2.9.2013. 1:44:43h
Rusi i Nijemci sve više posjećuju RS
BANJALUKA - Turističke destinacije RS su tokom prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na ranija vremena u daleko većoj mjeri bile interesantne stranim turistima.
aigarius / flickr.com

BANJALUKA - Turističke destinacije RS su tokom prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na ranija vremena u daleko većoj mjeri bile interesantne stranim turistima.
Prema podacima Zavoda za statistiku RS, u periodu januar - jul broj dolazaka stranih turista je povećan za 11,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je istovremeno broj njihovih noćenja uvećan za 12,1 odsto.
U navedenom periodu u RS je ostvareno ukupno 381.586 noćenja, od čega se 161.363 odnosi na ino-turiste, a 220.233 na noćenja domaćih turista. Broj noćenja domaćih turista je zabilježio blagi pad od 2,8 odsto.
RS tradicionalno najviše posjećuju gosti iz zemalja okruženja - u prvom redu Srbije (57.181 noćenje), zatim Hrvatske (28.578), Slovenije (15.179) i Crne Gore (7.542).
Što se tiče turista iz drugih evropskih država, u ovoj godini zabilježeni su solidni pomaci nabolje. Tako je RS, van prostora bivše Jugoslavije, najinteresantnija bila Rusima koji su noćili 5.801 dan uz porast posjeta od 5,9 odsto, zatim Nijemcima s rastom od devet odsto i Italijanima 13,3 odsto, dok su, sa druge strane, Austrijanci smanjili noćenja za 11,9 odsto.
Statistika je potvrdila da su strani turisti tokom prvih sedam mjeseci ostvarili 11,6 odsto više hotelskih noćenja u odnosu na isti period prošle godine te da su svojim dolascima napravili i skok od 37 odsto kod noćenja u odmaralištima i smještajima za kraći odmor.
Nada Jovanović, direktorica Turističke organizacije RS, ocijenila je da je za pomak u razvoju domaćeg turizma zaslužan veliki broj turističkih prezentacija koje su održane u svim predstavništvima RS u inostranstvu - Beogradu, Briselu, Beču, Štutgartu, Moskvi i Tel Avivu.
"Maksimalno se trudimo da na pravi način prikažemo RS kao jako atraktivnu turističku destinaciju. Izgleda da naš rad sada daje svoje plodove", rekla je ona.
Broj dolazaka stranih turista u RS ove godine povećan za 11,8 odsto u odnosu na isti period lani
Ona je istakla kako je Turistička organizacija RS intenzivno radila na stvaranju jedinstvenog turističkog proizvoda jugoistočne Evrope sa Srbijom, Crnom Gorom, Hrvatskom, Makedonijom, Grčkom, Hrvatskom, Rumunijom i Slovenijom. Takav proizvod u suštini znači organizaciju tura koje traju između 10 i 12 dana, za koje su Rusi trenutno jako zainteresovani.
RS je sa ponudom aktivnog odmora, kao zemlja vode i zelenila kakvog je sve manje u Evropi, uz ponudu antistres turizma, uz veoma malo ulaganja, bilježi sve veći napredak.
Jovanovićeva je istakla i da je najviša naplata boravišnih taksi Banjaluci, iako se ona nalazi na trećem mjestu po broju turističkih posjeta u RS, iza Trebinja i Bijeljine.
"Ove godine je Trebinje posjetilo 30 odsto više turista u odnosu na prošlu godinu, a treba naglasiti i to da Andrićgrad posjećuje oko 2.000 turista dnevno. Nažalost, ova dva grada još ne posjeduju smještajne kapacitete kako bi se ljudi u njima duže zadržavali", napominje Jovanovićeva.
Ograničeni smještajni kapaciteti predstavljaju problem u prihvatanju sve značajnijeg broja turista. RS ima samo dva hotela sa pet zvjezdica - hotel "Kaldera" u Aleksandrovcu, kod Laktaša, i "Pirg" u Etno-selu "Stanišići", kod Bijeljine.
Aleksandar Radošević, direktor marketinga u ZTC "Banja Vrućica", kod Teslića, istakao je da su tokom prvih šest mjeseci zabilježili rekordnu posjećenost uz 72.500 noćenja, što je povećanje za 4,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine.
On je konstatovao da "Banju Vrućicu" osjetno posjećuje sve više stranih gostiju, prije svih, turista iz zemalja regiona.
"Ove godine u ukupnoj strukturi gostiju 32 odsto se odnosi na ino-posjete, dok je prošle godine njihov udio bio 28 odsto", konstatovao je on.

Piše: ZORICA DRAGOVIĆ

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved