Stagnacija i pad
16.4.2014. 6:18:25h
Turističko vijeće HTZ-a: Ožujak u znaku stagnacije i pada prodaje za Jadran
Nakon odličnog početka godine u kojima je većina organizatora putovanja u Europi bilježila značajan porast rezervacija za Hrvatsku, ožujak je donio „hladan tuš“ sa stagnacijom, pa i padom prodaje odmora za gotovo sve naše destinacije, pa su promotivne kampanje, medijska oglašavanja i marketinške aktivnosti na stranim tržištima idućih mjeseci od presudnog značaja za uspjeh sezone.
Klovovi / flickr.com

Nakon odličnog početka godine u kojima je većina organizatora putovanja u Europi bilježila značajan porast rezervacija za Hrvatsku, ožujak je donio „hladan tuš“ sa stagnacijom, pa i padom prodaje odmora za gotovo sve naše destinacije, pa su promotivne kampanje, medijska oglašavanja i marketinške aktivnosti na stranim tržištima idućih mjeseci od presudnog značaja za uspjeh sezone.

Već sada inozemni partneri upozoravaju na „rupe“ u svibnju i srpnju za koje traže razumijevanje hotelijera i zajedničke akcije na tržištu. Trenutno najbolje ide prodaja putovanja u Hrvatsku na tržištima Slovenije, Velike Britanije, Češke i Austrije, Nijemci se nadaju ponoviti lanjsku godinu, a Rusi vjerojatno ove godine neće kod nas na odmor u značajnijem broju.

Najvažniji su to detalji trenutnog stanja na turističkom tržištu za Hrvatsku, izneseni u utorak na sjednici Turističkog vijeća HTZ-a pod predsjedanjem Darka Lorencina, ministra turizma.

Prema istraživanju Eurobarometra iznesenom na sjednici, 56 posto građana EU namjerava mijenjati svoje planove za odmor ove godine ovisno o financijskoj situaciji, dok njih 44 posto kaže kako će putovati bez obzira na ekonomske okolnosti.

Gospodarska situacija najmanje će utjecati na planove Austrijanaca, Nijemaca, Danaca, Šveđana, Finaca i Norvežana, dok će najsnažnije negativno utjecati na planove Grka, Španjolaca, Portugalaca, Talijana i Hrvata.

U predsezoni Hrvatska bi mogla imati koristi od činjenice da austrijska skijališta ove godine bilježe značajan pad noćenja zbog toplog vremena i nedostatka snijega. Ove godine možemo očekivati da će Austrijanci skijališta za vrijeme Uskrsa zamijeniti hrvatskom obalom, ocjena je Ranka Vlatkovića, direktora HTZ-a u Beču.

Međutim, naš problem bi na austrijskom tržištu u dogledno vrijeme mogla biti jeftina ponuda Turske, Španjolske, Grčke i Tunisa. Zato je odlična situacija u Velikoj Britaniji gdje svi vodeći turoperatori koji u svom programu imaju Hrvatsku bilježe porast bukinga od oko 15 posto u odnosu na lani. Na najvažnijem emitivnom tržištu Njemačke,

TUI ima trenutno broj rezervacija za Hrvatsku na razini lanjskog prometa, dobro se prodaje regija Split, dok za Dubrovnik bilježe veliki minus. TUI je zabrinut za „srpanjsku rupu“, odnosno razdoblje od kraja lipnja do otprilike 12. srpnja.

No, u grupaciji FTI navode da im promet prema Hrvatskoj raste dvoznamenkasto, dok je ID Riva trenutno 4 posto bolja u predsezoni nego lani.

Interes Poljaka i Čeha za odmor na Jadranu je za sada dobar, ponajviše za obitelji sa djecom koje su požurile rezervirati svoje putovanje u jeftinijoj „first minute“ prodaji, koja je za neke objekte i do 30 posto povoljnija. Važno je i uvođenje nove aviolinije Krako

- Split za koju počinje velika promotivna kampanja „Eurolota“. Talijansko emitivno tržište pokazuje pozitivne znakove prema proljetnim putovanjima u Hrvatsku. Uskršnji praznici, Dan oslobođenja (25.04.) i Prvomajski praznici omogućavaju njihovo povezivanje, pa se očekuje da će oko 70 posto Talijana u tom razdoblju otići na proljetni odmor, zbog čega se očekuje rast prometa iz Italije u predsezoni, rečeno je u izvješću sa tržišta.

Slovenci najbrojniji
Rezultati na slovenskom tržištu u prvom tromjesečju su izvanredni. Sa dolascima od 34 tisuće gostiju i više od 80 tisuća noćenja, Slovenci su u ovom dijelu godine rekorderi po rastu od 23 posto. Kako se njihov najveći broj očekuje upravo u iduća dvba tjedna, sa tog tržišta je sezona odlično započela.

Tisuću eura za putovanje
Prema posljednjoj anketi građana EU, 64 posto njih planira dva putovanja u trajanju od po 5 dana. Nijemci i Britanci će potrošiti prosječno tisuću eura po osobi, dok Francuzi i Španjolci planiraju potrošiti između 600-700 eura. Španjolska ostaje vodeća zemlja za odmor građana EU, dok je Barcelona istovremeno najtraženija „city-break“ destinacija.

Piše: R. Mikačić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved