Google turizam
5.7.2014. 9:36:52h
Google omogućio virtualnu šetnju Hrvatskom
Hrvatska je od srijede dio Google Street View projekta, kojim Google nudi uvid u fotografske snimke gradova spojenih u panorame od 360 stupnjeva
screenshot / www.google.com/maps

Osim putem geografskih karata i satelitskih snimaka, Hrvatsku je Google Mapsima moguće pretraživati i uz pomoć fotografija snimljenih sa zemlje.

Street View omogućuje istraživanje ulica putem panoramskih slika pogledom iz perspektive lokalnog promatrača, što može pomoći pri planiranju posjeta nekoj lokaciji ili zadovoljavanju znatiželje.

KAKO POKRENUTI STREET VIEW
Na lokacijama gdje je dostupan Street View usluga se pokreće povlačenjem narančaste ikone „Pegman“, smještene na lijevoj strani karte Google Mapsa.

Dostupnost usluge naglašena je plavom bojom ulice.

Osim na osobnim računalima, Street View je dostupan putem Google Eartha i mobilne verzije Google Mapsa.

Nešto više od godine dana hrvatskim prometnicama krstarili su Googleovi automobili i bicikli snimajući stotine tisuća fotografija koje su naknadno spajane u jedinstveni pogled sa zemlje dostupan korisnicima interneta.

"Vjerujemo da ćemo uz pomoć Googlea podići stupanj globalne prepoznatljivosti. Planiramo nastavak rasta u turizmu, za što će nam pomoći i online marketing, u koji za sljedeću sezonu izdvajamo 100 posto više sredstava", rekao je Veljko Ostojić, hrvatski ministar turizma.

Kroz 44 države
Uz ministra, na predstavljanju Googleovog projekta, koje je održano u  Hrvatskom državnom arhivu, prisustvovali su voditelj programa Street View za Europu Ulf Spitzer i direktor Googlea za regiju Adriatic Joško Mrndža.

"Hrvatska je prekrasna zemlja, u što će se sad moći uvjeriti brojni korisnici interneta. Za sada Google Street View pokriva najveće gradove i otoke, što će se vremenom nadopunjavati, radi se o živom projektu", rekao je Mrndža.

Google Street View je integralni dio Google Mapsa, koji je prvi put predstavljen 2007. godine.

Prva područja obuhvaćena tim projektom bili su veći gradovi SAD-a, Australije i Japana.

Trenutno je korištenjem Googleovih panorama moguće prošetati kroz 44 države.

Uz Hrvatsku, u srijedu je Street View pokrenut  u Andori i Čileu.

Spitzer nije iznio konkretne datume širenja Street Viewa na balkansku regiju, koja je također u Googleovim planovima.

Zaštita privatnosti

Googleovo objavljivanje snimljenih fotografija ulica od početka privlači pozornost zaštitnika privatnosti.

Google Street View očito može posjedovati sadržaj koji može kompromitirati pojedince ili ustanove.

Zbog problema s lokalnim zakonima, Google je bio povremeno zabranjivan u brojnim državama.

U svoju obranu Google ističe kako se snimanje obavlja uz dozvolu vlasti s javnih površina, a ostavio je i prostor za prijavu i eventualno brisanje spornih fotografija.

Na ponuđenim snimkama zamagljene su lica slučajnih prolaznika i registracije automobila.

Prije početka snimanja Street Viewa Google je surađivao s hrvatskim vlastima kroz Agenciju za zaštitu osobnih podataka.

Spitzer navodi kako je za započinjanje hrvatskog projekta puno veći problem bio ishoditi dozvolu za korištenje specijalne fotografske opreme, što je odužilo planirani početak snimanja.

Piše: Robert Gabelić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved