Brijuni
17.3.2015. 7:55:52h
Raj na zemlji udomio 467 trkača iz četiri zemlje
Na prvom Brijuni Marathonu, u organizaciji udruge Biseri Hrvatske, na kojem je sudjelovalo 467 natjecatelja iz Slovenije, Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine, prvoplasirani Nikola Paripović istrčao je 42 kilometara za nešto manje od 3 sata i 11 minuta.
Neven Lazarević / flickr.com

Na prvom Brijuni Marathonu, u organizaciji udruge Biseri Hrvatske, na kojem je sudjelovalo 467 natjecatelja iz Slovenije, Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine, prvoplasirani Nikola Paripović istrčao je 42 kilometara za nešto manje od 3 sata i 11 minuta. Na najtežoj se maratonskoj stazi preko Velog Brijuna jučer okušalo 69 trkača. To je ujedno i jedna od rijetkih trka na kojoj najbrojniji slovenski trkači nisu dominirali i rezultatima. Trčalo se na 8, 14 i 42 kilometara, a priliku za nastup imali su profesionalni trkači, rekreativci i entuzijasti, svih uzrasta.

Pozitivne reakcije

Atrakcija ove utrke, u kojoj kao suorganizator nastupa Javna ustanova Nacionalni Park Brijuni, je što se trčalo najljepšim brionskim predjelima - Safari parkom, uvalom Verige, sve do Pinide. Start u 10 sati bio je pred crkvicom sv. Germana, a cilj na rivi. Najviše se trkača prijavilo za srednju stazu od 14 kilometara, njih 288. Udruga Biseri Hrvatske, pod vodstvom Željka Konosića, organizira i druga trkačke manifestacije, među ostalima i glasoviti Stonski maraton, koji se trči drevnim zidinama. Dobar odaziv i uglavnom pozitivne reakcije svojevrsna su garancija da se slične manifestacije na Brijunima mogu očekivati uskoro. Ipak, mogle su se i čuti primjedbe nekih dugoprugaša da se trčalo po loše označenoj stazi. A to što su neki od njih, ne svojom krivnjom, zalutali ili prekratili stazu, bio je razlog za diskvalifikaciju.

- Nažalost, nismo vidjeli kuda ide staza, a srećom sam bio prvi pa sam pratio biciklistu koji nas je trebao voditi. Nije bilo dobro što kilometraža nije bila označena pa nismo znali kojim tempom da trčimo, rekao nam je po ulasku u cilj muški pobjednik na 8 kilometara Tomaž Govek iz Slovenije, koji, pak, za otočje nema nikakve zamjerke.

- Da, prvi put sam na otocima, prvi put u "Raju na zemlji", kako kažu. Stvarno je lijepo. Poslužilo nas je i vrijeme, krasna publika, krasni ljudi, kaže Govek.

Na slične je probleme upozorila i Pia Bedene, prva cura na istoj stazi, na kojoj je trčalo 110 sudionika. Istovremeno, ona je svojim primjerom skrenula pozornost na to da za uspjeh i nije potrebno veliko trkačko iskustvo.

- Nije bilo teško, jedino sam imala problema s time što se na stazi nije moglo vidjeti na kojem smo kilometru. Inače sama trčim, a do sada sam bila na samo dvije utrke, od kojih je jedan Ljubljanski maraton, rekla je mlada Slovenka.

Živnulo otočje i Fažana

No, osim sportskog, značaj je ove utrke u turističkoj promociji ovog kraja. Uostalom, brijunskom se maratonu može zahvaliti što je na jedan vikend debele predsezone živnulo i otočje, ali i Fažana.

- Ovo je dobar odaziv trkača s obzirom da je prvi maraton na Brijunima. U hotelu "Istra Neptun" smješteno je 167 Slovenaca. To je odlično za sredinu ožujka, i to je pravi uvod u Uskrs, kaže nam Branko Lukić, voditelj službe za izletnički turizam i prodaju u Nacionalnom parku.

Uz dugoprugaše i njihovu pratnju, Brijun je jučer pohodilo i oko 150 mališana s roditeljima koji su se odazvali revijalnoj trci na 100 metara za predškolce i školarce, u organizaciji pulske udruge Pčelice. Lukić napominje i da su građani jučer mogli posjetiti Brione po promotivnoj cijeni, odnosno samo za trošak brodske karte. To znači, kaže Lukić, da je jučer na Velikom Brijunu bilo više od 1.200 ljudi što se ne pamti u zimskom periodu. Od svega toga koristi ima i fažansko područje, neraskidivo povezana s Brijunima.

- Uspostavljena je suradnja s Biserima Hrvatske i NP-om Brijuni, pa je Općina Fažana ustupila prostor MMC-a za prijave trkača. Uz to, Turistička zajednica ponudila je smještaj za stotinjak natjecatelja u privatnom smještaju na području Fažane, rekla nam je Melita Peroković, direktorica fažanskog TZ-a, a saznajemo, učenice OŠ Fažane dežurale su na punktovima za okrjepu trkaća.

Maraton je, dakle pun pogodak, pogotovo kada je o promociji destinacije u predsezoni riječ, a to pokazuju i izjave oduševljenih Slovenaca.

- Prvi sam put ovdje, super je. Stigli smo dan ranije, tu smo prenoćili, tako da smo stigli pogledati otok. Nemam riječi. Od rezultata utrke ne očekujem ništa, bit će kako bude. Najljepša stvar ovakvih manifestacija su zabava, druženje i dobar duh zajedništva, rekao nam Bojan Mrhar iz Slovenije, s 15-godišnjim iskustvom na sličnim manifestacijama, koji se okušao na stazi od 14 kilometara.

Piše: Zvjezdan Strahinja

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved