Može i bolje!
7.5.2015. 7:29:20h
Hrvatski turizam 33. na svijetu
Među vodećima smo u infrastrukturi, pristupu pitkoj vodi i liječnicima
Elena / flickr.com

Hrvatski se turizam u konkurenciji 141 zemlje popeo na 33. poziciju, dva mjesta više nego prije dvije godine kad je Svjetski gospodarski forum radio prethodno izvješće o konkurentnosti putovanja i turizma. Najkonkurentnije su Španjolska, Francuska, Njemačka, SAD, V. Britanija, Švicarska, Austrija, Italija, Japan i Kanada. Među okolnim zemljama Hrvatska je najbolje rangirana; Slovenija je 39., Mađarska 41., Crna Gora 67., Srbija 95.

Istraživači su analizirali turističku infrastrukturu, prirodna i kulturna bogatstva, podržavajuće okruženje i politike, te uvjete za putovanja i turizam kroz 14 kategorija, a Hrvatska se najboljom pokazala u turističkoj infrastrukturi. Brojem hotelskih kreveta u odnosu na broj stanovnika, prisutnošću rent-a-car kompanija, razvijenom mrežom bankomata i široko prihvaćenim kreditnim karticama naša je zemlja zauzela čak šesto mjesto. Po pristupu pitkoj vodi, sanitarnim čvorovima, liječnicima i bolnicama Hrvatska je rangirana na 18. poziciji.

No, što se uvjeta za turistički biznis tiče, Hrvatska je dobila nimalo laskave ocjene. Po poslovnom okruženju je 125., a po prioritetnosti sektora turizma i putovanja je 74.

Tome su kumovale niske ocjene i 139. mjesto za utjecaj poreza na poticaje za rad te utjecaj poreza na poticaje za ulaganje. Niskim 137. pozicijom ocijenjen je i utjecaj propisa na izravna strana ulaganja.

– Hrvatski turizam jedan je od najkonkurentnijih sektora našeg gospodarstva, što ovo istraživanje i potvrđuje – naglašava Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost.

Piše: Radmila Kovačević

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved