveno žele ojačati razvoj destinacija na regionalnoj razini.

“Turističke zajednice zasigurno su sustav koji je u proteklih 23 godine dao najveći doprinos razvoju turizma u Hrvatskoj, no sukladno anketama provedenim na terenu, vrijeme je za njegovu promjenu”, navodi Lorencin i dodaje da će Ministarstvo od sredine travnja “povest raspravu i dijalog na samom terenu kako bi došli do najboljih rješenja za čitav sektor”.

Novim zakonskim okvirom želi se ustanoviti turističke zajednice regija po modelu destinacijske menadžment organizacije (DMO), kao regionalne menadžment organizacije (RMO).

Na razini 10 turističkih regija koje su definirane Strateškim marketinškim planom hrvatskog turizma od 2010. do 2014. formirat će se RMO-i za Grad Zagreb, Središnju Hrvatsku, Slavoniju, Istru, Kvarner, Liku – Karlovac, Dalmaciju – Zadar, Dalmaciju – Šibenik, Dalmaciju – Split te Dubrovnik.

Turističke zajednice osnovane po DMO modelu, prema prijedlogu u smjernicama, preuzet će sve zaposlenike, imovinu, prava i obveze dosadašnjih turističkih zajednica na području osnivanja.

Hrvatska turistička zajednica (HTZ), kao nacionalna turistička organizacija (NTO), biti će uz ostalo odgovorna za marketing i strateško planiranje na nacionalnoj razini te poboljšanje ugleda i položaja turizma na međunarodnom tržištu. Također, bit će odgovorna i za stvaranje prepoznatljivog brenda, ulaganje u oglašavanje zajedno s turističkom industrijom i nižim razinama sustava (RMO i DMO), uspostavljanje sustava upravljanja kvalitetom i koordinaciju i nadzor predstavništava u inozemstvu te razvoj hrvatskog turističkog informativnog sustava.

Regionalne menadžment organizacije, kao regionalne turističke zajednice, bit će uz ostalo odgovorne za strateško planiranje i razvoj, marketing, upravljanje sustavom te istraživanje na regionalnoj razini. DMO organizacije će među inim okupljati dionike javnog, privatnog i civilnog sektora u destinaciji s ciljem strateškog i operativnog upravljanja destinacijom i ostvarenja zajedničke, prethodno usuglašene, vizije razvoja.

Uz promjenu nadležnosti, novim zakonskim okvirom definirat će se i razdioba izvornih prihoda, što znači da će regionalne turističke zajednice (RMO) imati veći proračun u odnosu na postojeće županijske turističke zajednice, dok će raspodjela prihoda na lokalnoj razini ostati ista.

Novim zakonskim okvirom uspostavit će se i turističko-informativni sustav, odnosno obveza elektroničke prijave i odjave gostiju za sve pružatelje usluga smještaja.

Ministarstvo turizma smjernice je objavilo na svojim internetskim stranicama, a svi zainteresirani mogu svoje prijedloge i primjedbe dostaviti do 22. travnja 2014. na mail adresu: smjernice-tz@mint.hr ili na adresu: Ministarstvo turizma, Uprava za sustav turističkih zajednica i upravljanje turističkom destinacijom, Zagreb, Prisavlje 14.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved