Poreč
Sramota!!!
22.7.2014. 14:05:50h
Žalio se da predugo čeka hranu pa završio sa slomljenom čeljusti
Turist se s teškim ozljedama glave nalazi u KBC-u Sušak, kamo je hitno prevezen i operiran nakon što ga je premlatio konobar u porečkoj pizzeriji u staroj gradskoj jezgri
Johann Jaritz / wikipedia.org

Nevoljama i neugodnostima koje turisti doživljavaju na našoj obali nikad kraja. Ljetovanje u Poreču doživotno će pamtiti 38-godišnji Nizozemac M. Rollemann, koji je u Istru stigao sa suprugom i četvero male djece. Turist se s teškim ozljedama glave nalazi u KBC-u Sušak, kamo je hitno prevezen i operiran nakon što ga je premlatio konobar u porečkoj pizzeriji u staroj gradskoj jezgri. Kišni dan obitelj Nizozemaca iskoristila je da plažu zamijeni razgledanjem Poreča te su ondje odlučili i ručati, i to na terasi slastičarnice i pizzerije Bijeli san.

Riječ je o objektu koji se nalazi u parku Matije Gupca, između rive i dviju najpoznatijih porečkih ulica Decumanus i Cardo Maximus i koji je gotovo četrdesetak godina u vlasništvu obitelji Bilali. Rolermannovi, koji su u Bijeli san došli u društvu prijatelja, naručili su večeru, no kada je hrana kasnila, otac je intervenirao kod konobara. Uskoro je izbila svađa i konobar je goste istjerao iz lokala. Navodno im je rekao da ne moraju platiti ni piće. Nizozemci su ogorčeno krenuli, no konobar je tada zatražio da ipak plate piće i nasrnuo na Rolermanna. Nakon kraćeg naguravanja Bilali je šakom, a prema nekim izvorima i nekim metalnim predmetom, nagađa se bokserom, Rolermanna udario u glavu. – Udarac je bio toliko snažan da se muškarac srušio kao pokošen na kameni pločnik. Sve se to događalo pred ženom i djecom koja su u strahu vrištala vidjevši okrvavljenog oca na tlu i to bez svijesti – ispričali su nam očevici koji su se zatekli na obližnjim štandovima sa suvenirima. U trenu se stvorila gužva, dotrčali su i ostali konobari iz lokala te je došlo do naguravanja u kojem je bilo teško bilo što vidjeti – dodaju. Ubrzo su stigli i liječnici jer je netko od očevidaca pozvao Hitnu pomoć pa je Rolermann zbrinut .

U slastičarni Bijeli San nije bilo moguće doznati ništa o detaljima sukoba, a sam napadač lišen je slobode. Manje je i turista na terasi lokala, a i mještani nevoljko govore o incidentu za koji kažu da baca ružno svjetlo na gostoljubivost domaćina i sam grad kao multikulturalnu sredinu u kojoj su Albanci dobro primljeni.

– Bilo je strašno. Vidio sam čovjeka u besvjesnom stanju kako krvav leži. Imao je veliku razderotinu iznad lijevog čela. Čeona kost mu se vidjela. Liječnici su zaustavili krvarenje dok su djeca vrištala oko oca. Ovo je primitivizam kakav se ne pamti. Na ovakav način isprebijati stranca i to bez ikakva povoda, rekao je 47-godišnji Porečanin za portal Istarski.hr. Navodno je, prema nekim izjavama šokiranih svjedoka, donosi Istarski. hr., netko od svjedoka rekao kako je konobar u ruci držao bokser i da su Nizozemca čak trojica konobara iscipelarila. Vriska djece i turista šokirala je mnoge okupljene prolaznike. Rolermann je hitno prevezen u Rijeku i operiran iste večeri. Nalazi se na odjelu intenzivnog liječenja, a slijedi mu još jedna operacije zbog težine ozljeda. Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o prijelomu čeljusti, prijelomu nosne kosti, potresu mozga i otvorenoj rani glave. Posjetila ga je supruga s djecom te će ga, čim zdravstveno stanje to bude dopuštalo, prevesti na liječenje u Nizozemsku. Policija je privela konobara Hajdina te ga nakon kriminalističke obrade prepustila nadležnom državnom odvjetništvu, a podnesena je i kaznena prijavu zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda, potvrđeno je u PU Istarskoj.

Djed mu sudjelovao u dva pokušaja atentata na gradonačelnika
Napadač je unuk Sefedina Bilalija (73), jednog  od trojice optuženih za sudjelovanje u čak dva pokušaja atentata na bivšeg porečkog gradonačelnika Edu Kosa, navodno zbog terase koju su Bilalijevi željeli dobiti a samoj rivi, a to im se zbog čitavog niza razloga nije omogućilo, a što su detaljno objasnile gradske vlasti.

Sefedin Bilali utemeljitelj  je slastičarnice Bijeli san 80-tih godina u Poreču, a osuđen je zbog  poticanja na ubojstva na 13 godina zatvora.

Podsjetimo, uz njega su na Županijskom sudu u Puli osuđeni i Miro Đurić (42) iz Đakova i Nikica Ćurić (46) iz Osijeka  i to na 31,5 godinu zatvora.

U prvom slučaju u listopadu 2006. Đurić je postavio bombu pod Kosov automobil, a u studenom 2010. godine Ćurić je, naoružan pištoljem, Kosa zaskočio pred kućom u Kukcima. Inače,  Edo Kos,  danas je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, a u doba napada bio je dogradonačelnik.

Nakon izricanja presude Glasu Istre je rekao:

- O počiniteljima i visini kazne ne bih govorio dok presude ne postanu pravomoćne, već bih skrenuo pažnju na motiv, jer ako je stvarno razlog za pokušaje atentata na mene terasa gradske kavane, onda je to vrlo žalosno. Ako je borba lokalne samouprave da postane vlasnik nečega što se zove gradska riva razlog da na nekoga treba izvršiti atentat, to je stvarno žalosno. U cijelom procesu razočarao me i porečki imam Ibiši, koji nije govorio istinu na sudu, kazao je Kos za nakon izricanja presude za Glas Istre.

Osim što je  glavni konobar u slastičarni i pizzeriji Bijeli san, Hajdin Bilali je i direktor istoimene tvrtke koja, prema registru tvrtki broji 12 zaposlenih u ugostiteljstvu.

Piše: Tanja Božić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved