Nogomet
21.11.2013. 15:32:25h
Vatreni će Hrvatskoj donijeti dvije milijarde kuna
Zbog plasmana u Brazil ruke trljaju ugostitelji, prodavači televizora, vlasnici kladionica, pivari, turističke agencije, teleoperatori, suvenirnice...
Gui Seiz / flickr.com

Ako 2014. godine ne izađemo iz recesije, nikad i nećemo! A glavni motor izlaska iz ekonomske krize mogla bi biti pobjeda nogometaša protiv Islanda i plasman vatrenih na Svjetsko prvenstvo u Brazilu! Ova teza možda zvuči preoptimistično – gotovo neozbiljno, ali konkretne brojke pokazuju da nije daleko od realnosti. Ekonomisti su davno zaključili: svaka ekonomska kriza je 50 posto matematika, a 50 posto psihologija. Recesija je gospodarski poremećaj koji ima svoju egzaktnu matematičku formulu (slom BDP-a uvjetovan padom investicija, zaposlenosti, potrošnje...), ali je dodatno potencirana psihološkim stanjem ljudi (stavljanjem novca “u čarapu” zbog straha da će biti još gore).

Nada u bolju godinu

Očekuje se da će hrvatski BDP ove godine biti od 0,5 do 0,75 posto ispod nule. A to je upravo iznos koji bi hrvatskoj ekonomiji mogao donijeti plasman nogometne vrste u Brazil. Niko Kovač i njegovi izabranici pokrenuli su u utorak navečer pravu nogometnu euforiju – odveli su Hrvatsku na SP u Brazilu. A ta euforija mogla bi imati i golem učinak na ekonomiju.

– Ova pobjeda dala je nadu da će 2014. godina biti bolja – kazao je poslije utakmice ministar sporta Željko Jovanović.

Podsjetimo, prije pet dana radili smo analizu koliko će hrvatskom gospodarstvu donijeti plasman na SP-u. Naslov je bio “Ulog je 1,5 milijardi kuna – Niko može izvući Hrvatsku iz recesije”. Zbog plasmana u Brazil ruke trljaju ugostitelji, prodavači televizora, vlasnici kladionica, pivari, turističke agencije, teleoperatori, suvenirnice... Zbog daljine puta i velikih troškova očekuje se puno manje hrvatskih navijača nego na prvenstvima u Europi. No to je dobro za domaću potrošnju, jer će novac koji bi se inače potrošio u Brazilu ostati u Hrvatskoj. Pivari su već najavili potrošnju piva veću od 10 posto za vrijeme SP-a.

Nogometna reprezentacija u Brazilu mogla bi hrvatskom gospodarstvu donijeti oko 1,5 milijardi kuna, odnosno 0,5 posto hrvatskog BDP-a, upravo onoliko koliko bi trebalo biti dovoljno da BDP iz minusa preokrenemo u plus, a to znači manje nezaposlenih i izlazak iz dugogodišnje depresije. Sudjelovanje na smotri najboljih nogometnih vrsta dobro je i za imidž zemlje, što bi moglo potaknuti nove investicije.

Mastercardova studija, koju je vodio ugledni profesor poslovne strategije i sportskog marketinga na sveučilištu Coventry Simon Chadwick, pokazala je da je na Europskom prvenstvu 2008. godine u Austriji i Švicarskoj svaka odigrana utakmica Hrvatske nacionalnoj ekonomiji u prosjeku donijela 42 milijuna eura. Na tom je prvenstvu Hrvatska odigrala četiri utakmice (tri u skupini i bolni poraz u četvrtfinalu od Turske), čime je hrvatsko gospodarstvo zaradilo oko 168 milijuna eura – odnosno, milijardu i 216 milijuna kuna.

Hrvatska će u Brazilu igrati najmanje tri utakmice u skupini. Ako se u obzir uzme inflacija, a ona će u Hrvatskoj od EP-a 2008. do SP-a 2014. iznositi više od 13 posto, realno je očekivati da će jedna utakmica hrvatske nogometne vrste vrijediti oko 50 milijuna eura. Dakle, najmanja dobit za hrvatsko gospodarstvo bila bi 150 milijuna eura, odnosno 1,14 milijardi kuna. Ako prođemo skupinu i ispadnemo u četvrtfinalu, zarada bi bila 200 milijuna eura (1,52 milijarde kuna). Ako se plasiramo u polufinale, eto i dvije milijarde kuna...

Danke, Herr Schmidt!

Gledajući igru hrvatske reprezentacije pod Kovačevom dirigentskom palicom, najprije uočavamo disciplinu i stopostotni angažman do posljednje sekunde. U kratkom roku Kovač je uspio igračima usaditi njemački mentalitet i u red dovesti raštimani orkestar. Kombinacija njemačkog mentaliteta i hrvatskog talenta jamac je uspjeha.

Niko Kovač rođen je u Berlinu 1971. godine, a prevedeno na njemački jezik, Kovač znači Schmidt, jedno od najčešćih njemačkih prezimena. Danke, Herr Schmidt! I puno sreće u Brazilu.

9,5 mil. €
zaradila je svaka momčad – odnosno njezin nogometni savez, u ovom slučaju HNS – koja se kvalificirala u Brazil

50 mil. €
dodatne zarade očekuje se za hrvatsku ekonomiju po svakoj utakmici hrvatske nogometne vrste na SP-u u Brazilu

168 mil. €
odnosno 1,216 milijardi kuna, zaradilo je hrvatsko gospodarstvo tijekom Europskog prvenstva 2008. godine

Stiglo 24.000 
Brazilaca više nego lani
Udruženje brazilskih turističkih novinara ABRAJET proglasilo je Hrvatsku uoči sezone, u konkurenciji cijelog svijeta, najboljom međunarodnom destinacijom za Brazilce. Ovo laskavo priznanje nije slučajno.Rastuća popularnost Hrvatske u dalekom Brazilu iznenađuje i mnoge turističke radnike. Do listopada je iz te zemlje došlo čak 77 posto više gostiju i 24.000 više nego u 2012. godine, kad ih je bilo nešto više od 30.000.Po sličnim stopama raste i broj noćenja, a prije samo tri godine u Hrvatskoj je bilo nepunih 15.000 Brazilaca.

HUP: Profitirat će pivovare, ali i tekstilci
Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu iduće godine, kao i slične velike manifestacije, imat će pozitivan efekt na gospodarstvo, kažu u Hrvatskoj udruzi poslodavaca u kojoj naglašavaju da dobri rezultati nogometne reprezentacije mogu donijeti i optimizam nužan za oporavak. Pozitivan efekt mogu očekivati u pivovarama, ali i tekstilnoj industriji koja će profitirati na izradi nogometnih dresova, šalova i sličnih rekvizita. (Marina Šunjerga/VLM)

"Moramo iskoristiti poznate kockice, a ne potrošiti puno"
Nastup Hrvatske na SP-u za ministra turizma Darka Lorencina prilika je da se iskoristi prepoznatljivost crveno-bijelih kvadratića. U Hrvatskoj turističkoj zajednici pak kažu da je Brazil zanimljivo tržište za hrvatski turizam. Svakako, odgovaraju, neće propustiti priliku da na neki način kapitaliziraju činjenicu što na velikom sportskom događanju nastupaju i vatreni. Svi poslovni planovi HTZ-a za 2014. još nisu posloženi, ali u nacionalnoj promidžbenoj organizaciji sigurni su da će nastupe reprezentacije koristiti u socijalnim medijima i kroz PR aktivnosti.

Nezavisni marketinški stručnjaci se slažu da to nije prilika u kojoj treba trošiti prevelik novac.

– Budžet HTZ-a je ograničen, a Brazil ne spada u top pet ili deset najvažnijih tržišta na koja se hrvatski turizam mora fokusirati. Povrh svega, valja znati da će cijene reklama u vrijeme nogometnog prvenstva u Brazilu otići u nebo. Ali zato postoje drugi kanali, web i sl. koje valja maksimalno koristiti – slažu se s hatezeovcima naši sugovornici. (Radmila Kovačević)

Nogometni spektakl neće smanjiti broj turista u hotelima
Hotelijeri se ne boje da bi nam brazilski megaspektakl mogao ukrasti turiste. – Europska i svjetska prvenstva izmjenjuju se svake dvije godine i marginalno utječu na rezultate sezone. Nekima ona posluže kao izgovor za minus, ali sadržajno ne čine preveliku razliku. U pravilu se ne radi o istoj publici. Inače, hoteli tijekom takvih događanja organiziraju prijenose, zajedničko gledanje i adekvatnu animaciju, pa na hrani i piću uprihode više nego običnim danima – komentira čelni čovjek hotelijerske udruge Kristian Šustar. Za razliku od jadranskih ugostitelja koji očekuju pojačanu koncentraciju pred velikim ekranima za vrijeme utakmica, zagrebački nemaju velika očekivanja. (Romana Kovačević Barišić)

Tijekom prvenstva proda se 20 posto više televizora
– Prije sedam, osam godina, u vrijeme tako velikih svjetskih sportskih događanja, prodaja televizora porasla bi i 50 posto. Sada je to znatno manje, ali još uvijek je tada prodaja bolja nego običnim danima. Posljednjih godina uoči i za vrijeme nogometnih prvenstava prodaja poraste najviše do 20% – kaže voditelj poslovnice Elipso Ivica Pukljak. Na povećanu potražnju u vrijeme nogometnog SP-a računaju i prodavači suvenira. Posao u takvim danima skoči, kažu, a što očekivati od Brazila ne usude se prognozirati. Ali, u udruzi navijača reprezentacije “Uvijek vjerni” kažu kako su odmah jučer ujutro, nakon pobjede nad Islandom, imali nekoliko telefonskih upita o kockastim dresovima. (Radmila Kovačević)

Piše: Antonio Mandir/VLM

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved