Split
THE STRONGETS MAN OF BALKAN
9.5.2014. 9:19:27h
Pravac Joker, čeka vas festival dalmatinske i balkanske snage!
U sklopu proslave Svetoga Duje ove subote će se u Splitu održati treće po redu powerlifting natjecanje "Najjači Dalmatinac" koje ove godine nosi naziv "The strongets man of Balkan".
Artur Andrzej / wikipedia.org

U sklopu proslave Svetoga Duje ove subote će se u Splitu održati treće po redu powerlifting natjecanje "Najjači Dalmatinac" koje ove godine nosi naziv "The strongets man of Balkan".

Cjelodnevna događanja na terasi četvrtog kata trgovačkog centra Joker bogata su, uz samo natjecanje kršnih momaka u powerliftingu kao vrhunca programa posjetiteljima će biti upriličen i sajam sportske prehrane, te nastupi najpoznatijih hrvatskih body buildera Petra Klančira i Jadrana Damjanovića.

Nakon što smo prošle dvije godine saznali tko je najjači Dalmatinac, a ime mu je Milan Dotlić, u trećem izdanju ovog natjecanja snage otkrit ćemo i tko je najjači Balkanac. Dobro, možda baš ne najjači na cijelome Balkanu, ali je s pojavom mišića iz Slovenije, te Bosne i Hercegovine, događaj dobio međunarodni karakter pod nazivom "The strongest man of Balkan".

- Kao i prošle godine i ove očekujemo veliki broj posjetitelja. Lani ih je bilo nekoliko stotina, siguran sam da će terasa na četvrtome katu Jokera biti puna ljubitelja ovoga sporta. Ovo im je jedinstvena prilika u živo vidjeti pravi spektakl – u ime organizatora fitness centra Joker kazuje nam Damir Laštre.

A imat će što i vidjeti oni koji dođu. Domaća uzdanica i lanjski pobjednik Milan Dotlić, 25-godišnji Splićanin sa zagrebačkom adresom, imat će ogroman izazov u Slovencu Matijažu Belsaku. Usporedbe radi, 147 kilograma teški "Samson sa splitskih Brda" prošle je godine podigao ukupno 880 kilograma u tri discpline, dok se Slovenac može pohvaliti s 400 podignutih kilograma u čučnju, još toliko u mrtvom dizanju i 240 kg u bench pressu. Dakle, s ukupnih 1040 kg. Priko tone! I kao takav favorit je ovog natjecanja. 

Uostalom, Belsak je od nedavno član World strongman champions league koju je naš Milan, inače student računarstva, sebi postavio kao cilj. I, poručuje Belsaku, nema predaje!
Uz njih dvojicu najveću pažnju gledatelja privući će i mladi, 22-godišnji Milan Treskavica, 140 kila teška "Kninska stijena".

Zanimljivo će biti na terasi Jokera, red powerliftinga, red body buildinga, cijelo vrijeme sajam prehrane... "Samson sa splitskih Brda" protiv "Kninske stijene" i svjetski uglednog Slovenca u borbi za najjačeg Balkanca. I, naravno, najjačeg Dalmatinca, tu će u konkurenciji biti samo domaći momci.

Inače, za Dotlića je vezana i anegdota od lani kada su mu, po vlatitome priznanju, sreću i pobjedu donijele čarape sa znakom Supermana koje mu je poklonila djevojka. Dižu se tone, a odlučuju bičve!

Šalu na stranu, treće izdanje Najjačeg Dalmatinca imat će što ponuditi ljubiteljima powerliftinga. Ne čudi, stoga, što privlači pažnju i poznatih faca koje je teško povezati s ovim sportom. Lani smo, tako, primjetili nogometaše Ivana Strinića, imenjaka mu Lendrića i Antu Vukušića, proslavljenog "vatrenog" Roberta Jarnija, jedriličare Tonća Stipanovića i Ivana Kljakovića Gašpića, mišiće na djelu došla je vidjeti i bivša missica Katarina Banić, bio je i glumac "Ruže vjetrova" Miraj Grbić... Bit će ih i ove godine, ali njihova imena organizator  Laštre neće da otkrije.

Neće i neće.

Ali zato hoće veliku novost koju nosi četvrto izdanje sljedeće godine. Natjecanje za najjačeg Dalmatinca postaje službeno u međunarodnim okvirima!

- Od sljedeće godine ulazimo u kalendar GPA federacije, jedne od najpoznatijih u svijetu, u kojoj prednjače Rusi. Predstavnici Global Powerlifting Alliancea bit će naši gosti ove subote, nazočit će trećem izdanju Najjačeg Dalmatinca, odnosno prvom "The strongest man of Balkan". Dogodine smo  službeni – otkriva Damir Laštre.

A to znači da će Samson s Brda, Kninska stijena i ostali podizati hrvatske rekorde. Koji do sada nisu bili priznavani, ali od sljedeće godine – hoće. I zato pravac Joker, čeka vas festival dalmatinske snage. I balkanske.

Piše: Marko Bilić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved