Kruzeri
14.4.2014. 11:58:15h
Nova direktiva EU smanjuje štetan utjecaj kruzera i unapređuje kvalitetu turizma
U odgovoru koji potpisuje slovenski povjerenik Janez Potočnik stoji: „Komisija smatra da je zaštita kulturne baštine, spomenika i znamenitosti od najveće važnosti. Također, direktivama o okolišu i novim tematskim strategijama o onečišćenju zraka i poboljšanju europskog urbanog okoliša rješavaju se pitanja emisija pomorskog prometa."
James Willamor / flickr.com

Članica Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane u Europskom parlamentu Dubravka Šuica dobila je odgovor Europske komisije na pitanje istražuje li utjecaj velikih brodova na kulturno-povijesnu baštinu europskih gradova, ali i Dubrovnika te što Komisija planira poduzeti kako bi zaštitila kulturno naslijeđe Europske unije, vodeći računa pri tome o turizmu.

– Cilj EU je smanjenje emisija ugljičnog dioksida iz sektora prometa za čak 40 posto, a naša je obveza čuvati kulturno naslijeđe, no istodobno moramo voditi brigu o kruzing-turizmu i ljudima koji žive od turizma, ali i budućim naraštajima koji će se baviti tom djelatnošću – komentirala je zastupnica Šuica odgovor Komisije.

U odgovoru koji potpisuje slovenski povjerenik Janez Potočnik stoji: „Komisija smatra da je zaštita kulturne baštine, spomenika i znamenitosti od najveće važnosti. Također, direktivama o okolišu i novim tematskim strategijama o onečišćenju zraka i poboljšanju europskog urbanog okoliša rješavaju se pitanja emisija pomorskog prometa poput nedavno izmijenjene Direktive o sadržaju sumpora u brodskim gorivima."

Komisija napominje da je „u predmetu protiv luke Genove, Europski sud nedavno presudio da su brodovi za kružna putovanja koji pristaju u lukama EU-a obuhvaćeni odredbama Direktive o sumporu koje se odnose na putničke brodove na redovnim linijama i stoga sadržaj sumpora u korištenom gorivu moraju ograničiti na 1,5% u svim teritorijalnim morima, isključivim gospodarskim pojasevima i područjima kontroliranog onečišćenja država članica“.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved