Snižavanje kriterija
12.4.2014. 8:27:27h
Zašto šef HTZ-a ne mora imati iskustvo u turizmu?
Od turističke struke, ali i javnosti, dugo čekani natječaj za izbor novog čelnika Hrvatske turističke zajednice konačno je objavljen, tek nekoliko dana prije isteka zakonskog roka od 30 dana koji je počeo teći 14. ožujka, kada je smijenjena tadašnja direktorica Meri Matešić.
Darij & Ana / flickr.com

Od turističke struke, ali i javnosti, dugo čekani natječaj za izbor novog čelnika Hrvatske turističke zajednice konačno je objavljen, tek nekoliko dana prije isteka zakonskog roka od 30 dana koji je počeo teći 14. ožujka, kada je smijenjena tadašnja direktorica Meri Matešić.

Baš kao što se i najavljivalo, novom čelniku HTZ-a nije uvjet da je radio na rukovodećim mjestima u turizmu najmanje pet godina, kao što je to bilo do sada, već će se novi direktor nacionalne turističke organizacije birati bez obzira gdje je prije toga radio, uz uvjet da je rukovodio u sektoru u kojem je radio.
Stručnjaci ‘opće prakse’

U Ministarstvu turizma su tako „olabavljene“ kriterije za jednu od najvažnijih turističkih funkcija u zemlji pojasnili željom da se na natječaj javi što širi krug stručnjaka, kako bi se među više kandidata izabrao najbolji.

No, dio turističke struke, osobito one iz sveučilišnog miljea koji obrazuju visokokvalificirane kadrove za turizam, ne slaže se s takvim pristupom. Jer, dok uvjet za budućeg direktora HTZ-a nije da je radio u turizmu, od njega se u nastavku natječaja traži da uz molbu priloži vlastiti prijedlog programa rada nacionalne turističke zajednice za jednogodišnje razdoblje.

Pri tome se posebno sugerira da u tome materijalu moraju biti obrađene teme poput razvoja turističke ponude i upravljanja destinacijom, strateško planiranje i marketing u turizmu s ciljem poboljšanja imagea položaja hrvatskog turizma na međunarodnom turističkom tržištu. Od kandidata, koji dakle mogu stići iz bilo kojega gospodarskog sektora, očekuje se i prijedlog reorganizacije i aktivnosti mreže predstavništava HTZ-a u inozemstvu!

– Apsolutno sam protiv snižavanja kriterija za rad na vodećim turističkim funkcijama u zemlji, što se sustavno događa, jer na takva mjesta moraju doći ljudi koji znaju strateški promišljati turistički razvoj, a to je gotovo nemoguće bez iskustva u turizmu. To ne mogu biti stručnjaci „opće prakse“, jer je turizam specifična djelatnost i ima svoje zakonitosti iako se kod nas javno stvara slika kako o turizmu svi sve znaju. Dok se u turizam javno kunemo kao u spasitelja nacionalnoga gospodarstva, istovremeno se sve čini da se on obezvrijedi. Kako može nacionalnom turističkom organizacijom u današnje vrijeme upravljati netko tko nema prethodnog upravljačkog iskustva u turizmu?! – pita se prof. dr. Lidija Petrić, voditeljica Katedre za ekonomiku nacionalnog gospodarstva splitskog Ekonomskog fakulteta.

Da bi budući direktor Glavnog ureda HTZ-a bio idealan ako bi došao iz turističkog sektora, ali s jakim poznavanjem marketinga, mišljenje je prof. dr. Drage Ružića s Ekonomskog fakulteta u Osijeku, specijaliziranog za marketing u turizmu, ali i dugogodišnjeg člana Turističkog vijeća HTZ-a, koji će suodlučivati o budućem direktoru kod izbora.

– Mislim da se na tome mjestu prvenstveno radi o marketinškom poslu i osobno od budućeg direktora očekujem vrhunske stručne, ljudske i moralne odlike, a političke najmanje. Ako u tom izboru bude političkog utjecaja, to će biti loše za struku. Novi direktor HTZ-a dolazi u vrlo važnom trenutku za sustav HTZ-a, ali i za budućnost hrvatskog turizma i zato bi morao imati povjerenje šire struke.

Ipak je to dominantno marketinški posao pa će teško dobar program rada, strateških turističkih odluka i vizija ponuditi neki kandidat koji prije nije radio u turizmu. Može se, doduše, puno toga prepisati s interneta i iskompilirati tekst da zvuči dobro, ali ne mogu vjerovati da bi takav netko prošao. Isto tako bi me bilo strah nekog novog direktora HTZ-a koji dolazi iz turizma, ali ne zna ništa o marketingu – kaže dr. Ružić.
Politika će odlučiti

Da je najvažnije što je kandidat do sada radio, kakvo mu je iskustvo i što će se pročitati u njegovu „curicullum vitae“, smatra dr. Zdenko Cerović s Hotelijerskog fakulteta u Opatiji.

– Osobno mislim da će i u ovom slučaju politika odlučiti o kandidatu, to je mjesto za čovjeka politike jer ih je ona i do sada sve dovela i sve odvela s tog mjesta, pa ne vidim zašto bi sada bilo drugačije. Najvažnije će biti vidjeti što je čovjek do sada radio, kakvo mu je iskustvo i znanje o sektoru čijim će marketingom upravljati, pa je očekivati da se neće javiti neki kandidat s iskustvom iz brodogradnje, na primjer – kaže dr. Cerović.

Piše: Ružica Mikačić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved