31.8.2013. 0:46:22h
Na šta se sve žale domaći turisti
Turisti iz Srbije do sada podneli 200 prijava protiv turističkih agencija. Žale se na "ukraden dan", malo mesa, bučne ulice, bazene, igrališta
George M. Groutas / flickr.com

ZA prvih sedam meseci srpski turisti su podneli 200 prijava žaleći se na rad turističkih agencija.

Turistički inspektori su utvrdili da je 78 (39 odsto) prijava osnovano jer turističke agencije nisu izvršile sve ugovorene i naplaćene usluge i u 36 slučajeva postigli su da su agencije oštećenim putnicima vratile iznos srazmeran neizvršenim uslugama u ukupnoj vrednosti od 735.490,00 dinara. U ostalim slučajevima inspektori su podneli zahteve za pokretanje prekršajnog postupka.


- Najveći broj prijava nezadovoljnih građana odnosi se na nivo komfora koji je manji od ugovorenog: nije bilo klime ili mini-bara, oprema sobe nije odgovarajućeg standarda - saopštili su u Turističkoj inspekciji. - Žalili su se da smeštajni objekti nisu imali utvrđene sadržaje: teniske terene, bazen, dečje igralište.

Mnoge žalbe stigle su na račun dužine trajanja aranžmana - vremensko trajanje, a ne boravkom na destinaciji ili u smeštajnom objektu. Recimo, mnogi turisti su se žalili da su prvog dana došli na odredište u ranim jutarnjim satima, a da su u sobe ušli posle 14 časova (iako je u Opštim uslovima putovanja navedeno da je ulazak u sobe posle 16 časova). Brojne su bile žalbe i na lokaciju smeštajnog objekta, da su bili udaljeni od plaže više nego što je navedeno u programu.

- Česte su žalbe tipa "plaža nije peščana" i "buka je van objekta" - kažu u Turističkoj inspekciji. - Smatraju da kada ugovore ol inkluziv uslugu, mogu da koriste sve usluge u hotelu 24 sata neprekidno bez doplate, ne znajući da je koncept ol inkluziv usluge određen prema internim pravilima hotela (u kojima je navedeno koje su usluge obuhvaćene, gde se pružaju u okviru hotelskog kompleksa i u koje vreme). Takođe, putnici smatraju da hoteli ne ispunjavaju uslove za kategoriju koju poseduju.

Takođe, kada je hotel prebukiran, putnik može biti smešten u hotel iste ili više kategorije bez doplate, ili u hotel niže kategorije uz pristanak putnika uz obavezu da mu se vrati razlika u ceni.

KOME SU SVE ODUZETE LICENCE?

OVE godini turistički inspektori su zbog težih povreda propisa podneli 22 predloga za oduzimanje licence. Licencu za organizovanje turističkih putovanja je izgubilo 15 agencija, jer nisu obezbedile propisane garancije putovanja: "Bogdanović" iz Golupca, "Alfa turs" iz Vranja", "Regija solaris" iz Kragujevca, "Sport turs", "Ekvitas pro travel", "Mihael", "Dionisus", "Best rajzen", "Tur klub", "Ist vest turs", "A+Travel tri S A" "Radiusnautika", "Antistres tur", "Sani dejs travel" i "Džast go" iz Beograda.

Piše: A. Krsmanović

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved