1.9.2013. 1:49:46h
POTENCIJAL: Etno-sela donosiće nam milijarde evra!
Neto dobit domaćinstva je od 5.000 do 15.000 evra godišnje, a stanje bi bilo bolje uz kvalitetniju infrastrukturu
Sergey Galyonkin / flickr.com

BEOGRAD - Selo moje lepše od Pariza!
Potencijal koji bi naša zemlja mogla da ostvari preko seoskog turizma je ogroman. Ukoliko bi se njim bavilo samo 10 odsto od ukupno 630.000 seoskih domaćinstava, od naplate noćenja i hrane od po 20 evra u proseku mogli bismo da zaradimo milijarde evra. Posebno ako se zna da svako domaćinstvo godišnje poseti između 750 i 1.500 ljudi.

Zarada do 5.000 €

Vladimir Ivanović iz udruženja Seoski turizam Srbije kaže da, za razliku od zemalja u regionu, imamo ozbiljan promet, raznovrsnost smeštaja i veliko tržište, ali da su prihodi za sada daleko od milijardu evra.

- U Srbiji je kategorizovano 950 domaćinstava, a oko 300 njih isključivo se bavi turizmom i svoje objekte su organizovali kao etno-sela, salaše, konake, vile... Oni u proseku ostvare od 750 do 1.500 noćenja godišnje, mada ima objekata koji beleže i 3.000 noćenja. Neto dobit po domaćinstvu je od 5.000 do 15.000 evra godišnje, pošto za pun pansion treba odvojiti od 15 do 28 evra dnevno po osobi - navodi on i naglašava da od seoskog turizma ne zarađuju samo vlasnici objekata već i poljoprivredni proizvođači iz sela koje oni angažuju za nabavku hrane, rakije, vina, suvenira...

Učešće u radovima

U Turističkoj organizaciji Srbiji rekli su da se posetiocima u toku letnje turističke sezone, osim odmora, nude specijaliteti tradicionalne kuhinje iz ekološki čistih sredina.
- Turistima koji posete selo omogućeno je učešće u poljoprivrednim radovima, odlazak u lov i ribolov, poseta kulturno-istorijskim spomenicima, izvornim kulturno-umetničkim programima, upoznavanje sa tradicionalnim manifestacijama i zanatima - kažu u TOS. Ipak, da bi se ostvario pun potencijal ove turističke grane, neophodno je urediti saobraćajnu i građevinsku infrastrukturu, prehrambenu industriju, vodičku službu, evidentirati kapacitete...

Najposećeniji Zlatibor

Prema rečima Vladimira Ivanovića, u našoj zemlji čak 67 opština poseduje neki objekat karakterističan za seoski turizam.
- Zastupljeni su od Subotice do Bujanovca. Nema favorita u regionima, ali su vrlo posećena sela u zapadnoj Srbiji - oko Zlatibora, Tare i Mokre gore - sela u opštinama Ivanjica, Knić, Kosjerić, Pirot, Kovin, zatim u Pomoravlju, na Staroj planini, Fruškoj gori... - nabraja on.

Piše: Sanja Ilić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved