16.9.2013. 14:45:16h
Malezijski raj za turiste
Langkavi, jedno od malezijskih vrhunskih eko-odmarališta, ima prilično interesantnu istoriju, ukoliko je čovjek sujevjeran.
AndyLawson / flickr.com

Langkavi, jedno od malezijskih vrhunskih eko-odmarališta, ima prilično interesantnu istoriju, ukoliko je čovjek sujevjeran.
Smješteno u blizini granice s Tajlandom u Andamanskom moru, na glavno ostrvo Langkavi, kao i čitavu oblast od 99 ostrva, bačena je kletva 1819. godine, kada je predivna žena zvana Mahsuri izvršila navodnu preljubu. Izgleda da je njen pravi "zločin" bio taj što nije odgovarala na udvaranje glavnog poglavice plemena, koji je zatim naredio da je ubiju. Neposredno smrti ona je rekla da na ovom ostrvu neće biti mira i prosperiteta u narednih sedam generacija.
Poslije dvije godine Langkavi je pao u ruke tajlandskih osvajača i mnogi lokalni stanovnici su umrli od gladi. Oko 150 godina kasnije tadašnji premijer Malezije je proglasio Langkavi arhipelag djuti fri zonom i predstavio je plan da ih pretvori u raj za turiste. Nakon toga razvoj arhipelaga je bio prilično snažan, izgrađena su luksuzna odmarališta u blizini pješčanih plaža i izgradnjom aerodroma 2003. godine ovaj dio Malezije je postao prava meka za turiste. Po svemu sudeći, izgleda da je kletva konačno spala. Prema izvještajima u junu ove godine ostrvo bi trebalo da posjeti oko tri miliona turista u 2013.
Langkavi je naročito privlačan zbog Geoparka, oblasti od 475 kvadratnih kilometara, koja se nalazi pod zaštitom UNESCO-a i na kojoj nije dozvoljena gradnja hotela i odmarališta. Izuzetne geološke formacije koje datiraju iz mezozoika, kada je došlo do razdvajanja prastarog kontinenta Pangee, mogu se vidjeti na mnogim mjestima Geoparka. Prizor sa divljim svinjama, pticama, nosorogom, interesantnim majmunima i tradicionalnim malezijskim selima čini posjetu ovom eko-parku neprocjenjivim iskustvom.
Ova malezijska ostrva privlače različite vrste turista. Za one sa dubljim džepom najbolji smještaj na Langkaviju je odmaralište "Four Seasons". Redovno označeno kao najbolji luksuzni smještaj na ovom ostrvu, odmarlište čak ne nudi opciju za standardne sobe. Ukolio je ovo previše, posjetiocima je u sklopu odmarališta na raspolaganju 68 privatnih paviljona u malajskom stilu, ali i 23 luksuzne kuće, koje imaju pogled na Andamansko more. Porodice mogu koristiti veliki bazen, dok se parovi koji traže veću intimnost mogu opredijeliti za "mirni bazen za odrasle", koji je smješten uz samu obalu. Za one plićeg džepa tu je smještaj "Temple tree", kojeg drži Australijanac Narel Mekmurtri i koji se sastoji od nekoliko istorijskih malezijskih kuća smještenih na bivšoj plantaži kokosa. Svaka od tih kuća ima jedinstven stil. Tako na primjer crno-bijela kuća ima veliku terasu, spavaću sobu s tušem i obojene prozore, dok kolonijalna kuća, koja je ranije bila u vlasništvu bogatih arapskih trgovaca zlatom, ima pet spavaćih soba i trpezeriju za deset osoba i nju često iznajmljuju grupe.
Na prostoru čitavog arhipelaga od 99 ostrva i morskog eko-sistema koji čini Geopark, najviše impresionara područja takozvanih Geošuma. Tu se nalazi 400 miliona star planinski lanac Mašinčang, formacija krševitog krečnjaka, koji kreira izuzetne oblike kao što je ostrvo Dajang, u čijem se centru nalazi jezero poznato kao Ostrvo trudne djeve. Priča govori da je boginja rodila dijete zemaljskom princu, koje je zatim umrlo, da bi kasnije bilo sahranjeno na mjestu gdje se danas nalazi ostrvo. Boginja je zatim blagoslovila vodu moćima da liječi neplodnost i to je nešto što turisti treba da imaju u vidu kada ulaze u jezero. Najbolji način da se vidi Mašinčang je putem žičare duge preko dva kilometra, koja vodi gotovo do vrha ovog planinskog lanca.
Takođe, tu je i tura brodicima u posjeti nekolicini ostrva ovog izuzetnog arhipelaga, kao što su ostrva Pulau Singa Besar i Pulao Beras Basah. Langkavi nije mjesto poznato po svom noćnom životu i na njemu nećete naći zabavu kakva postoji na obližnjem Tajlandu. Ali zbog svog statusa djuti fri zone može se naći veliki izbor jeftinog pića.
Što se tiče hrane, nezaobilazno mjesto je restoran "La Sal", koji je destinacija samo po sebi i redovno je označen kao najbolji restoran u ovom dijelu Malezije.

Piše: Boris Đurić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved