Fažana
Delicije
24.6.2014. 8:11:03h
Obična sardela postala je gastronomska delicija
Profesor Ljudevit Sabo iz pulske Srednje škole za ugostiteljstvo, turizam i trgovinu ponudio je Fažancima i njihovim gostima čak 20-ak različitih jela spravljenih od sitne plave ribe - sardele, po kojoj je ovo mjesto i poznato.
M. Angelini / glasistre.hr

Profesor Ljudevit Sabo iz pulske Srednje škole za ugostiteljstvo, turizam i trgovinu ponudio je Fažancima i njihovim gostima čak 20-ak različitih jela spravljenih od sitne plave ribe - sardele, po kojoj je ovo mjesto i poznato. Sva su jela u nedjelju predvečer bila prezentirana na velikom stolu te su se svi koji su bili njima zaintrigirani, a takvih je bilo puno, odlučili jela i isprobati.

Različiti meniji

Po cijeni od 25 kuna nudila su se, naime, tri različita menija jela od srdela. Fileti od sardela u limunovom soku s petrovcem, pikantni namaz od sardela s tuštom, parmezanom i maslinovim uljem, leća s rajčicom, tikvicom i filetima sardela…samo je jedan od primjera koji se nudio na fešti nazvanoj "Mora na stolu",  a od kojeg su rasle zazubice.

- Uz klasična jela od sardele, poput friganih sardela, savora, koja su u istarskoj tradiciji, odlučili smo sardelu evoluirati i od nje napraviti nešto novo. Tako smo pripremili razne namaze, kombinirali je u različitim salatama, spremili sa slanutkom, lećom, naveo nam je profesor Sabo, uz riječi da je ukupno očistio i priredio više od 80 kilograma sardela.

Osim gastro dijela, fešta je imala i zabavno-edukativni karakter. Tako su se u suradnji s fažanskim ribarima na rivi održali tečajevi Ribarske akademije sardela, a prikazani su i tradicijski ribarski alati. Angelo Rabar pokazivao je pletenje i krpanje mreža, Blaž Piton izradu čvorova i oplitanje bokobrana, Lučana Debeljuh prezentirala je stare ribarske alate. S Frankom Keršinom moglo se učiti veslati batanama, Sergio Filipić održavao je tečaj pecanja, a Gianni Toffeti prikazivao kako se boje mreže korom od pinija.

Slijedi maneštra

Izradu vrša pokazivao je brojnim posjetiteljima Šime Lampalov, Egidio Paris solio je s turistima sardele, Nini Orlić izrađivao mreže sa stalkom, dok su Danica Tomašić i Marina Orlić posložile u bazenu svijet fažanskog plićaka, a koji je tijekom cijele večeri okupljao brojne mališane. Za zabavni dio programa pobrinuli su se Erik Balija i klapa Kamik, Duo Emanon, a održana je i likovna radionica za djecu.

I na kraju, kako doznajemo od Melite Peroković, direktorice turističkog ureda Fažane, sljedeća je na redu velika fešta posvećena maneštrama, a održat će se u nedjelju, 6. srpnja.

Piše: B. Petrović

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved