Okrug Gornji
Domaće
6.4.2014. 9:31:22h
Seoski turizam na domaćinski način
Polako nestaju granice između urbalnog i ruralnog turizma
Andrew Taylor / flickr.com

Nigdje se tako brzo ne raskidaju lanci sa tradicionalizmom u našem gospodarenju, kao u turizmu. Ono što je bilo prije nekoliko godina samo ideja i zamisao, danas postaje realnost i svakodnevica. Na svega pedesetak metara od morske obale u sjeni luksuznih i moderno opremljenih objekata za pružanje usluga smještaja, nalaze se vrtovi i voćnjaci u kojima se proizvodi zdrava hrana za potrebe gostiju.

Uzgoj sezonskog povrća u vrtu
Kako bi pokazao kako se može sve to veoma kvalitetno organizirati i gostu pružiti doista sve što suvremeni turizam zahtjeva, posjetio sam obiteljsko gospodarstvo obitelji Rebčak u Okruku Gornjem. Nakon niz godina provedenih na radu u Njemačkoj, došao je u Okruk i sagradio veoma lijep i kvalitetan objekt s namjerom da se bavi turizmom. No kako u suvremenom turizmu, pored smještaja, sunca i mora, gosti zahtijevaju mnogo više morale su se mijenjati stare navike i osigurati sve što turist zahtijeva. Gosti u ovom objektu imaju na raspolaganju upravo sve što im je potrebno za ugodan boravak. Osim udobnog smještaja gostima se nudi zdrava hrana, piće i ostale delicije uzgojene u vlastitom vrtu.

Tomislav Drezga
Kada sam upitao vlasnika, gospodina Pavla Rebčaka što ga je motiviralo da ovako spoji urbalni i ruralni turizam rekao je, "Davne 1985. godine sam se započeo baviti turizmom i onda je bilo sve daleko lakše. U Okruku je bilo daleko manje objekata i gospodarstava koja su se bavila turizmom. Dovoljno je bio dobar smještaj, sunce i more. Danas je situacija potpuno drugačija. Pošto ja sam odlazim na sajmove turizma u Njemačku dobro su mi poznati zahtjevi suvremenog turizma. Kako bi moji gosti mogli što više vremena provesti na moru, ja nastojim da im priredim sve ono što im je doista potrebno. U mom vrtu raste sve sezonsko povrće, a u voćnjaku razne vrste voća i sve je to namijenjeno mojim gostima. Moja supruga je izvrsna kuharica i pripravlja razne specijalitete za hranu i isto tako i razne delicije i napitke od voća u kojima moji gosti uživaju.
Domaćinski odnos prema gostu
Dokazao sam da se i pored mora i luksuznih objekata može stvoriti i zelena oaza u kojoj može uspijevati sve. Naravno da je za to potreban veliki trud i dodatni troškovi, ali ako hoćemo da nam gost bude doista zadovoljan onda se treba i potruditi. To je jedini način da gosta zadržim i da se on slijedeće godine ponovo vrati. U mom vrtu svake godine ja proizvodim dovoljnu količinu i sve vrste povrća potrebne da zadovoljim svoje goste. Sve što proizvedem zdrava je hrana jer se ne koristim nikakvim pesticidima, niti bilo kakvim drugim sredstvima kojima bih mogao smanjiti kvalitetu hrane. Isto tako proizvodim nekoliko vrsta mediteranskog i drugog voća kao i domaćeg vina kako bih mogao počastiti svoje goste. Vodim ih na izlete da upoznaju ljepote Dalmacije i do sada na moje gostoprimstvo nisam imamo nikakvu primjedbu. Moji pojedini gosti vraćaju se niz godina jer im u mom objektu ništa nedostaje i veoma su zadovoljni, a to je najbolja promidžba.

Pavle Rebčak
Pokazao sam da se i u centru urbalnog turizma može stvoriti zelena oaza i pokazati gostima što im sve može ponuditi hrvatski turizam. Uza sve to, na prvom je mjestu je pravi domaćinski odnos prema gostu i da se svakog trenutka osjeća da je dobro došao", zaključio je gospodi Pavle.
Doista nevjerojatno ali istinito, ostao sam zatečen onim što sam vidio i sva je sreća što ima ovakvih ljudi koji su krajnje ozbiljno shvatili potrebu da se stare navike moraju mijenjati. Shvatio sam da je nastala prava utrka među turističkim djelatnicima. Na našim selima podižu se sve luksuzniji smještajni kapaciteti, dok se pak u turističkim centrima podižu prekrasni vrtovi i zelene oaze kako bi se mogli nositi sa zahtjevima suvremenog turizma.

Piše: Tomislav Drezga
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved