Najposijećeniji u svijetu
7.3.2014. 16:45:24h
Tržni centar u Dubaiju najposjećenija turistička atrakcija na svijetu
Jedna od najposećenijih turističkih atrakcija na svijetu je - tržni centar. I to ne bilo koji - već najveći svjetski tržni centar u Dubaiju.
george shahda / flickr.com

Jedna od najposećenijih turističkih atrakcija na svijetu je - tržni centar. I to ne bilo koji - već najveći svjetski tržni centar u Dubaiju.
Godišnje, taj ogromni mol posjeti 75 miliona turista - što znači da se tu odigrava više pješačkog saobraćaja nego na Ajfelovoj kuli, Nijagarinim vodopadima i Diznilendu zajedno, piše Si-En-En (CNN).
Naravno, tržni centar u Dubaiju nije "običan". U Ginisovoj knjizi rekorda zabilježen je kao najveći na svijetu, jer je čitav objekat, sa pratećim sadržajima, smješten na 1.124.000 kvadratnih metara!
Otvoren je 2008. godine, a u njemu je smješteno 1.200 prodavnica, ledena pista olimpijskih dimenzija, akvarijum, najveća prodavnica obuće na svijetu, 14.000 parking mjesta i simulator za letenje "boingom 737".
Izgradnja je koštala 20 milijardi dolara, a na poslovima u tržnom centru angažovana je cijela "armija ljudi" - njih 20.000!
Samo na čišćenju unutrašnjosti radi 100 ljudi, koji brišu, usisavaju i glačaju tržni centar poslije zatvaranja - radno vrijeme je do 22 sata radnim danom, a vikendom do ponoći.
Još veći posao imaju radnici na održavanju pratećih objekata i terena. Vještačko jezero i fontana zahtjevaju svakodnevno održavanje, jer pustinjska klima podrazumjeva stalno "pješčano zagađenje". Radnicima "od krvi i mesa" u tom poslu pomaže i mali robot - usisivač koji čisti dno jezera.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved