20.7.2013. 6:40:41h
Specifična turistička sezona
Hotelijeri su, po onom što čuje, na lanjskoj razini, ali i s problemom pada dolazaka ruskih turista te Nijemaca, što je Matešić objasnila trajanjem škole u tri njemačke pokrajine
eGuide Travel / flickr.com

Po mnogo čemu ova je turistička sezona specifična i teško usporediva s lanjskom, pa tako i u fizičkim pokazateljima koji su u prvom dijelu srpnja u nekim regijama i smještajnim kapacitetima slabiji, u nekim bolji od lanjskih, tako je i po tržištima, ali se dodatnim mjerama nastoji utjecati na tržišta te ublažiti eventualne minuse, izjavio je ministar turizma i predsjednik Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Darko Lorencin nakon završetka sjednice Turističkog vijeća HTZ-a.

Direktorica Glavnog ureda HTZ-a Meri Matešić na sjednici Vijeća kazala je da je ova sezona, pa i srpanj, prema informacijama s terena, u većem dijelu primorskih destinacija ili blago u plusu ili slična prošloj godini, osim Istre koja bilježi pad.

Hotelijeri su, po onom što čuje, na lanjskoj razini, ali i s problemom pada dolazaka ruskih turista te Nijemaca, što je Matešić objasnila trajanjem škole u tri njemačke pokrajine, među kojima i u Bavarskoj, do danas, 19. srpnja, što bi značilo da se njemački turisti pojačano u Hrvatskoj mogu očekivati od ovog vikenda. I ona je, kao i neki članovi Vijeća, istaknula da i za kolovoz ima još nepopunjenih datuma i kreveta, ali se svi nadaju da će se to popuniti bar 'ultra last minuteom', što je trend primijećen i u srpnju.

Za Kvarner je kazao da su neki hotelijeri u minusu, da trenutačno nedostaju Talijani i Slovenci, a kritizirao je i povećanje cijena izvanpansionske ponude, poput primjerice dnevnog najma suncobrana i ležaljke od oko 100 kuna i visokih cijena pića, posebno piva i sokova u ugostiteljskim objektima.

Član Vijeća Frane Skoblar iz Zadra naglasio je da će ova sezona teško nadmašiti lanjsku rekordnu, a da bi bilo sjajno kad bi ponovila te rezultate, čemu bi se, vjeruje, mogli približiti ako kolovoz prođe bez minusa i ako se ostvare dobre najave za rujan i posezonu. U Zadru i županiji nema većih problema s obzirom na to da su, kako je dodao, na vrijeme prepoznali važnost i investirali u suradnju sa zračnim prijevoznicima.

U posezonu vjeruje i Boris Žgomba (UHPA), koji kaže da bi rujan zbog skupova i kongresa mogao biti i puniji od srpnja, ocjenjujući i da je sezona pod kontrolom, da nije ni dobra ni loša.

Ni u Dubrovniku, prema riječima Vlade Lučića, hotelijerima ne ide u srpnju baš dobro, za razliku od privatnog smještaja, koji se dobro puni, dok je u Istri, smatra Tomislav Popović, obrnuto, hoteli su u plusu, a kampovi i apartmani u minusu. Dodao je i da Istra bilježi pad fizičkog prometa od oko 3 posto, koji neće biti lako nadoknaditi do kraja godine, a minus od 2 do 4 posto smatra prihvatljivim ako se kompenzira cijenom odnosno višim prihodima.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved