Kazne
6.9.2014. 8:38:26h
Pomorska policija u Istri kaznila 1.224 gliseraša
Nautička špica sezone na istarskoj obali neznatno je podbacila u odnosu na isto razdoblje lani. Prema podacima Lučke kapetanije u Puli koja vodi evidenciju o prijavama stranih jahti i brodica bilježi se dva posto manje nautičara.
Thangaraj Kumaravel / flickr.com

Nautička špica sezone na istarskoj obali neznatno je podbacila u odnosu na isto razdoblje lani. Prema podacima Lučke kapetanije u Puli koja vodi evidenciju o prijavama stranih jahti i brodica bilježi se dva posto manje nautičara. Iz izvještaja sustava ACI marina koji u Istri ima četiri, od ukupno 21 marine duž jadranske obale, ova je sezona za njih u minusu za jedan posto.

Od početka godine istarskim priobaljem plovilo je ukupno 16.055 stranih jahti i brodica što je za 2,96 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Prema statističkim pokazateljima Lučke kapetanije Pula i njenim ispostavama diljem Istre, prvu su prijavu u hrvatskim teritorijalnim vodama obavile 5.992 strane brodice i 760 jahti pod stranom zastavom. Usporedimo li ove brojke s istim razdobljem prošle godine dolazimo do podatka da je u 2014. godini dosad evidentirano 19,5 odnosno 20,35 posto više prvih prijava stranih jahti i brodica.

Što se tiče produljenja boravka u hrvatskim vodama situacija nije sjajna jer se u ovoj godini bilježi pad od gotovo 14,5 posto. Naime, ove je godine boravak produžilo 1.691 jahta i 7.612 stranih brodica. To znači da se 14,5 posto stranih nautičara nije zadržalo u Istri, već su plovili u nekim drugim vodama.

Do sada 25 akcija Lučke kapetanije

Najviše je jahti i brodica uknjižila ispostava Lučke kapetanije u Poreču gdje je svoj boravak prijavilo 3.510 vlasnika stranih jahti i brodica. Slijedi Pula s 3.502 jahte, Umag s 3.464, Rovinj s 2.826 jahti i brodica te Novigrad s 2.400 i Rabac s 282 strane jahte i brodice. Kapetanija u Raši je upisala 71 stranu jahtu i brodicu.

Što se tiče sigurnosti plovidbe, na istarskoj je obali ove sezone bilo relativno mirno sa svega par teških nesreća. Najgora se dogodila nedavno u moru između otoka Kozada i Puntižele kraj Pule gdje je prilikom ronjenja, u naletu talijanske jahte od 33 stope smrtno stradala 16-godišnja Njemica. Pulski Lučki kapetan Lucio Toffetti kaže da su ispostave Lučke kapetanije do 15. kolovoza ove godine imale ukupno 25 akcija kontrole sigurnosti plovidbe na moru.

- U tim je akcijama evidentirano devet prekršaja. U istom je razdoblju s istarske obale ukradeno pet plovila. U odnosu na lani, Lučka kapetanija je u Istri imala od prilike deset posto manje akcija. Napominjem da Lučke kapetanije nisu represivno tijelo, već oni koji se brinu o sigurnosti na moru, kako za plovidbu tako i za živote i imovinu pomoraca i nautičara. Stoga je naša uloga u prvom redu preventivna i sigurnosna, a tek posljedično represivna. Djelatnici Lučke kapetanije su tu da omoguće sigurnu plovidbu i kupanje, a ne da kažnjavaju ljude na moru, ističe kapetan Toffetti.

Što se tiče rada pomorske policije Policijske uprave istarske situacija je pak dijametralno suprotna. Pomorska policija je od lipnja naovamo, evidentirala gotovo tisuću i pol prekršaja. Iz odjela za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću Policijske uprave istarske nas izvještavaju da je zbog nepropisnog glisiranja bilo najviše prekršaja te da je pomorska policija u Istri je tijekom ljetnih mjeseci zabilježila ukupno 1.443 prekršaja.

U srpnju najviše prekršaja na moru

- Postaja pomorske policije Pula je u lipnju evidentirala ukupno 365 prekršaja od čega 297 prekršaja iz Pomorskog zakonika i to 258 glisiranja, 34 prekršaja iz Zakona o morskom ribarstvu, 11 prekršaja iz Zakona o nadzoru državne granice, četiri prekršaja iz Zakona o strancima i deset ostalih prekršaja. U srpnju je evidentirano ukupno 687 prekršaja, od kojih 579 prekršaja iz Pomorskog zakonika od kojih je 532 bilo zbog nepropisnog glisiranja, 81 prekršaj iz Zakona o morskom ribarstvu, 10 prekršaja iz Zakona o nadzoru državne granice, pet prekršaja iz Zakona o strancima i 12 ostalih prekršaja.

Od 1. do 26. kolovoza evidentirano ukupno 391 prekršaj iz Pomorskog zakonika (348 nepropisnih glisiranja), 12 prekršaja iz Zakona o morskom ribarstvu, 14 prekršaja iz Zakona o nadzoru državne granice, tri prekršaja iz Zakona o strancima i 13 ostalih prekršaja, kažu u odjelu za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU istarske.

Kazne do pet tisuća kuna

Prema važećem Pomorskom zakonu glisiranje nije dopušteno u rubnoj crti obale do 300 metara udaljenosti. U tom se "zaštićenom" morskom pojasu može ploviti smanjenom brzinom, a u za to propisanim područjima najviše četiri nautičke milje, odnosno četiri čvora na sat. To su sve luke kao što je ona pulska te luke posebne namjene i luke rezervirane za nautički turizam, zatim Fažanski kanal, Limski kanal, Medulinski zaljev, Rabački zaljev, Uvala Veruda i priobalje oko Fratarskog otoka i otoka Frašker i Fraškerić te svi prilazi privezištima, pristaništima i marinama. Kazne za brzo glisiranje su od tisuću do pet tisuća kuna.

Piše: Cristian Bruno Galić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved