Buzet
6.9.2013. 23:55:13h
32. Buzetski dani – nikad neizvjesnije
Ovog tjedna zatvorena je lista prijava za 32. Buzetske dane – Europsko prvenstvo u brdskim auto utrkama, a prema prvim, neslužbenim podatcima, u Buzet dolazi više od 180 vozača iz 10-ak europskih zemalja.
Gobierno Municipal de Piñas / flickr.com

Ovog tjedna zatvorena je lista prijava za 32. Buzetske dane – Europsko prvenstvo u brdskim auto utrkama, a prema prvim, neslužbenim podatcima, u Buzet dolazi više od 180 vozača iz 10-ak europskih zemalja. Među njima je i 19 formula, odnosno prototipova. Ukupnoj brojci prijava valja pridodati još 40-ak promo vozača i 10-ak predvozača.

Posebno veseli dolazak trenutno prvoplasiranog talijanskog vozača, ujedno i rekordera Buzetskih dana, Simonea Faggiolia. On je, naime, prošle godine oborio rekord s vremenom 2.11,858, odnosno buzetsko brdo "je preletio" prosječnom brzinom od 137 km/h. S obzirom da je Buzet uvijek bio zadnja stanica u kalendaru Europe, a to znači da su i prva tri postolja bila osigurana, natjecatelji bi u kotlinu podno Ćićarije dolazili opušteno i bez veće potrebe za dokazivanjem.

Međutim, ove godine to nije slučaj. Poredak Prvenstva Europe rješavat će se upravo u Buzetu! A to znači da je pred nama nikad neizvjesnija borba. U kategoriji 1 (formule) Faggioli je u prednosti pred svojim sunarodnjakom Faustom Bormolinijem, no nedovoljno da ga potonji ne bi mogao sustići. Iz tog je razloga Faggioli bio prisiljen odustati od nastupa na utrci talijanskog državnog prvenstva koja se održava istog datuma kada i Buzetski dani, što mu  donosi gubitak titule talijanskog državnog prvaka. Faggioli je, dakle, u odabiru između ove dvije utrke odabrao Buzet. Zanimljivo jest da od prvoplasiranih devet formulaša Europe u Buzet dolazi njih čak sedam.

Neizvjesno će biti i u kategoriji 2 (sportski automobili) gdje se za naslov prvaka Europe bori hrvatski predstavnik Tomislav Muhvić. Za vodećim Lukasom Vojacekom zaostaje svega 8,5 bodova. Inače, Buzetski dani su zadnja, 13. utrka u kalendaru Europe i sedma u Prvenstvu Hrvatske. Utrka se boduje za Prvenstvo Europe, Hrvatske, Slovenije, povijesnih vozila te Auto i karting lige Zapad. Najstarija je brdska auto utrka u Hrvatskoj i u široj regiji, a uz Croatia Rally i najznačajnija, te po broju gledatelja najposjećenija. Duž staze od Mosta do Peničići u neposrednoj blizini grada Buzeta zna se okupiti i do 15 tisuća gledatelja. Organizator je Automoto klub Buzet.

Buzetski dani počinju u petak, 13. rujna tehničkim prijemom i verifikacijom vozila. U 18 sati po prvi će se puta održati parada vozila centrom grada, duž ulice II. istarske brigade. U paradi sudjeluju natjecatelji s atraktivnim i sportski pripremljenim automobilima. Uz zabavni program i nastup Error banda ovdje će se predstaviti i Turistička zajednica Grada Buzeta. Također po prvi puta, na parkiralištu na Mašimovoj škuji, u neposrednoj blizini starta utrke, tijekom tri dana održavanja utrke predstavljat će se više auto kuća.

Prilika je to ljubiteljima oktana da se upoznaju s novinama u automobilskoj industriji. Subota je tradicionalno rezervirana za dva treninga. Prvi starta u 10 sati. U nedjelju nas očekuju dvije službene vožnje, a prva je na rasporedu već u 9 sati. Cijena ulaznice za 32. Buzetske dane je 40 kuna i vrijedi za oba dva dana.

Zbog održavanja utrke županijska cesta na dionici Most – Prodani te lokalna cesta na dionici Svi Sveti – Sveti Donat bit će zatvorena za sav javni promet dana 14. rujna 2013. (u subotu) u vremenu od 8 do 18 sati i 15. rujna 2013. (u nedjelju) u vremenu od 8 do 18 sati.

PROGRAM:

Ponedjeljak, 9. rujna 2013.
12.00 Objava liste prijavljenih vozača

Petak, 13. rujna 2013.
20.00 Objava privremene startne liste treninga

Subota, 14. rujna 2013.
8.00 Objava konačne startne liste treninga
10.00 – 13.00 Trening I
14.00 – 17.00 Trening II
20.00 Objava startne liste utrke

Nedjelja, 15. rujna 2013.
9.00 – 11.30 Vožnja I
13.15 Svečano otvaranje utrke
13.30 – 16.00 Vožnja II
18.00 Svečana dodjela nagrada

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved