Vinski podrumi
23.5.2014. 6:40:38h
Dan otvorenih vinskih podruma u Istri
I ove će godine istarski podrumi dati svoj obol Danu vina što se u mnogim vinskim regijama svijeta obilježava posljednje nedjelje u svibnju.
Gorupka / flickr.com

I ove će godine istarski podrumi dati svoj obol Danu vina što se u mnogim vinskim regijama svijeta obilježava posljednje nedjelje u svibnju.

Tako će 25. svibnja, istodobno s tisućama vinskih podruma u svijetu, i osamdesetak istarskih širom otvoriti vrata za sve znatiželjne posjetitelje, kušače i kupce. Prilika je to za degustaciju i ugodne vinske razgovore s domaćinima, ali i kupnju vrhunskih butelja.

Na Dan otvorenih vinskih podruma gosti mogu zaviriti u moderne pogone, uređene kušaonice i obiteljska imanja – redom dostignuća iz posljednjih petnaestak godina intenzivnog razvoja vinarstva i vinogradarstva u Istri.

Podrumi će biti otvoreni od 10 do 19 sati, a očekuje se da će odaziv posjetitelja biti u najmanju ruku na razini lanjskoga, kada je Dan otvorenih vinskih podruma privukao više od 12 tisuća ljudi, kako turista tako i domaćih ljubitelja dobre kapljice.

Organizatori događanja su Turistička zajednica Istarske županije, županijski Odjel za turizam i udruga istarskih vinara i vinogradara Vinistra.

Projekt Dana vina i otvorenih vinskih podruma krenuo je iz talijanske regije Toskane sredinom 1990-ih, kao novi vid turističke promocije vina, da bi do danas poprimio obilježja pravog globalnog pokreta. Već se u prvim godinama proširio čitavom Italijom, a 1998. prešao njene granice. Te su godine, posljednje nedjelje u svibnju, vrata podruma otvorile i pojedine regije u Sjedinjenim Državama, Južnoafričkoj Republici, Argentini, Čileu i Urugvaju.

Istra se pridružila već 1999. godine i u prvom izdanju ove manifestacije obuhvatila 37 vinara koje je posjetilo oko 800 gostiju. Do danas, Dan otvorenih vinskih podruma je i u Istri izrastao u respektabilni jednodnevni festival vinske kulture.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved