Regija
13.11.2014. 14:58:47h
Administracija prepreka regionalnom turizmu
Poduzetnici imaju ideje za zajedničku regionalnu turističku ponudu, ali im na putu stoje administrativne prepreke.
Michael Caven / flickr.com

Iako države regiona već godinama razmišljaju o zajedničkoj turističkoj ponudi, većina takvih inicijativa ostala je na nivou ideje.

Preduzetnici kažu da su prepreke uglavnom administrativne, poput npr. viznih režima.

Zašto je to tako, i šta zapravo znači jedinstvena turistička ponuda, istražila je novinarka Al Jazeere Milica Marinović.

Novembar je vrijeme kada kraljica crnogorskog turizma Budva  miruje. Prazne plaže i restorani samo su blijedi podsjetnik na ljetnu sezonu koja nije ispunila očekivanja domaćih ugostitelja.

Ugostitelj Đuro Ivanović kaže: "Ova sezona je bila baš kratka, mislim da je onaj špic trajao 20 dana, i to je sve u svemu loše. Treba nešto popraviti".

U ovo doba godine turisti u Budvi su rijedak prizor. Jean je sa svojim suprugom došla iz Amerike u potrazi za odmorom.

"Planirali smo put u Hrvatsku i pomislili zašto ne bismo došli i u Crnu Goru, koja je prelijepa. Razlog zašto smo izabrali ovo doba godine je što ne volim putovati kada je velika gužva i ovo je idealno, još imate vremena i prostora da radite ono što želite", kazala je Jean.

"U osam mjeseci ove godine Crnu Goru je posjetilo blizu 1,65 miliona turista što je državi donijelo zaradu od 635 miliona evra. No, ugostitelji kažu, može i mora bolje", izvijestila je Marinović.

Povećati broj gostiju i produžiti sezonu cilj je svih preduzetnika zemalja regiona. Mnogi rješenje vide u objedinjavanju turističkih ponuda Balkana, koje bi se ponudile dalekim zemljama poput Kine.

Zajednička ponuda

Žarko Radulović  iz Crnogorskog turističkog udruženja je rekao: "Šest država imaju mnogo više da ponude, šest puta više nego jedna, ali mi imamo probleme jer taj proizvod moramo da unificiramo, a za to su nam potrebne protočne granice, da ne bude problem viza, kabotaže s autobusima i niz manjih problema koji trebaju da se riješe".

Zajednička turistička ponuda zamišljena je kao velika regionalna tematska tura za ljubitelje ekstremnog sporta.

"Da jedna država ima rafting, druga kanjoning, treća ima speleološke ture, to je popularno u Americi a nije pokriveno turističkom nišom u našim zemljama", kazala je Tatjana Gerić iz Privredne komore Srbije.

Dok se neke turističke organizacije nadaju da bi se za ovakav projekat novac mogao da osigura iz pretpristupnih fondova Evropske unije, drugi rješenje vide u regionalnim turističkim kapacitetima.

Veljko Ostojić iz Karisma Hotels Adriatica je kazao: "Mi planiramo pod upravljanjem u narednih pet godina imati 5.000 soba u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji".

Zaduženima za turizam u ovom dijelu Evrope ne nedostaje ideja. Međutim, problem je što najveći dio ne odmakne dalje od toga.

Pokazatelji jednog od najvećih evropskih turoperatora TUI-ja kažu da od 30 miliona turista svega tri posto posjeti istočnu obalu Jadrana.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved