19.11.2013. 22:12:41h
Odbor udruženja turizma i ugostiteljstva razmatrao rezultate ljetnje sezone: Smanjiti aerodromske takse za bolje sezonu
PODGORICA – Ovogodišnja ljetnja sezona bila je uspješna, što potvrđuju i prihodi od 697 miliona eura ili 2,4% više nego lani, ocijenjeno je na sjednici Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva u Privrednoj komori.
Francisco Antunes / flickr.com
PODGORICA – Ovogodišnja ljetnja sezona bila je uspješna, što potvrđuju i prihodi od 697 miliona eura ili 2,4% više nego lani, ocijenjeno je na sjednici Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva u Privrednoj komori. Kako bi naredne sezone bilo bolje, neophodno je smanjiti aerodrumske takse, predložio je predsjednik Odbora Dragan Ivančević.
 
privredna komora sjednica 300x168 Odbor udruženja turizma i ugostiteljstva razmatrao rezultate ljetnje sezone: Smanjiti aerodromske takse za bolju sezonuPomoćnica ministra održivog razvoja i turizma Željka Radak kaže i da podaci o prihodima pokazuju da je za nama jedna uspješna ljetnja sezona.
 
- Podaci koje je dala Centralna banka Crne Gore pokazuju da je za devet mjeseci ostvaren prihod od nekih 697 miliona eura ili 2, 4 % više nego lani – saopštila je Željka Radak.
 
Inspekcija
 
Podizanju kvaliteta ukupne turističke ponude, po riječima glavne turističke inspektorke Svetlane Šljivančanin, doprinijela je i pojačana inspektorska kontrola od maja do septembra u svim primorskim gradovima i centralnom dijelu.
 
- Za taj period izvršeno je 23.650 inspekcijskih nadzora  u kojima je utvrđeno oko 11.926 nepravilnosti, koje su se najviše odnosile na rad ugostiteljskih objekata privremenog karaktera – kazala je Svetlana Šljivančanin.
 
Takse
 
Turistički poslenici su, kako kaže predsjednik Odbora Dragan Ivančević, zadovoljni obračunom države sa sivom ekonomijom, ali predlaže da bi bilo dobro da nadležni razmisle i o smanjenju aerodromskih taksi.
 
- Ako je prioritet da Aerodromi Crne Gore koji su u državnoj imovini konstantuju da su visoko profitabilno preduzeće, a da pri tome ne komentarišemo koji je to nivo usluga i cijena usluga i da li su destimulativni za avio-prevoznike i turoperatore, onda se moramo zapitati koja je tu reakcija države. Očekujem da će oni koji su zaduženi da kreiraju turističku politiku zaključiti da je interes da imamo Aerodrome Crne Gore koji će stimulisati povećanje turističkog prometa – poručio je Ivančević.
 
POČELE PRIPREME ZA ZIMSKU SEZONU
 
Pripreme za zimsku sezonu su u toku, kažu u Ministarstvu turizma.
 
- Zakupac skijališta Savin kuk, kako smo obaviješteni, preuzeo je sve radnje na remontu i rekonstrukciji kako bi skijalište bilo spremno za ovu sezonu. Očekujemo da će ski-centar Kolašin biti u punom kapacitetu. Imamo informaciju da će i hotel „Lipka“ raditi – kaže Željka Radak.
 
A da privuku što veći broj, kako domaćih, tako i stranih  gostiju potrudiće se, kako su kazali, i u Nacionalnoj turističkoj organizaciji.
 
- Pokušaćemo da kroz objedinjenu promociju novogodišnjih aranžmana i zimske sezone privučemo što više turista. Naš je interes da zadržimo naše građane da svoje zimske odmore provedu u crnogorskim ski centrima- saopštio je direktor Nacionalne turističke organizacije Aleksandar Radović.
 
PAM DA DEFINIŠE TARIFE
 
Odbor će zatražiti sastanak sa predstavnicima Ministarstva turizma, NVO PAM i crnogorskim udruženjem hotelijera kako bi se utvrdilo šta su i  po kojim kriterijumima  hotelijeri dužni da plaćaju toj NVO za zaštitu autorskih prava.
 
Hotelijeri  su se na sjednici Odbora žalili da im od PAM-a iz mjeseca u mjesec stižu različite fakture i da ne znaju za koji repertoar ta NVO naplaćuje zaštitu autorskih prava. Oni smatraju da ne bi trebalo iste tarife da plaćaju oni objekti koji rade šest mjeseci  i oni koji rade preko cijele godine.
 
- Niko ne bježi da plati, ali hoćemo da znamo kriterijume po kojim plaćamo i da znamo šta plaćamo – poručila je Katarina Kažanegra iz Budvanske rivijere.
COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved