Must see
18.6.2014. 6:29:57h
Ovih 10 destinacija na Balkanu morate posjetiti
Balkansko poluostrvo je jedno od najpopularnijih ljetnjih odmarališta u Europi. Regija je poznata po tome što sadrži mješavinu historije, kuhinje, avanture, kao i neka od najljepših prirodnih okruženja.
Michael Caven / flickr.com

Balkansko poluostrvo je jedno od najpopularnijih ljetnjih odmarališta u Europi. Regija je poznata po tome što sadrži mješavinu historije, kuhinje, avanture, kao i neka od najljepših prirodnih okruženja.

Skoro 15 država se u cjelosti ili bar djelimično, nalazi na ovom poluostrvu i svaka od njih nudi na stotine vrhunskih destinacija, ali ipak, postoji nekoliko mjesta koje turistima pruža najuzbudljivija iskustva i ta mjesta morate da posjetite, piše site earthtraveling.com.

Ovaj site je, uz obrazloženja, naveo 10 najljepših mjesta na Balkanu koja morate da vidite barem jednom u životu.

JEZERO BLED, SLOVENIJA
Mali grad koji se nalazi u podnožju Alpa, na sjeverozapadu Slovenije, nalazi se uz jezero Bled koji okružuje malo ostrvo i njegovu baroknu crkvu. Nakon šetnje možete da posjetite i srednjovjekovni zamak sa kojeg se pruža panoramski pogled ili možete da napravite mali predah uz neki od raznovrsnih domaćih specijaliteta.

PLITVIČKA JEZERA, HRVATSKA
U ovom nacionalnom parku se nalazi niz vodopada, 16 jezera koja formiraju prirodnu branu, šuma, kao i raznovrsni životinjski svijet. Nijanse vode se mijenjaju u zavisnosti od količine minerala ili organizama u vodi. Plitvička jezera su priznata kao jedan od spomenika prirode.

SVETI STEFAN, CRNA GORA
Sveti Stefan je ostrvo veličine tri hektara, prvenstveno predviđeno kao vikend odmaralište, promijenilo je svoju svrhu u 15. stoljeću kada se pretvorilo u elitno crnogorsko turističko ljetovalište.

METEORI, GRČKA
Meteori su oblast u Tesaliji, koji se nalaze u centralnoj Grčkoj. Ono što grad čini veoma posebnim su manastiri Meteori koji se nalaze na vrhovima stijena. Do njih se dolazi stepenicama i ovo je mjesto koje turisti obilaze tokom cijele godine.

MOSTAR, BOSNA I HERCEGOVINA
Grad smješten dužinom rijeke Neretve, jedan je od najvažnijih historijskih gradova u Bosni i Hercegovini koji ima bogatu zbirku otomanske arhitekture. Ikona Mostara je Stari Most, koji su izgradili Turci davne 1556. godine, srušen je 1993. a obnovljen 2004. godine kada je uvršten na UNESCO-vu listu kulturne baštine.

OHRID, MAKEDONIJA
Nalazi se na graničkom području između Makedonije i Albanije i spada u sedmo najdublje jezero u Europi. Stručnjaci smatraju da je Ohrid jedinstven u svijetu zbog toga što se voda nalazi u rasutom stanju i dolazi iz brojnih površinskih i podzemnih voda.

NESEBAR, BUGARSKA
Jedan od najstarijih gradova u Bugarskoj. Smješten je kod Crnog mora i sastoji se iz dva dijela. Stari dio je ispunjen antičkim građevinama i živopisnim crkvama. 1983. godine se našao na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine, a u posljednjih 10 godina se pretvorio u moderno europsko ljetovalište.

DRAKULIN ZAMAK, RUMUNIJA
Svako ko je ljubitelj grofa Drakule i mitologije vezane za vampire, mora da posjeti zamak Bran. Ovo je veoma popularna turistička atrakcija u zemlji, a njegova historija datira još iz 13. stoljeća.

SARANDE, ALBANIJA
Smješten je uz obalu Jonskog mora, predstavlja najatraktivniju destinaciju u Albaniji. Okružen je netaknutom plavom bojom, bijelim pješčanim plažama i prelijepim šetalištem.

NIŠ, SRBIJA
Kulturni, industijski i administrativni glavni grad Nišavskog okruga, jedno je od glavnih turističkih mjesta na Balkanu. U ovom gradu najveću atrakciju izaziva Niška tvrđava, arehološko nalazište Medijana i Ćele kula. Leži na desnoj obali Nišave i pruža panoramski pogled koji je star više od dva milenijuma.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved