Pula
Kornjače
25.4.2014. 10:35:05h
Otvoren obnovljeni Centar za oporavak morskih kornjača
Morski obrazovni centar Pula jučer je održao ponovno svečano otvaranje obnovljenog Centra za oporavak morskih kornjača u fortu Verudela (Aquariumu Pula). Predsjednica udruge dr. sc. Milena Mičić obratila se uzvanicima na početku otvaranja, rekla je nešto više o Aquariumu i Centru za oporavak morskih kornjača, nakon čega je uslijedio obilazak prostorija i zakuska.
Mark Healey / wikipedia.org

Morski obrazovni centar Pula jučer je održao ponovno svečano otvaranje obnovljenog Centra za oporavak morskih kornjača u fortu Verudela (Aquariumu Pula). Predsjednica udruge dr. sc. Milena Mičić obratila se uzvanicima na početku otvaranja, rekla je nešto više o Aquariumu i  Centru za oporavak morskih kornjača, nakon čega je uslijedio obilazak prostorija i zakuska.

Mičić je pojasnila da u Jadranskom moru obitava nekoliko vrsta kitova, dupina i morskih kornjača te se ono smatra ključnim područjem za hranjenje i rast mladih morskih kornjača. Nažalost, utjecaj ljudske aktivnosti poput ribarstva i obalnog turizma (rekreativnih plovila) čine kitove i morske kornjače osobito ranjivima. Ove ugrožene vrste predstavljaju zajedničko prirodno nasljeđe kojim ne može upravljati samo jedna država. Uzimajući u obzir migracijsku prirodu ovih vrsta te zajedničku odgovornost država na Jadranu, suradnja je od velike važnosti za planiranje učinkovite dugoročne strategije zaštite.

Upravo zato je 2012. godine započeo projekt NETCET s glavnim ciljem razvoja zajedničke strategije zaštite kitova, dupina i morskih kornjača u Jadranu kroz regionalnu suradnju (pan-Jadranska suradnja). Za postizanje dugoročne strategije, NETCET projekt, kojeg koordinira Grad Venecija, okuplja 13 partnera iz pet zemalja jadranskog bazena: Italije, Hrvatske, Albanije, Crne Gore i Slovenije. Udruga “Morski obrazovni centar Pula” uz Državni zavod za zaštitu prirode i Plavi svijet jedan je od tri partnera iz Hrvatske. Projekt je sufinanciran IPA programom Jadranske prekogranične suradnje, a traje od listopada 2012. do rujna 2015. godine. Glavna aktivnost MOC-a Pula unutar projekta je usavršavanje Centra za oporavak morskih kornjača. Tijekom godinu dana tekli su radovi obnove Centra. Povećao se kapacitet Centra sa 6 na 9 bazena, poboljšao se način oporavka morskih kornjača te je omogućena bolja dijagnostika kupnjom analitičkih instrumenata za analizu krvi. Sam oporavak uspješniji je novim sustavom za filtriranje i grijanje vode. Za edukaciju stanovništva otvorena je nova prostorija veličine 40m2 u kojoj je postavljena izložba o morskim kornjačama i njihovoj biologiji, kutak za djecu i edukacijski ekran. Sredstva utrošena za aktivnost obnove Centra i dodatnog sadržaja iznose 70.000,00 €.

Osim obnove Centra,  MOC Pula je tijekom 3 godine implementacije projekta zadužen za podizanje svijesti  voditelja plovila, proizvodnjom i distribucijom postera za iste po pomorskim lukama diljem
Hrvatske, djece i zainteresiranih građana organiziranjem manifestacija puštanja kornjača, ali i informiranjem posjetitelja u samom Centru. Jedan od glavnih ciljeva projekta je uspostava mreže gradova “prijatelja” morskih kornjača, a Grad Pula je u suradnji s MOC-om Pula i nositeljem projekta, Gradom Venecija, postao član te mreže. 

Sve navedene dodatne aktivnosti kao i poslovi skrbi nad ozlijeđenim kornjačama te rad radnika na projektu sufinancirani su sa 60.000 €. Osim sufinanciranja od strane IPA programa, 15% cjelokupnog iznosa sufinancirati će Državni zavod za zaštitu prirode iz svojih fondova. (REX/Foto: Safet Omerović Basso)

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved