Prelijepi otok
28.2.2014. 7:23:05h
Island - zemlja prepuna čuda prirode
Island je zelena europska otočna zemlja koja uglavnom koristi geotermalnu energiju iz vlastitih prirodnih izvora.
FullofTravel / flickr.com

Island je zelena europska otočna zemlja koja uglavnom koristi geotermalnu energiju iz vlastitih prirodnih izvora.

Prirodna pojava važna za turizam sjaji s neba tijekom polarnih noći, poznata "Aurora Borealis" - polarna svjetlost.

Ništa tako ne oduzima dah kao pogled na polarnu svjetlost u plesu po nebu; to je nezaboravno iskustvo koje posjetitelji Islanda nikada neće zaboraviti.

"Polarna svjetlost započinje s našim Suncem i posljedica je "solarnih erupcija". Nakon solarne erupcije Sunce širi magnetske čestice koje do Zemlje putuju solarnim vjetrovima dva do tri dana. Jednom kada pogode Zemljin magnetski štit, stvaraju fenomen nama poznat kao polarna svjetlost.", objašnjava Raga, Islanđanka koja radi u turizmu.

"Ona se može vidjeti jedino između listopada i travnja jer je u drugom dijelu godine suviše svijetlo na nebu.", nastavlja Raga objašnjavajući kako postoje tri vrste polarne svjetlosti. Najčešća je zelena (koja se pojavljuje na 200 kilometara iznad Zemlje), dok su manje učestale plava i crvena, s nekih 100 kilometara visine.

Spektakularni prirodni fenomen često se pojavljuje kao boja u plesu preko islandskog arktičkog neba. Mjesta koja turisti posjećuju razlikuju se prema turističkim grupama i rutama, no najviše ih želi posjetiti mjesta s kojih se vidi ovaj polarni fenomen. Ukoliko imaju relativno točne informacije, u mogućnosti su pratiti ovu rijetku prirodnu pojavu.

Drugi prirodni izvor Islanda su vreli izvori koji se koriste kao izvor geotermalne energije. Zhang Yufan, iskusni turistički vodič koji je na Islandu živio preko dvadeset godina, objašnjava:

"Sva topla voda i voda koja grije Island dolazi iz vrelih izvora. Iz tih izvora se proizvodi više energije, nego je to zemlji potrebno."

Dok su Islanđani tragali za izvorima tople vode, pronašli su čudesni turistički izvor: Plavu lagunu. U mlječnoplavičastoj slanoj vodi iz dubine Zemljine kore danas se kupaju turisti iz Velike Britanije, SAD-a, Kine i drugih zemalja. Za razliku od hrvatske Plave lagune, ova se ne nalazi na obali mora, već na obali jezera unutar kopna, nedaleko glavnog grada Islanda Reykjavika.

Uz ove prirodne znamenitosti otok je bogat gejzirima, prirodnim eruptivnim izvorima vrele vode ili vodene pare. Eruptiraju na različite načine i u različitim vremenskim okvirima i vrlo su atraktivni.

Island, malena zemlja na sjeveru Europe, broji 320 tisuća stanovnika. I prema pašnjacima i prema ekološkom korištenju energije priprada zelenim zemljama te je idealno mjesto za odmor.

Piše: Song Ke

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved