Umag
Sajam
1.5.2014. 7:47:51h
Umagexpo: Crofish i Umag Land od 2. do 4. svibnja
Deveti međunarodni sajam ribarstva i ribarske opreme Crofish, jedinstven u Hrvatskoj, okupit će na Novoj obali od 2. do 4. svibnja 60-ak domaćih i stranih izlagača i sudionika s ribarskom opremom, alatima i plovilima, a posjetiteljima će ponuditi i niz tematskih predavanja, susreta i diskusija te popratnih događanja.
Moto Itinerari / flickr.com

Deveti međunarodni sajam ribarstva i ribarske opreme Crofish, jedinstven u Hrvatskoj, okupit će na Novoj obali od 2. do 4. svibnja 60-ak domaćih i stranih izlagača i sudionika s ribarskom opremom, alatima i plovilima, a posjetiteljima će ponuditi i niz tematskih predavanja, susreta i diskusija te popratnih događanja. Kao njegov komplementarni dio, istovremeno će se održavati i Umag Land, četvrti sajam poljoprivrednih proizvoda s 40-ak izlagača i sudionika, koji uključuje i deseti međunarodni sajam maslinovog ulja UmagOio.

Svečano otvorenje zakazano je u petak u 11 sati, a već u 15.30 sati najavljen je zanimljiv talk show na temu "Plava riba - resurs koji ne poznaje granice: kako ga valorizirati", u organizaciji ureda za ribarstvo sjevernog Jadrana talijanskih regija Furlanija-Julijska krajina, Veneto i Emilia-Romagna.

Manifestacije su predstavili umaški dogradonačelnici Mauro Jurman i Niko Čančarević, županijski vanjski savjetnik za ribarstvo Danilo Skoko i direktor gradskog komunalnog poduzeća Komunela Adrijano Jurišević.

- Pred nama je prvi Crofish otkad je Hrvatska ušla u Europsku uniju. Od tada do danas mnoge su se stvari za ribare promijenile, od načina rada do dostupnosti i proširenja tržišta, ali i ulaska europskih ribara i proizvođača na hrvatsko tržište. Uzimajući u obzir i specifičnosti našeg ribarstva, s relativno malom ribarskom flotom i malim brodovima, sajam pruža interesantne mogućnosti njegovog razvoja, rekao je Jurman.

Čančarević je napomenuo da svake godine nastoje obogatiti program, pa je ovogodišnja novost gostovanje ophodnog broda Hrvatske ratne mornarice koji će, u suradnji s Ministarstvom obrane, biti moguće razgledati uz carinski gat u petak od 14 do 17 sati te u subotu od 9 do 12 i od 14 do 18 sati.

Jurišević je najavio kulinarski show u kojemu će specijalitete od jadranske ribe pripremati učenici Gospodarske škole iz Buje i njihovi kolege iz Emiglie-Romagne, natjecanja u podvodnom ribolovu i udičarenje te nedjeljni deseti UmagOio s nizom stručnih predavanja i nagrađivanjem najboljim maslinovih ulja.

U subotu je na programu predstavljanje Primorsko-goranske županije te regija Furlanija-Julijska krajina, Veneto i Emilia-Romagna, a uslijedit će niz predavanja i diskusija. Snežana Levstik iz Kmetijsko Gozdarskog Zavoda iz Nove Gorice, savjetnica specijalizirana za ribarstvo, održat će predavanje o suradnji Slovenije, Hrvatske i Italije u upravljanju ribarstvom. Strukturne fondove u ribarstvu i njihovu dostupnost predstavit će Irena Jahutka iz Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede, dok će njen kolega Josip Marković govoriti o planovima upravljanja u ribarstvu Republike Hrvatske i europskoj regulativi.

Piše: K. Flegar

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved