Zagreb
Zdravo ;)
13.3.2017. 10:00:43h
1500 BICKLISTA U ZAGREBU OTVORILO GLOBALNI VAL PROSVJEDA PROTIV FOSILNIH GORIVA
“Break Free from fossil fuels” globalni je pokret kojim se ukazuje na potrebu hitnog i bezpogovornog prestanka korištenja fosilnih goriva.
Marko Maras / flickr.com

Greenpeace Hrvatska, Sindikat biciklista i Zelena akcija u nedjelju 12. ožujka, organizirali su masovnu biciklističku vožnju kroz Zagreb s ciljem osvještavanja što većeg broja građana i vladajućih o održivim oblicima kretanja i zaustavljanju klimatskih promjena. 1500 biciklista pridružilo se prvom velikom klimatskom prosvjedu u Hrvatskoj, a još stotine su dočekale višekilometarsku kolonu na savskom nasipu. Time je započeo val povezanih događanja u ostatku svijeta pod kapom pokreta “Break Free”.

“Break Free from fossil fuels” globalni je pokret kojim se ukazuje na potrebu hitnog i bezpogovornog prestanka korištenja fosilnih goriva. U više od 40 zemalja na 6 kontinenata održat će se niz mirnih prosvjednih akcija, kojima se zahtijeva svijet oslobođen od fosilnih goriva te prijelaz prema sigurnoj i održivoj energetskoj budućnosti za sve.
„Želimo poručiti da se klimatske promjene dešavaju već danas i da će naša djeca u životu sve više osjećati posljedice našeg djelovanja - odnosno nedjelovanja. Alternativa postoji, ali uvelike ovisi o političkoj volji.  Mnoge vlade još zavlače konkretne akcije, iako se većina država klimatskim sporazumom u Parizu složila da želimo ovaj planet ostaviti nastanjivim za buduće generacije“, poručila je Marija Tomac, predstavnica Greenpeace Hrvatska.
Povorka se nakratko zaustavila ispred zgrade HEP-a, i 16 metara širokim transparentom pozvalo se na završetak fosilne ere i prelazak ka obnovljivim izvorima energije te iskorištavanju obnovljivih resursa Hrvatske, napose sunčeve energije koje imamo u izobilju.
Biciklista je u Zagrebu sve više i potrebno je prilagoditi prometnu infrastrukturu održivim oblicima kretanja, a to su javni prijevoz, pješačenje i bicikliranje.
“Odabirom bicikla kao prijevoznog sredstva, svatko od nas može pridonijeti zdravijem i čišćem okolišu, a svaki pojedinac čini veliku razliku i time, na jednostavan način, pridonosi smanjenju klimatskih promjena”, objašnjavaju iz Sindikata biciklista i pozivaju sve da se pridruže vožnji. Transport predstavlja gotovo četvrtinu emisija stakleničkih plinova u Europi, glavni je uzrok zagađenja zraka u gradovima i smrtnosti čak 467.000 ljudi godišnje, prema Europskoj agenciji za okoliš. Stoga je niskougljični razvoj gradova, koji uključuje kvalitetnu biciklističku infrastrukturu, ključan.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved