7.10.2013. 15:18:54h
Europa strahuje od socijalnog turizma
Austrija, Njemačka, Velika Britanija i Nizozemska žele uvesti mogućnost protjerivanja građana iz drugih zemalja Europske unije u strahu od tzv. socijalnog turizma, te će o toj inicijativi biti riječi već na idućem sastanku ministara unutarnjih poslova Unije.
Public Domain Photos / flickr.com

Austrija, Njemačka, Velika Britanija i Nizozemska žele uvesti mogućnost protjerivanja građana iz drugih zemalja Europske unije u strahu od tzv. socijalnog turizma, te će o toj inicijativi biti riječi već na idućem sastanku ministara unutarnjih poslova Unije.

Te su četiri države, u pismu upućenom članicama EU-a prije šest mjeseci, tražile od Europske komisije da djeluje protiv „socijalnog turizma“.

Austrijske novine, ipak, ukazuju na to da je taj zahtjev u suprotnosti sa slobodom kretanja unutar Unije, koja je zapisana kao jedna od četiri osnovne slobode u sporazumima EU-a.

Ipak, četiri ministra unutarnjih poslova žele uvesti mogućnost protjerivanja građana EU-a koji žele profitirati od socijalnih usluga druge članice, a konkretno ciljaju na Rome iz Rumunjske i Bugarske koji, navodno, putuju u zapadnu Europu kako bi tamo živjeli od socijalne pomoći.

Austrija samo simpatizer inicijative

U Njemačkoj ovu mjeru traže lokalne vlasti, jer su u pojedinim gradovima nastali problemi koji preopterećuju gradske proračune, dok u Velikoj Britaniji i Nizozemskoj iza takve inicijative stoji unutarnja politika.

Dok u Londonu takvu inicijativu podržavaju euroskeptični zastupnici iz redova stranke premijera Davida Camerona, kao i Stranka za nezavisnost Velike Britanije, u Nizozemskoj je prisutan pritisak desničarskih populista.

Na drugoj strani, Austrija podržava takvu inicijativu kao simpatizer, jer u toj zemlji, po iskustvima policije, ne postoje iskustva sa zloupotrebom socijalne pomoći.

Europska komisija ističe kako ne postoji potreba za djelovanjem bez jasnih činjeničnih podataka o zloupotrebi socijalnih usluga, zaključuju austrijski mediji.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved