Split
Molitva i turizm
6.5.2014. 5:48:06h
Molitvom od Salone do splitske katedrale
U sklopu natječaja pod nazivom “Promocija zanimanja”, koji je raspisalo Ministarstvo turizma, Turističko-ugostiteljska škola iz Splita sudjeluje s projektom o ostavštini don Frane Bulića, radnog naslova “Plan B”.
Víctor Santa María / flickr.com

U sklopu natječaja pod nazivom “Promocija zanimanja”, koji je raspisalo Ministarstvo turizma, Turističko-ugostiteljska škola iz Splita sudjeluje s projektom o ostavštini don Frane Bulića, radnog naslova “Plan B”.

U sklopu projekta, škola organizira i hodočašće tragom prijenosa kostiju sv. Dujma, koje je planirano za 6. svibnja.

– Hodočašće će početi molitvom u Manastirinama u 15 sati, a nakon toga bismo put nastavili prema crkvicama u Dujmovači te na Kmanu. Planiramo stići na svečanu misu koja će se održati u katedrali u 19 sati, nakon otvaranja rake sv. Dujma – objašnjava nam Vedrana Verbanac, koja je s kolegicom Mirandom Matković mentorica projekta.

Istraživali Klis, Bijaće, Gospu od otoka...

Ovo je, ističe mentorica, prvi projekt kojim se na specifičan načn pokušava prikazati rad don Frane Bulića, velikog hrvatskog arheologa, pedagoga te čovjeka koji je za sobom ostavio trag u povijesti, a koji se veže uz blagdan sv. Duje, s obzirom na to da je i to bio jedan od segmenata njegovih istraživanja.

– Cilj je projekta saznati što je moguće više o don Frani Buliću i pokušati turistički valorizirati njegovu ostavštinu. U sklopu provedbe spomenutog projekta, učenici su tako obavili i istraživanje Salone, Gospe od Otoka, Klisa, Bijaća, Putlja te Rižinica, koje su u zaista katastrofalnom stanju, što je velika sramota – kazala nam je profesorica Verbanac i dodala da u svojim istraživanjima surađuju s Arheološkim muzejom te Nadbiskupskom gimnazijom “Don Frane Bulić”, koja će također dati dio svojih učenika, a po svoj prilici i jednog profesora vodiča.

Bastioni i palače

Učenicima Turističko-ugostiteljske škole ovo je treće istraživanje. Prvi put su istraživali barokne bastione, a poslije toga palače u palači.

U svakom od tih projekata nastoji se, navodi Verbanac, pronaći neka zanimljiva priča koja će privući pažnju učenika, osim navođenja suhoparnih povijesnih činjenica i godina.

Piše: Nikolina Lulić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved