Varaždin
Spomen park
19.4.2014. 7:30:15h
Kamena puma teška dvadeset tona
Ovih dana započelo je postavljanje postolja, a svečano otkrivanje predviđeno je u srijedu 23. travnja u 10.30 sati, na blagdan Sv. Jurja
Neoneo13 / wikipedia.org

Ovih dana započelo je postavljanje postolja, a svečano otkrivanje predviđeno je u srijedu 23. travnja u 10.30 sati, na blagdan Sv. Jurja
Spomenik 7. gardijske brigade Hrvatske vojske "Puma", u obličju pume, težak 20 tona, rad kipara Krešimira Rota iz Zlatara, bit će postavljen u spomen-parku 7. gardijskoj brigadi "Puma" kod hotela "Turist" u Varaždinu.

Ovih dana započelo je postavljanje postolja, a svečano otkrivanje predviđeno je u srijedu 23. travnja u 10.30 sati, na blagdan Sv. Jurja.

Spomen-park 7. gardijskoj brigadi Hrvatske vojske iz Varaždina postavlja se u spomen na 4.500 gardista te brigade, kojoj je sjedište bilo u Varaždinu, a dio brigade bio je smješten i u Čakovcu i Bjelovaru.

Najviše pripadnika brigade je iz Hrvatskog zagorja te iz sjeverozpadne Hrvatske, ali i iz Slavonije i zagrebačkog područja, te manji dio iz Dalmacije. Računa se da se u sastavu 7. gardijske brigade i njezinim postrojbama borilo oko 500 Međimuraca.

U Domovinskom ratu 7. gardijska brigada sudjelovala je u najvažnijim ratnim operacijama Hrvatske vojske, te prva ušla u Knin. Branila je Hrvatsku na svim bojištima, a oslobodila 748 kilometara kvadratnih okupiranih teritorija.

Čak 90 njezinih pripadnika dalo je svoje živote za slobodu Hrvatske, a jedan je još među nestalima.

Na svečanost će doći više hrvatskih generala, među kojima i Ante Gotovina. Ovim putem pozvani su i svi pripadnici 7. gardijske brigade iz Međimurja, posebno obitelji poginulih pripadnika brigade, ali i svi zainteresirani. Članovi udruge veterana "Puma" ovih su dana postavili postament za spomenik, a u suradnji s komunalnom tvrtkom "Parkovi" uređuju park.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved