Gospa i vlast
24.6.2014. 7:56:41h
Međugorje ima milijun hodočasnika godišnje, a nema turističku zajednicu
Prije puta u Međugorje pokušao sam doznati broj telefona tamošnje turističke zajednice. Na informacijama ga nisu uspjeli pronaći, pa tražim broj Turističke zajednice Čitluka. Nema ni toga broja, kaže mi cura na informacijama.
rdesoras / flickr.com

Prije puta u Međugorje pokušao sam doznati broj telefona tamošnje turističke zajednice. Na informacijama ga nisu uspjeli pronaći, pa tražim broj Turističke zajednice Čitluka. Nema ni toga broja, kaže mi cura na informacijama.

Onda nazovem načelnika općine Čitluk Ivu Jerkića i dogovorim s njim sastanak u Međugorju.

- Ni Međugorje ni Čitluk nemaju turističku zajednicu - veli Jerkić.

To traje od 2002. godine kada je visoki predstavnik nametnuo zakon po kojemu mogu postojati samo entitetske i županijske turističke zajednice, dok su općine i mjesne zajednice isključene. Da apsurd bude veći, prihod od boravišne pristojbe dijele TZ Federacije BiH i TZ Hercegovačko-neretvanske županije u omjeru 80% prema 20%. Nama ništa - požalio se načelnik Jerkić.
Međugorje godišnje posjeti oko milijun hodočasnika. I danas je, nekoliko dana uoči 33. obljetnice ukazanja koja se obilježava 25. lipnja, puno hodočasnika. Ako se zna da boravišna pristojba stoji 2 marke, to znači da bi se u županijsku i federalnu turističku blagajnu trebalo sliti dva milijuna maraka. No, prošle je godine u to ime uplaćeno tek 40 tisuća maraka, što znači da je u Međugorju boravilo samo 20 tisuća gostiju.

- Pa onda po medijima ovdašnje ljude proglašavaju švercerima koji varaju državu. A radi se o tome da država vara nas. Pogledajte ovdašnje uske i zakrpljene ceste koje vode do Međugorja, pa ove rupe na cestama u samom mjestu. Već godinama pokušavamo napraviti kanalizaciju, ali doživljavamo birokratske zapreke u federalnoj Vladi, napose od ministra Lijanovića.

Mi smo napisali i predložili zakon o turizmu, ali on već godinama ne prolazi. Tako imamo situaciju da svi gubimo. I Federacija, i Županija, i Čitluk, i Međugorje. Glupo je govoriti da zarađuju privatnici. I njima bi bilo bolje da su bolje ceste, da postoji kanalizacija, da se urede parkinzi, obilježe lokacije… Da se uspostavi red, tako da svatko zna što daje i što dobiva - kaže Jerkić.

Međugorje raspolaže s 35 tisuća postelja. No, mnogi objekti nisu registrirani. Ne samo krivnjom vlasnika.

- Kod nas su potpuno nesređeni imovinskopravni odnosi - dodaje Jerkić.

Zemljište se dijelilo usmenim dogovorom između braće i sestara. Kada je ono poskupjelo zbog vjerskog turizma, javljaju se potomci odseljenika sa svih strana svijeta, što mora riješiti sud. I gle apsurda, visoki predstavnik 2004. godine ukida neke općinske sudove, među njima i naš u Čitluku. A sud u Mostaru prebukiran, pa se godinama mora čekati na pravomoćno rješenje. Federalne vlasti to ne zanima.

- To su te beha vlasti, vole u tuđi vrt i zeleno obrat - kaže Ivek Pavičić, kum i neka vrsta glasnogovornika vidjelice Vicke Ivanković koji se s Draganom Zovkom priključio razgovoru. Ali se i naš narod nekako previše okrenuo zaradi. Ranije su hodočasnici učili moliti od naše čeljadi, sad obrnuto.

- Ja sam rođeni Sarajlija, ali sam se još prije ukazanja vratio u Međugorje i na očevoj njivi sagradio kuću - kaže Dragan Zovko, turistički vodič od 1984. godine.

- U Međugorju sam upoznao tisuće hodočasnika, svih rasa, nacija, pa i vjera. Ovo je zaista čudo koje čovjek mora posjetiti i osjetiti. Tim ljudima ne treba ništa, oni čak traže skromnost u svemu. Bože, kad vidim koliko truda ulažu u turističkim mjestima Dalmacije da dočekaju goste, pa im servilno ugađaju za novac… A ovdje, dođu na koljenima, odlaze na krilima, što je kazao jedan fratar. I ne bih rekao da treba toliko poboljšati standard hodočasnicima, koliko urediti Međugorje zbog ljudi koji ovdje žive. I stvoriti uvjete da zarade svi.

- To i ja kažem - složio se Ivek.

Piše: Petar Miloš
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved