Ugrožena sezona
20.11.2013. 18:03:50h
Ugrožena sezona u Kolašinu: Blokirani računi ski-centru
Direktor ski-centra kaže da će posljedice po turizam biti ogromne, te da se plaši scenarija iz "Lipke"
Dragana Šćepanović / vijesti.me

Ski centar Kolašin 1450 trpi ogromnu šetu zbog neažurnog rada pojedinih državnih institucija i kašnjenja regionalne pomoći, pa će zbog toga to preduzeće, ukoliko situacija ostane ista, zimsku turističku sezonu dočekati sa za 60 procenata smanjenim kapacitetima. To je, između ostalog, u otvorenom pismu Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Opštini Kolašin i medijima naveo direktor Boban Šćepanović.

“Ukoliko nam ne pomognete u dijelu da se u najkraćem roku sprovedu odluke Vlade i ubrza skidanje blokade sa računa od strane Ministarstva finansija, pored žičare Ćupovi neće raditi ni ski-lift Ključ, jer se do njega dolazi jedino pomoću žičare koja se mora sanirati. Ovim bi značajno bila ugrožena zimska turistička sezona na našem skijalištu, ali i u gradu. To bi imalo veliki negativan odjek i to bi bilo ravno turističkoj propasti. Sve ostalo možemo stići uz velika odricanja i napore zaposlenih”, napisao je on.

Šćepanović je podsjetio da su izmirili neto plate radnicima zaključno sa martom, platili obaveze prema dobavljačima za tekuću sezonu, dio duga iz prethodnog perioda, ali ne i poreze i doprinose na zarade. Zbog toga je, naveo je direktor kolašinskog Ski centra, iskorištena i mogućnost reprogama duga kroz dodjelu regionalne pomoći. Dok su čekali tu pomoć, ali i rješenje po zahtjevu za reprogram duga, u tom preduzeću su podigli kredit od 195.000 eura, koji je bio dovoljan da se urade kvalitetna i pravovremena priprema zimske turističke sezone.  Šćepanović je podsjetio da su izmirili neto plate radnicima zaključno sa martom, platili obaveze prema dobavljačima za tekuću sezonu, dio duga iz prethodnog perioda, ali ne i poreze i doprinose na zarade

“Strpljivo čekajući odgovore kojih nema, poreski organi ponovo pokreću svoje mehanizme i blokiraju nam račun za iznos svih dospjelih obaveza po osnovu poreza i doprinosa na lična primanja zaposlenih, uključujući i vrijeme kada nijesmo mogli raditi ne našom krivicom. Na veliku žalost evo je prošlo više od pet mjeseci i projekat dodjele regionalne pomoći još nije realizovan do kraja, tj. još nijesu povučene blokade sa našeg računa kako bi sredstva već odobrenog kredita usmjerili na pripremu sezone”, napisao je Šćepanović, podsjećajući da se državna pomoć preduzeću na čijem je čelu svodi, na tvrdi, mogućnost da se poreski vrati u narednih sedam godina, uz obavezu da se se trećina tog iznosa investira.

Činjenicu da je tokom minulih godina inspekcija rada nekoliko puta stavljala plombe na objekte Ski centra, Šćepanović doživljava kao “selektivnu primjenu zakona”. Isto su, napisao je državni organi učinili i sa hotelom “Lipka”, kada je, podsjetio je, “zbog neisplaćenih zarada i poreza i doprinosa na zarade u iznosu od oko 90.000 eura donijeto rješenje o zabrani rada”.

“U ovaj objekat je uloženo više više od 6 miliona eura, tako da dug od 90.000 eura nije trebalo da bude razog zabrane rada, a posebno znajući da je upravo ovaj objekat jedini koji je do tada, ali i nakon toga, zatvoren zbog neplaćenih poreza i doprinosa na zarade. Svi smo svjedoci da nijedan hotel na sjeveru nije zatvoren zbog duga za poreze i doprinose na zarade, a svi znamo da se u drugim firmama i duže od dvije godine izbjegava plaćanje tih obaveza”, napisao je Šćepanović.

Šćepanović je u otvorenom pismu napisao kako je “ostatak Crne Gore uvijek u privilegovanom položaju u odnosu na preduzeća sa sjevera”.

Naveo je da privilegovani imaju višemionske dugove za poreze, a među njima su Elektroprivreda CG , Opština Budva, Željezara, Zavod za izgradnju Bara , Luka Bar …

“Da prethodne zime nijesmo imali prekide u napajanju električnom energijom, naravno ne našom krivicom, od tih prihoda bi platili makar polovinu duga za poreze i doprinose na zarade. Znači, gubitak koji smo zadnje dvije godine imali je dvostruko veći nego što sada iznosi naš poreski dug. Dugoročno smo izgubili mnogo više, jer sada rijetki vjeruju da će narednih sezona bezbjedno boraviti kod nas. Nikome nije u interesu da rizikuje da zimski odmor provede tako što će biti bez struje, zaglavljen na putu ili će se nešto slično desiti. Česti nestanci struje doprinijeli su da se gosti u Kolašinu osjećaju nesigurno i da im je narušen komfor. Ovim je Kolašinu značajno narušen turistički imidž koji je stvaran godinama, a sve to ima dugoročne i nemjerljive posljedice”, zaključio je Šćepanović u otvorenom pismu.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved