22.8.2013. 3:17:49h
Bosanci i Hercegovci okupirali plaže u Draču
Centroprevoz iz Goražda več šestu godinu zaredom organizuje turistička putovanja u Albaniju. Svake subote ispred Zemaljskog muzeja u Sarajeva turisti iz naše zemlje tačno u sedam sati u tri ili četiri autobusa krenu put Drača, skraćenim, ali i opasnim putem preko Foče do graničnog prelaza Hum.
Epicurus B. / wikipedia.org

Centroprevoz iz Goražda več šestu godinu zaredom organizuje turistička putovanja u Albaniju.

Svake subote ispred Zemaljskog muzeja u Sarajeva turisti iz naše zemlje  tačno u sedam sati u tri ili četiri autobusa krenu put Drača, skraćenim, ali i opasnim putem preko Foče do graničnog prelaza Hum.

Ovaj prelaz jedan je od onih gdje vam dobrodošlicu žele u RS ,ali ne i u BiH. Vratolomoija kojim vozači voze ovu dionicu jedna od onih koju treba prespavati.

U Crnu Goru preko prelijepog krajolika kanjona Pive i Tare, preko Nikšića i Podgorice, putuje se pet do šest sati do pograničnog mjesta Tuzi.
Tu na jednom mjestu žive i Albanci, Ccrnogorci, Bošnjaci i Kosovari i nema svađe. Razlog biznis i ekonomija koja ih je zbližila.

Na graničnom prelazu u Albaniju nismo dugo čekali i onda prvo iznenađenje. Dobro urađen autoput sa kružnim saobraćajnicima duž cijele trase preko Skadra do Drača.

Dužinom cijelog autoputa vide se ostaci Hodžinog režima, bunkeri koji su u to vrijeme „štitili „albance od vanjskog i unutrašnjeg  neprijatelja. Mrak je uveliko već pao kada smo stigli do našeg odredišta jer  je jedan od naših autobusa u koloni zalutao nekih tridesetak kilometara zbog kružne saobraćajnice.

Vozač tog autobusa bio je prepušten sam sebi jer je vodič puta Centroprevoza mirno otišao prvim autobusom iako je znao da je šofer po prvi put u Albaniji. Tako je vožnja ovog bus-a trajala 15 sati.

Hotel u kojem smo odsjeli zove se Leonardo. Lijepo urađen u mermeru na šest spratova i nekada je je imao četiri zvijezdice jer  je imao  bazen, ali kao i kod nas ovdje se vode „bitke „ za atraktivne lokacije.

Vlasnik je izgubio tu lokaciju i tu je izgrađen još jedan hotel. A onda još jedno iznenađenje ispred ovog hotelu tu uz plažu „nikao“je hotel Saliha Beriše bišeg premijera Albanije.

Kažu da će se nakon izgradnje svi apartamani u njemu prodati. Kvadrat za apartaman u ovom hotelu koštat će kako saznajemo oko 1.000 eura. Naši drugi zemljaci odjesli su u u hotelima As, Lieden, Ibiza i Dolce Vita.

Zanimljivo je da u nizu od pet kilometra u zadnjih pet godina izgrađeno preko 100 hotela. Svaki hotel ima svoju lokaciju na plaži i ljubazni domaćini odvest će vas do mjesta gdje ćete besplatno dobiti dvije ležaljke i sunconbran. A onda slijedi prvo veće razočarenje.

More nije čisto kao u Hrvatskoj, ponajviše zbog kanalizacione mreže koja još nije riješena u cijelosti.

Septička jama pored pojednih hotela ovdje je normalna stvar.

Svako jutro kamioni cisterne ispumpaju fekalije i odvoze na nepoznate lokacije. Problem smeća evidentan je na svakom koraku. Konj i kolska drvena kola odvoze smeće sa plaže, a to  još je jedan od pokazatelja da turistički radnici ove zemlje moraju poraditi na ovom i sličnim problemima.

Cijene su slične kao i kod nas. Za jedan euro dobićete oko 135 leka i zato ukoliko se odlučite da ljetujete u ovoj zemlji ,nastojte svoj novac zamijeniti i mjenjačnicama gdje ćete po zvaničnom kursu dobiti 139 leka.Kafa nije skupa od 100 do 150 leka u zavisnoti od objekata ili restorana. Od deset konobara jedan govori engleski jezik.Cigarete su jefinije za jednu KM u odnosu na naše.

Ono što vas može iznervirati jesu razni prodavci svega i svačega. Dok ležite pod suncobranom iz svih pravaca bombarduju vas na albanskom jeziku raznim proizvodima i voćem. Nudi se sve od ženskih haljina, mobitela, pa do cigareta i novina i čega još ne.

Za vrijeme našeg boravka dosta naših malih sugrađana dobilo je neku vrstu viroze. Čak je angažovan i ljekar iz Drača. Uzrok  je po svemu sudeći voda. Kad je o vodi riječ voda u hotelima nije za piće.

Doručak je na bazi švedskog stola i malo jednoličan, dok za večeru imate jedno jelo na raspolaganju iako bi po nekom pravilu na meniju trebalo biti bar tri jela.

Život u ovom mjestu gdje smo boravili završava u 23 sata ,dok jedan diskoteka radi do 24 h.Nedostak šetališata i neasfaltiranih površina još je jedan u nizu nedostataka turizma u Albaniji. Šetalište je zapravo plaža. Imate mogućnost otići na jednodnevni izlet do Tirane za 30 eura.

Posjetili smo i Drač u noćnim satima. Na svakom koraku benzinske pumpe. Grad je pun zelenih površina i pun kockarnica kao u Las Vegasu.Ima se šta vidjeti. Prelijepa džamija u centru Drača i brojne druge znamenitosti.

I da ne zaboravimo brojni naši sugrađani svojim vozilima dolaze u u Drač. Bh. tablice vidljive su ispred svakog hotela na parkingu.

Sedmodnevni boravak u sunčanom Draču brzo je prošao.Ono što nam je nedostajalo u ovom gradu je biserno čisto Jadransko more i mnogo bolja organizacija pomenute agencije.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved