Baška
18.7.2013. 1:56:51h
Bašćanska ploča ili plaža? Gosti biraju oboje!
Logika u sezoni - 
Bitno je da Baška ima bogatu ponudu jer je dislocirana od ostatka otoka.
Tomislav Mavrovic / flickr.com

Crkva sv. Ivana iznad Baške na mjestu je nekadašnjeg kaštela u kojemu su svoj dvorac imali i Frankopani, koji su tamo često boravili. Vjerojatno stoga što s tog položaja puca prekrasan pogled ne samo na bašćansku uvalu nego i na Velebit i na otoke sjevernog Jadrana. Bašku okružuje nekoliko takvih vidikovaca, a jedan je od njih i svetište iznad naselja Batomalj. Pitate li mještane je li Baška poznatija po bašćanskoj plaži ili Bašćanskoj ploči, naići ćete na mnoge dileme.

No nema sumnje, turisti mogu birati hoće li otići na Velu plažu u centru mjesta, koja je okružena mnogobrojnim lokalima, restoranima, pizzerijama, kafićima i hotelima, ili će se prošetati do obližnjeg Jurandvora, mjesta pronalaska poznate Bašćanske ploče, čija replika stoji u podu crkve sv. Lucije, dok se original čuva u zgradi HAZU u Zagrebu. Hrvatski gosti i domaćini priznaju da se naježe kad stoje na mjestu gdje su opati čuvali dokumente iz 12. stoljeća.

Uhvate se kako im misli odlutaju u ta vremena, gledajući ostatke nekadašnje svećenikove kuće ili obližnjeg benediktinskog samostana...

Jedan od razloga zašto turisti dolaze u Bašku jest i akvarij smješten u samom centu, gdje sedamdesetak vrsta riba živi u dvjesto kvadratnih metara. Otkako je otvoren 2008. godine, privlači godišnje 30.000 turista, a opremali su ga i onim vrstama koje su ulovili lokalni ribari.

– Bitno je da Baška ima što više sadržaja jer je dislocirana od ostatka otoka, a mi držimo samo jadranske ribe – kaže vlasnik akvarija Dragan Brnić.

Iako je Baška jedno od najstarijih kupališnih mjesta na otoku, jedini grad koji je živ tijekom cijele godine je Krk. Turistička zajednica stalno radi na dodatnoj ponudi pa je tako prošli tjedan u selu Vrh, koje se spaja s Krkom, otvorena kuća krčkog pršuta, u kojoj će turisti moći kušati delicije lokalnog mesara Vjeke Žužića, koji već desetljećima radi na očuvanju tradicije sušenja pršuta. Radi to kao stari Krčani, u but utrlja sol i ružmarin, a potom ga suši u koži. Svoj je proizvod zaštitio kao autohtoni otočki, a jedini je pršutar u županiji. Posebnost je grada Krka u tome što je jedini opasan zidinama, dok je većina nekad utvrđenih kaštela na otoku gotovo potpuno nestala.

Piše: Petra Balija/VLM

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved