Motovun
Dani Velog Jože
29.6.2014. 10:08:53h
Motovun dobio svoj prvi festival o divu Veli Jože!
Pod organizacijom Općine Motovun, TZ Motovun i turističke agencije Illustris – travel d.o.o., prvi put u Motovunu, od 4. do 6. srpnja 2014., održat će se festival Dani Velog Jože.
Mario Fajt / flickr.com

Pod organizacijom Općine Motovun, TZ Motovun i turističke agencije Illustris – travel d.o.o., prvi put u Motovunu, od 4. do 6. srpnja 2014., održat će se festival Dani Velog Jože.
“Ovo je primjer dobre suradnje javne uprave i privatnog sektora, u kojoj se kao glavni cilj ističe promocija destinacije, kreiranjem novog kulturno – turističkog proizvoda. Prepoznali smo međusobne koristi od povezivanja i udruživanja jer jedino na takav način možemo stimulirati razvoj kulturnih i turističkih proizvoda općenito. Zajedničkom promocijom i osmišljavanjem doživljajnih komponenti festivala pokušat ćemo posjetitelje „uvući“ u priču. Želimo da od pasivnih promatrača postanu aktivni sudionici i na taj način upoznaju, dožive, razumiju i nauče o divu Veli Jože i Motovunu”, istaknuli su organizatori.

Tijekom trajanja festivala cijeli Motovun se pretvara u pozornicu na kojoj će se odvijati sadržaj osmišljen za svakoga. Od „kulturnjaka“, mladih parova, turističkih grupa pa sve do individualnih turista, strastvenih ljubitelja povijesti, književnosti i kulture općenito te ljubitelja gastronomije. Svatko će na festivalu pronaći sebi omiljeni kutak. Program će se odvijati glavnom trgu i ulicama Motovuna i s početkom u 09:30 sati do 24:00 sati.
Najava festivalu bit će otvaranje izložbe u suradnji s Društvom likovnih stvaratelja Pazin i motovunskom Ljetnom školom zdravlja. Radovi likovnih stvaratelja bit će izloženi u galerijskom prostoru hotela Kaštel u Motovunu.

U suradnji s Pulskom Filmskom Tvornicom stvara se zanimljiv program koji će sigurno pobuditi interes brojne publike i ljubitelja filma. Kroz tri dana festivala odvijat će se Production In (filmski produkcijski maraton) te će se izraditi dokumentarni snimak festivala. Production In je interesantan i maštovit način proizvodnje kratkog filma “from script to screen” u 36 sati. Budući da će na raspolaganju imati kratak vremenski rok od polaznika se traži osnovno filmsko znanje i iskustvo, prethodna priprema ideje za film te razrada procesa snimanja.

Razvijanjem teme Veli Jože osmišljen je kulturni program festivala koji uključuje Noć literature. Novinar i književni kritičar Davor Šišović, vodit će Noći literature, a među gostima bit će i Krešimir Mišak. U sklopu noći literature predstavit će se prvi prijevod romana „Veli Jože“ na talijanskom jeziku u suradnji s Europskim institutom za prevođenje u Trstu. 2

U glazbeno-scenskom program predstavit će se ansabl Liberi draconis, koji će svojim glazbenim umijećem prizvati stara vremena. Ono što nas očekuje je renesansa glazba iz notnih zapisa skladatelja koji se rodio u Motovunu, Andrije Motovunjanina. Modna agencija Tijara svojim će nastupom prikazati kolekcije koje nas u potpunosti vraćaju u doba Vladimira Nazora i njegovog diva, dok će nas udruga Čarobnjakov šešir zabavljati predstavama o Velom Joži i mitskim bićima.

Ovogodišnji festival svoju originalnost pokazat će i kroz umjetnički program i to kroz skulpture od slame – Land Art skulpture. Ekipa umjetnika okupljena pod vodstvom magistra kiparstva Nikole Fallera, izradit će diva Velog Jožu, a umjetnici iz Gradska radionica Pula oslikat će zid u samom središtu Motovuna s motivima iz romana Veli Jože.
I za naše najmlađe pripremili smo kreativne i zabavne radionice u suradnji s udrugom Birikina iz Pule, gdje će djeca interaktivno sudjelovati u likovnom izražavanju i pričama o Velom Joži. U sklopu manifestacije organizirat će se izložba dječjih radova osnovne škole Motovun na temu Veli Jože.

Za potpuni doživljaj, uz uprizorenje srednjeg vijeka, posjetitelji će moći saznati što je uistinu jeo Veli Jože. U sklopu gourmet programa pripremili smo vola na ražnju! Kroz sajam starih zanata, i prezentaciju lokalnih proizvoda i novih suvenira, posjetitelj će osjetiti da je došao u grad Velog Jože. U dogovoru sa svim ugostiteljima nudit će se meni Veli Jože koji će naravno biti poseban po svojim XXL veličinama.
I na kraju, velika zanimljivost i inovativnost ovog festivala je ulazak u Guinessovu knjigu rekorda! Učenici Zajednice tehničke kulture Pula svojim su nevjerojatno predanim i vrijednim radom izradili najveću kućicu za ptice. U suradnji s Gradskom knijžnicom i čitaonicom osmislit će se bajka „Kako je nastala kućica za ptice“.

‘Pozivamo vas da dođete u Motovun i da zajedno otvorimo festival puštanjem stotina svjetlećih lampiona s najljepšim željama i mislima prema nebu iznad Motovuna!
Veli Jože je festival, koji svojom čudesnom pričom o istarskom divu, osvaja poput bajke. Vidimo se u Motovunu, 04.srpnja!’ pozvali su organizatori.

PROGRAM:

 

UTORAK, 01.07.
11:00 Najava festivala i predstavljanje oslikanog zida na temu Veli Jože
ČETVRTAK, 03.07.
19:00 Otvaranje izložbe „Veli Jože“ u suradnji s Društvom likovnih stvaratelja Pazin i motovunskom Ljetnom školom zdravlja
PETAK, 04.07.
9.30 – 10:00 Otvorenje dječje izložbe – Želim biti velik kao Veli Jože
10:00 – 11:30 Birikinin kutak za djecu u parku / princ Ludovik, princeza Lukrecija i div Veli Jože
12:30 – 13:15 Animirani film za djecu
18:00-24:00 Srednjovjekovno uprizorenje, stari zanati i izlagači
18:15 Otvaranje festivala – načelnik Općine Motovun i direktorica Turističke zajednice općine Motovuna
18:30 Renesansna glazba Andrije Motovunjanina, skladatelja rođenog u Motovunu / izvodi ansambl Liberi draconis
19:00 Noć literature - Divovi u svjetskoj fantastičnoj književnosti: jaki i glupi, ili poslušni i radišni? Gdje je tu Veli Jože?
Bonus: predstavljanje prvog prijevoda romana “Veli Jože” Vladimira Nazora na talijanski jezik
Moderator: Davor Šišović; gosti večeri: Milena Benini, Ljiljana Avirović i Carla Rotta
20:10-20:30 Skeč Patrika Lazića: Srednji vijek i sadašnjost
20:40-21:00 Osjećaj se kao div uz Favorit – promotivna akcija
21:00-22:00 Čarobnjakov šešir: Veli Jože i mitska bića hodaju među nama
22:15 Puštanje lampiona - početak nove tradicije
23:00 Renesansna glazba / izvodi ansambl Liberi draconis
SUBOTA, 05.07.
9:30 – 10:00 Predstavljanje najveće kućice za ptice, jurišanje na Guinessovu knijgu rekorda i čitanje bajke „Kako je nastala ptičja kućica“ / Zajednica tehničke kulture Pula, Bauhaus , Gradska knjižnica i čitaonica Pula
10:00 – 11:30 Birikinin kutak za djecu u parku / princ Ludovik, princeza Lukrecija i div Veli Jože
12:00 – 14:00 Gastro kutak – marenda Veli Jože / sudjeluju: mljekara Latus, Pekara Nello, Vina Tomaz i maslinovo ulje Ipši – promotivna akcija
12:30 – 13:30 Animirani film za djecu
17:00 – 18:00 Dokumentarni film o divovima na engleskom jeziku / Kino Bauer /Giants – The mystery and the myth
18:00 – 24:00 Srednjovjekovno uprizorenje, stari zanati i izlagači
18:15 – 19:00 Predstavljanje skulpture od slame – Div Veli Jože /sudjeluju: Udruga Slama i Gradska Radionica Pula
19:00 Noć literature - Divovi na rubu znanosti
Moderator: Davor Šišović, gost večeri: Krešimir Mišak
20:00 Što je jeo Veli Jože? Vol na ražnju /opis iz knjige i predstavljanje na gastro pultu
20:15 – 20:30 Skeč Patrika Lazića: Srednji vijek i sadašnjost
20:30 – 21:00 Renesansna glazba / izvodi ansambl Liberi draconis
21:00 - 21:30 Čarobnjakov šešir: Veli Jože i mitska bića hodaju među nama
21:30 – 22:30 Nazorova modna revija / modna agencija Tijara
22:30 - 23:00 Paljenje slame – pogled s Motovunskih zidina / sudjeluju: Udruga Slama i Nikola Faller
23:00 Veli Jože i mitska bića hodaju među nama / sudjeluje Čarobnjakov šešir uz renesansnu glazbu ansambla Liberi draconis
NEDJELJA, 06.07.
09:30 – 11:30 Dječji kutak u parku s Birikinom / princ Ludovik, princeza Lukrecija i div Veli Jože
12:00 – 14:00 Predstavljanje motovunskih ugostitelja i novog jela nazvanog „Veli Jože“
12:30 – 13:30 Animirani film za djecu
16.30 – 18:00 Dokumentarni film o divovima na engleskom / Kino Bauer – Giants – Friend or Foe?
18:00 – 24:00 Srednjovjekovno uprizorenje, stari zanati i izlagači
18:30 – 19:00 Predstavljanje novih suvenira u suradnji s lokalnim proizvođačima
19:00 Noć literature - Divovi u hrvatskoj fantastici: Regoč protiv Velog Jože
Moderator: Davor Šišović; gosti večeri: Zoran Krušvar, Marina Jadrejčić i Milena Benini
20:00 - 21:00 Veli Jože i mitska bića hodaju među nama / sudjeluje Čarobnjakov šešir uz renesansnu glazbu ansambla Liberi draconis
21:00 – 21:20 Skeč Patrika Lazića: Srednji vijek i sadašnjost
21:30 Production In, predstavljanje filmske radionice Pulske Filmske Tvornice

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved