SAD i Bosna
17.2.2014. 11:15:59h
Svaki putnik koji posjeti BiH, vrati se ponovo
Ketrin Norman (Catherine), Amerikanka, putnica i poslovna žena, nakon brojnih avantura u koje se upustila tek s torbom na leđima, pronašla je utočište u Sarajevu. Upravo u bh. prijestonici Ketrin će uskoro otvoriti hostel "The Doctor's House" i sretna je, jer su se mukotrpan višemjesečni rad i trud isplatili.
Jack Davies / avaz.ba

Ketrin Norman (Catherine), Amerikanka, putnica i poslovna žena, nakon brojnih avantura u koje se upustila tek s torbom na leđima, pronašla je utočište u Sarajevu. Upravo u bh. prijestonici Ketrin će uskoro otvoriti hostel "The Doctor's House" i sretna je, jer su se mukotrpan višemjesečni rad i trud isplatili.

Ručni rad
- Kada sam putovala Balkanom, čula sam od drugih turista da je Bosna i Hercegovina posebna zemlja i da je to lako prepoznatljivo, ali niko mi, zapravo, nije mogao odgonetnuti šta je to što ih toliko privlači. Sada, kada živim u Sarajevu, kao poslovna žena i upraviteljica hostela, otkrila sam šta je to. Oduševila sam se otkrićem da nije u pitanju jedna stvar nego mnoštvo njih, odnosno autentičnost bosanskog duha, proizvoda i posebnih ljudi - kazala je Norman.

Osim zbog porasta i razvoja turizma u BiH, Ketrin je istaknula kako se Bosanci trebaju ponositi i vlastitim proizvodima te jedinstvenim duhom, koji našu zemlju čine posebnom.

- U svijetu ogromne proizvodnje i konzumerizma ručni rad i lokalni proizvodi postaju luksuz. No, u BiH se podrazumijeva da povrće stiže iz vlastitog vrta, da se rakija proizvodi u svakoj porodici, a namještaj pravi od kvalitetnog drveta iz vlastitih planina - govori Norman.

Široki osmijeh
Dodaje da su upravo zbog toga Bosanci poznati kao najveći umjetnici i rukotvorci u regiji te da se svaki turist u našoj zemlji osjeća posebno.

- Kada se bilo koji putnik slučajno nađe na ovom prostoru i u ovom mjestu, jedno je sigurno - ponovo se vraća. Svakom turisti u BiH se daje pristup jedinstvenoj raznolikosti suvenira izrađenih od bakra, tkanina s ručnim vezom, čija se izrda prenosi s koljena na koljeno, te hrane od domaćih namirnica. Bosanci širokog osmijeha smatraju dobrodošlim sve putnike, pozivajući ih na kafu i malo dobrog razgovora - iz iskustva je ispričala Norman.

Kratka biografija
Ketrin Norman rođena je 1984. godine u Sjevernoj Karolini u Sjedinjenim Američkim Državama. Kada je imala pet godina, preselila se sa porodicom u Nigeriju, a nakon što je završila studij grafičkog dizajna, ponovo se vratila u Ameriku. Ketrin je mnogo godina radila i kao fotograf, a njena želja oduvijek je bila da otvori svoj hostel. Vrlo brzo se preselila u Sarajevo, gdje će se njena želja uskoro i ostvariti.

Piše: E. Skenderović

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved