Pohvalno
1.5.2014. 7:17:11h
Zagrebačka puca dovodi turizam i u najzabitija sela
Simpatična purgerica selo i turizam pionirski spaja već 20 godina
Bogdan kljajic / wikipedia.org

Dijete asfalta, moderna zagrebačka puca, iz samoga centra našeg glavnog grada, za turistički je imidž hrvatskog sela odradila lavovski posao.

Više od dva desetljeća posvećena je tome kako seosko i staro, tradicionalno i autentično povezati s turistički modernim. Kad se ova purgerice početkom devedesetih, nakon završenog Veterinarskog fakulteta i magisterija, ozbiljno uhvatila tog velikog i zahtjevnog, ali istovremeno inspirativnog pothvata, Hrvatska se nije mogla pohvaliti nijednim seljačkim gospodarstvom čiji domaćini smiju, kao dopunsku djelatnost, primati turiste.

Danas naša zemlja ima četiristotinjak takvih domaćinstava (mnoga, pritom, šire posao i postaju obrtnici ili poduzetnici), a žena po kojoj mnogi prepoznaju hrvatski ruralni turizam među brojna priznanja upravo uvrštava i ono koje svjedoči da su je prepoznali i izvan granica Hrvatske.

Predsjednica uprave HF Eko Etno Grupe iz Zagreba, nekadašnjeg Hrvatskog farmera d.d. i vanjska članica saborskog Odbora za turizam, Dijana Katica dobitnica je turističke nagrade za 2013. “Zlatno turističko srce jugoistočne Europe”.

U konkurenciji 12 zemalja

Međunarodnu je nagradu u društvu s 15 dobitnika iz 12 zemalja jugoistočne Europe jučer primila u Beogradu, a upravo je naša Dijana Katica proglašena osobom godine ruralnog turizma u regiji. Riječ je o svojevrsnom regionalnom turističkom Oscaru koji u sklopu akcije Međunarodna patrola 23. godinu dodjeljuje Sacen International, međunarodni centar za razvoj turizma i ugostiteljstva. Najuspješniji u turizmu 2013. birani su, inače, u Turskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Sloveniji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Tunisu, Malti i Grčkoj.

– Naravno da sam uzbuđena i sretna. Ova je nagrada priznanje da je ono što radim vidljivo i izvan naših granica – rekla nam je Dijana Katica uoči polaska u Beograd.

Unutar granica je, pak, vidljivo već dugo. Dijana Katica autorica je brojnih projekata i akcija vezanih uz ruralni turizam, a tvrtka kojoj je na čelu organizator je međunarodnih kongresa, seminara, edukacija i manifestacija, među kojima je najpoznatiji međunarodni sajam Eko Etno Tour na kojem se svake godine okupi više od 400 izlagača i sudionika ruralnog turizma. Vrlo je aktivna i u prijedlozima i raspravama o zakonskim okvirima koji izravno utječu na razvoj ruralnih prostora i hrvatskog sela, ali i hrvatskog turizma općenito. Nedavno su je, recimo, zvali da znanjem i savjetima pomogne u Crnoj Gori.

Kontrola osam inspekcija

– Ruralni turizam nije samo turizam na seljačkim gospodarstvima nego i zavičajni, kulturni, zdravstveni... Ruralni je turizam zapravo sve što se događa u ruralnom prostoru, a on se kod nas prostire na čak 92 teritorija – kaže Zagrepčanka koja ne pamti kad je točno planula ljubav za selo i turizam.

Svakodnevica je još uvijek čvrsto veže uz zagrebački asfalt. Žena na čelu tvrtke koja se bavi svim fazama posla, od strateškog promišljanja, osmišljavanja projekata, kontrole, upravljanja rizicima, komuniciranjem s državnom upravom, znanstvenom i stručnom javnošću, poduzetnicima, do davanja konzultantskih usluga i realizacije sajamskih projekata i izvan Hrvatske itd., trenutačno i nema puno izbora. Istina, često putuje i nema je na zagrebačkoj adresi, puno je na terenu i ne krije da selu pripada njezina ljubav, ali život na selu još nije opcija.

– Obožavam naša sela i ljude koje tamo srećem, od kojih su mi mnogi postali dobri prijatelji, ali volim i gradski život. Istina, kako godine idu sve češće mi se javlja pomisao ili možda želja za mirnim, idiličnim životom na selu. Dobro poznajem i volim sve krajeve, ali najljepši dijelovi su mi Konavle i iločki kraj. Tamo se, recimo, već osjećam kao da sam doma – kaže Diana, koja vodi i Udrugu Klub članova selo.

Otvorena i komunikativna, puna je pozitivne energije i optimizma, ali uvijek je, napominje, nešto pomalo bocka.

– Ne živi se na selu i od sela lako. Nije lako ni onima koji su se povrh sveg posla prihvatili i turizma. Kad pogledate, samo im u kontrolu može doći čak osam raznih inspekcija. Ti su me topli ljudi žuljevitih ruku osvojili i uvijek mislim da samo mogla, da smo mogli za njih napraviti i više – iskreno zaključuje Dijana.

Piše: Radmila Kovačević

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved