Nema sezone
3.2.2014. 7:10:53h
Bez snijega propala sezona u Crnoj Gori
Zbog problema s nedostatkom snijega, crnogorski turistički radnici već sad računaju da su izgubili 60 posto prometa.
raymond_zoller / flickr.com

Nedostatak snijega tokom siječnja uzrokovao je veliko kašnjenje zimske turističke sezone i u Crnoj Gori, uz velike gubitke ugostitelja, pa im je u znak pomoći crnogorska Vlada odgodila  plaćanje poreza.

Ipak, snijeg koji je pao prije nekoliko dana obradovao je ljubitelje zimskih sportova u Crnoj Gori.

„Napokon je došao i ovdje snijeg, ali sa zakašnjenjem, i trudimo se da to iskoristimo na najbolji mogući način“, kaže Đuro, turist iz Bara, dok Irena iz Šibenika hvali crnogorske skijaške staze.

„Radi samo jedna staza, a ostale su zatvorene. Ipak, snalazimo se“, kaže turist Mladen.

Kapaciteti mahom prazni

Zimski raspust je završen, pa je radnim danima posjetitelja malo, što brine ugostitelje.

„Crnogorske zimske centre prošle godine posjetilo je gotovo 70.000 turista, od čega je država zaradila blizu 18 miliona eura. Šta će biti ove sezone, o tome ugostitelji ne žele ni da razmišljaju“, javlja Al Jazeerina reporterka Milica Marinović.

Skijalište u Kolašinu otvoreno je tek prošlog tjedna, a izostankom snijega i gostiju do sada je izgubljeno 60 posto očekivanog prometa.

„Činjenica što od 6. do 26. januara nismo mogli da radimo je prouzrokovala te gubitke i nikako se oni ne mogu nadoknaditi do kraja ovogodišnje sezone“, žali se Boban Šćepanović, direktor Ski centra „Kolašin 1450“.

Slično je i u restoranima, koji su mahom prazni, a njihovi vlasnici kažu kako se od vikend posjeta ne živi.

„Ova sezona je potpuno propala u Kolašinu“, priznaje ugostitelj Slobodan Bojić.

Možda i sniženje PDV-a

Usred zimske sezone hoteli su tek na 40 posto kapaciteta.

„Nadamo se da ćemo novim snijegom, koji je pao, da ćemo nadomjestiti sve ono što je izgubljeno. I da će se sezona produžiti do maja“, navodi Dušica Čarapić iz hotela „Bianca Resort&Spa“.

Nacionalna turistička organizacija pokušava dovesti goste, pa su cijene u zimskim centrima spuštene za 30 posto.

„U privatnom smještaju, hotelskim kapacitetima, dodatnim uslugama i ski centrima nude se povoljnije cijene ski-passa i iznajmljivanja opreme“, kaže Jelena Popović iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Kako bi olakšala situaciju, crnogorska Vlada odložila je ugostiteljima plaćanje poreza, a razmatra i uvođenje nižeg PDV-a od sedam posto na sjeveru države, no to je kratkoročno rješenje.

„Samo odlaganje poreza ne može da riješi pitanje sezone na sjeveru Crne Gore. Treba da obezbijedimo da ta sezona ima svoje pune sadržaje“, predlaže Branimir Gvozdenović, crnogorski ministar održivog razvoja i turizma.

Među tim sadržajima, upućuju stručnjaci, svakako su spa i wellness centri, turističke ture i druge ponude koje bi nadomjestile nedostatak snijega u zimskim mjesecima.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved