Hvar
Tradicija
21.6.2014. 8:28:59h
Starije Hvaranke vodit će kroz povijest otočnog življenja
None će mladima prenijeti svoja bogata iskustva i vještine, a oni će njih podučiti koristenju komjutera, skypea, mobitela...
Rosa Amato / flickr.com

Budući da otok Hvar još uvijek nema ni jedan dom za starije i nemoćne osobe, a onaj u Starome Gradu - Farosu je u izgradnji još od 2007. godine, hvarski Crveni križ od početka je bio suradnik u aktivnostima “Dnevnog boravka” i “Njege i pomoći u kući” koje su se provodile u sklopu spomenute ustanove. Uspješno dopunjavanje u radu sa starijim osobama na škoju, kojih je sve više, davalo je vidljive rezultate.

Posebno je bila za svaku pohvalu aktivnost sudionika “Dnevnog boravka” gdje su se okupljale osobe starije dobi, a koje su još uvijek mogle živjeti same.

Dakle, dok se čeka otvaranje vrata prvog staračkog doma na Hvaru, kroz njihov rad u sklopu “Dnevnog boravka” pokazivale su se kreativne sposobnosti osamljenih otočana, osobito žena, a time i mogućnosti razmjene iskustava starijih i mlađih ciljanih skupina s različitim potrebama i afinitetima. Izrazit je bio i angažman u doprinosu redovnim akcijama Crvenog križa.
Cilj je oživiti starevještine i znanja

- U trenutku kada je, zbog teške gospodarske situacije, značajno usporena izgradnja doma za starije i nemoćne osobe te ukinuti “Dnevni boravak” i “Njega i pomoć u kući” u dosadašnjoj formi, krenuli smo u iznalaženje novog načina okupljanja starijih osoba na Hvaru.

Crveni križ se aplicirao na natječaj Ministarstva socijalne skrbi i mladih s projektom pod nazivom “Starija dob vodi nas kroz baštinu”, koji će provoditi aktivistica Željana Škarpa. Zahvaljujući velikom angažmanu Crvenog križa i Grada Staroga Grada, projekt je prošao i ovih će dana krenuti s konkretnim radom, makar aktivnosti sudionica nisu ni prestajale – kaže Maja Budrović, ravnateljica GD Crvenog križa otoka Hvara.

Osnovna je značajka projekta oživljavanje starih vještina i znanja, koji proizlaze iz bogate otočne tradicije, te kao neiscrpno vrelo motiviraju starije osobe u uključivanje i podržavanje ponuđenih sadržaja. Duboko povezani s tradicijom, poznaju mnoge vještine koje naprosto treba popularizirati, približiti mlađim generacijama, ali i široj društvenoj zajednici.

- Dakle, one će nas svojom kreativnošću i životnom mudrošću voditi kroz povijest otočnog življenja, upoznajući nas s onim što su naučili i što nama mogu prenijeti u radionicama pod nazivom “Naša baština”. Djetinjstvo naših nona (baki) prepuno je pjesmica, brojalica, molitvica, uspavanki, raznih priča ili “gončica”, te šaljivih zgoda koje su prepričavane tijekom dugih večeri.

Taj bogat i vrijedan sadržaj prezentirat ćemo kroz naslov “Nona nam priča” i predstaviti otočnim vrtićima i školama, uz autentično kazivanje naših baka. Mukotrpan život otočana nametao je poznavanje raznih vještina koje ćemo upoznati tijekom radionica naše baštine, npr. pletenje demižana ribarskim koncem, izrada “sparti” od grana “gluhača”, domaćih sapuna, tradicijskih kolača i slično – govori gospođa Škarpa.
Mladi će none učiti kakokoristiti računalo, mobitel...

Osim animacije starijih osoba, cilj im je, kako iznosi, mlađe generacije upoznati s projektom i sadržajem radionica. Motivirat će volontere, učenike Srednje škole u Jelsi i njihovu profesoricu Mariju Novak, s kojima su i do sada surađivali, jer se jedino kroz međugeneracijsku suradnju spomenute vještine mogu sačuvati od zaborava. Tijekom zajedničkih radionica mladi i stariji razmjenjivat će svoja iskustva i znanja.

Mlađi će pomagati starijima kako naučiti koristiti računalo, kako pomoću skypea kontaktirati sa svojim obiteljima, kako pisati poruke mobitelom, itd. Stariji će im, kroz radionice, pokazati ljepotu naše baštine i potaknuti ih da nauče stare, zaboravljene vještine. Također, njihovo međusobno druženje, komuniciranje i zbližavanje senzibilizira mlade prema potrebama starijih, uči ih poštovanju i uvažavanju staračke populacije, te pomaže u izgradnji njihove osobnosti.

Piše: Mirko Crnčević
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved