Svjetski rast
13.12.2013. 17:27:12h
Rast svjetskog turizma pet posto
U prvih devet mjeseci ove godine bilo je oko 845 miliona međunarodnih turističkih dolazaka, što je za oko 41 milion, ili pet posto, više nego u istom razdoblju prošle godine.
Grand Velas Riviera Maya / flickr.com

U svijetu je u prvih devet mjeseci ove godine bilo oko 845 miliona međunarodnih turističkih dolazaka, što je za oko 41 milion, ili pet posto, više nego u istom razdoblju prošle godine, a sličan trend porasta mogao bi se zadržati i do kraja ove te u idućoj godini, novi su podaci i prognoza Svjetske turističke organizacije.

Ti su podaci sadržani u najnovijem izdanju UNWTO-ovog Svjetskog turističkog barometra, a pokazuju da je za globalni rast turizma u prvih devet mjeseci ove godine najzaslužnije regije Evropa te Azija i Pacifik, koje su zabilježile povećanje stranih turističkih dolazaka za šest posto u odnosu na lani.

Za takav rast u Evropi iz UNWTO-a ističu da je iznad svih očekivanja, a osim što u svjetskom turizmu već godinama drži vodeći udjel u stranim turističkim dolascima te je u svijetu najposjećenija regija, ove su godine rezultati odlični i u pojedinim evropskim podregijama.

Evropa iznad prosjeka

Srednja i istočna Evropa tako su zabilježili iznadprosječni porast dolazaka stranih turista od sedam posto u odnosu na lanjskih devet mjeseci, a porast od šest posto bilježe i južna i mediteranska Evropa.

To je ujedno i dvostruko veći porast od prognoziranog za ovu godinu za te regije i cijelu Evropu, koji se kretao od dva do tri posto, prenosi Hina.

Slično je i s regijom Azije i Pacifika, koja je, po UNWTO barometru, u prvih devet mjeseci ove godine primila ukupno šest posto više stranih turista nego lani, a najveći porast od 12 posto je upisala podregija jugoistočne Azije.

I ostale svjetske regije imale su poraste dolazaka turista - obje Amerike ukupno od tri posto, pri čemu nešto bolje, od po četiri posto, Sjeverna i Srednja Amerika, dok je Afrika "rasla" za pet posto, a njena podregija sjeverna Afrika i od šest posto, što pokazuje oporavak turizma u pojedinim zemljama te regije, poput Tunisa.

Najslabiji rezultat po regijama, ali ipak porast stranih turističkih dolazaka od 0,3 posto, zabilježen je na Bliskom istoku.

Grčka se 'vratila'

Pozitivan trend u međunarodnim turističkim dolascima ogleda se i u porastu međunarodnih turističkih primitaka, pa su tako brojne destinacije/zemlje diljem svijeta za prvih šest do deset mjeseci ove godine zabilježile i dvoznamenkaste poraste prihoda u odnosu na prošlu godinu.

Među 25 najvećih zemalja po turističkoj zaradi ove ih je godine 10 zabilježilo takav rast - SAD od 11 posto, Macao/Kina od 10 posto, Velika Britanija od 18 posto, Tajland od 28 posto, Hong Kong/Kina od 21 posto, Turska i Indija od po 13 posto, Japan od 23 posto.

Zanimljivost je porast strane turističke potrošnje u Grčkoj ove godine od 15 posto, što pokazuje da se ta zemlja, nakon dvije-tri godine pada, itekako vratila na svjetsku turističku scenu.

Komentirajući takve rezultate, generalni sekretar UNWTO-a Taleb Rifai istaknuo je da će bez sumnje međunarodni turizam i dalje rasti iznad očekivanja, pogotovo u zemljama gdje se vidi ekonomski oporavak, ali i drugim, te očekuje da će to pridonijeti zapošljavanju, porastu bruto društvenog proizvoda i platnog bilansa mnogih destinacija.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved