Poreč
Plivački maraton
7.9.2014. 8:24:27h
Porečki delfin: 900 plivača otplivalo maraton
Više od 900 plivača otplivalo je maratonsku stazu od 1.500, 3.000 ili 5.000 metara na 15. rekreativnom plivačkom maratonu "Porečki delfin" kojeg je danas na plaži hotela Pical organizirala porečka Turistička zajednica.
M. Mijošek / glasistre.hr

Više od 900 plivača otplivalo je maratonsku stazu od 1.500, 3.000 ili 5.000 metara na 15. rekreativnom plivačkom maratonu "Porečki delfin" kojeg je danas na plaži hotela Pical organizirala porečka Turistička zajednica. Pribrojimo li tome 110 natjecatelja iz ranojutarnje na istom mjestu održane utrke u sklopu Cro-cup prvenstva Hrvatske u daljinskom plivanju, proizlazi da je preko tisuću ljudi u subotu u Poreču plivalo na duge staze, uglavnom odmjeravajući snage sami sa sobom, jer se na rekreativnom maratonu nije određivao plasman: svatko tko je došao na cilj dobio je medalju.

Maraton na "Porečkom delfinu" plivali su plivači iz Mađarske, Slovenije, Italije, Austrije, Njemačke, i naravno Hrvatske, a među njima je osim turista koji su ovdje inače na ljetovanju bilo i dosta onih koji su u Poreč došli baš zato da bi plivali. Iako su organizatori, tragom iskustava prijašnjih godina, pozivali svakoga tko se usudi oprobati u maratonskom plivanju da sa sobom ponese i bilo kakvo plivačko pomagalo, tek se manji broj plivača poslužio perajama ili maskom i dihalicom, na startu su zamijećeni tek rijetki s luftmadracem ili plivalicama na napuhavanje, a na razočaranje fotografa nije bilo nijedne traktorske ili kamionske zračnice, čak ni običnog šlaufa.

S obale su napredovanje plivača budno pratili i na cilju ih dočekivali prijatelji, supružnici, možda čak i treneri, no kako je staza dugačka pa su se plivači putem "rastegli", izostali su masovniji dolasci na cilj uz eventualne završne "sprinteve".

Na ovom je maratonu važno doći na jedan od tri zadana cilja, a ne doći prije drugih. Kako se startati moglo bilo kad između 9.30 i 15 sati, oni koji su ostali na obali zabavljali su se uz animacijski program, igre na vodi, i demonstracije inovativnih rekreativnih i možda u budućnosti natjecateljskih vodenih pomagala.

U organizaciji agencije Illustris Travel prikazano je kako se i na moru, na daskama za surfanje, mogu izvoditi joga i pilates, a demonstriran je i novi vodeni sport, u posljednje vrijeme jako popularan u Americi, nazvan "stand up paddle", što je zapravo veslanje u stojećem stavu na dugačkoj dasci za surfanje.

Pokazan je i uređaj za lebdenje nad vodom, fly board, kojeg vuče vodeni skuter, a pokaznu vježbu održao je i porečki veslački klub. Lijepo vrijeme bez vjetra, uz tek laganu naoblaku, omogućilo je da sve protekne po planu, te da, što je najvažnije, plivači nemaju prevelikih problema u svladavanju maratonske staze. (Davor ŠIŠOVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

 - GO02978016.jpg Svaki je maratonac dobio startni broj flomasterom na nadlakticu SNIMIO MILIVOJ MIJOŠEK  - GO02977982.jpg Prvi start maratonaca bio je malo masovniji SNIMIO MILIVOJ MIJOŠEK  - GO02977989.jpg Dok se plivači još nisu rastegli duž maratonske rute u moru je bilo prilično živahno SNIMIO MILIVOJ MIJOŠEK  - GO02978045.jpg Tek su se rijetki plivači koristili pomagalima, perajama ili maskama s dihalicama SNIMIO MILIVOJ MIJOŠEK  - GO02978055.jpg Tko je zakasnio na prvi start mogao je svoj maraton početi kad god je htio, sve do 15 sati SNIMIO MILIVOJ MIJOSEK/GLAS ISTRE  - GO02978067.jpg Đurđica Orepić na cilju nakon otplivanih pet kilometara: dobar trening za sljedeće "Iron man" natjecanje SNIMIO MILIVOJ MIJOŠEK  - GO02978032.jpg Naš kolega Goran Prodan maraton je počeo "utapajućim stilom", a kasnije je nastavio - leđno SNIMIO MILIVOJ MIJOŠEK  - GO02978059.jpg U prvom planu: veslač na dasci odnosno stand up paddleu SNIMIO MILIVOJ MIJOŠEK/GLAS ISTRE  - GO02978063.jpg Atraktivna demonstracija pilatesa i joge na dasci posebno je oduševila promatrače s obale.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved