1.9.2013. 6:06:44h
HGSS u samo nekoliko sati dvaput spasio njemački alpinistički par na Anića kuku
GORSKI spašavatelji u petak su u dva navrata intervenirali u Anića kuku spašavajući penjače koji su prvo zalutali, a potom ostali bez rasvjete.
Wikitoc / wikipedia.org

GORSKI spašavatelji u petak su u dva navrata intervenirali u Anića kuku spašavajući penjače koji su prvo zalutali, a potom ostali bez rasvjete.

U petak u 17,30 sati dežurni je tim gorskih spašavatelja u Velikoj Paklenici  putem djelatnika Nacionalnog parka dobio dojavu o dvoje penjača koji su se tijekom penjanja izgubili u stijeni.

Spašavatelji su odmah stupili u kontakt s penjačima te su se uputili prema podnožju stijene u kojoj su se nalazili njemački alpinist i njegova partnerica u dobi od 24 i 21 godine. Uz asistenciju spašavatelja, dvojac je absajlao (spustio se niz uže) 30-tak metara i na taj način se vratio u Brahm, smjer kojeg je prvotno penjao. Spašavatelji su se ispod stijene zadržali sve do 19,45 sati kada su penjači javili da je sve u redu i da dalje mogu sami.

Međutim, nepunih sat vremena kasnije, u 20,30 sati, ponovno pozivaju gorske spašavatelje jer im je zakazala rasvjeta i ne mogu se sigurno kretati na izlazu iz smjera te se po teško pristupačnom terenu spustiti do dna kanjona.

Stoga je ponovno prema njima upućen tim spašavatelja koji su ih dopratili do parkirališta u Velikoj Paklenici u 23,45 sati, kada je ujedno i okončana ova, još jedna u nizu uspješnih akcija spašavanja u Velikoj Paklenici. U akciji su sudjelovali članovi HGSS-a iz Rijeke, Ogulina i Zadra.

Piše: R.I.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved