Umag
Kulinarstvo
5.7.2014. 10:10:41h
Istria Gourmet: Svečanost vrhunske hrane i pića
Uoči početka jubilarnog 25. Vegeta Croatia Opena, koji se u Umagu održava od 17. do 27. srpnja, predstavljen je Istria Gourmet Festival, svečanost vrhunske hrane i pića koja na jednom mjestu okuplja sve najbolje što Istra može ponuditi.
Steven Depolo / flickr.com

Uoči početka jubilarnog 25. Vegeta Croatia Opena, koji se u Umagu održava od 17. do 27. srpnja, predstavljen je Istria Gourmet Festival, svečanost vrhunske hrane i pića koja na jednom mjestu okuplja sve najbolje što Istra može ponuditi. Na predstavljanju u restoranu Zinfandel hotela Esplanade u Zagrebu sudjelovali su Arlen Brozić, predsjednica Izvršnog odbora 25. Vegeta Croatia Opena, Marinka Akrap u ime sponzora turnira Podravke, Tulio Fernetich iz restorana San Rocco, Fabijana Mijanović u ime Naše kužine, Sandi Paris, voditelj edukacija pri Hrvatskom sommelier klubu te vrhunski vinar Gianfranco Kozlović u ime Vinistre.

Ove godine u sklopu programa Taste Istra, gastro-vinske revije, na čak 25 degustacijskih punktova posjetitelji Umaga svakodnevno će moći kušati autohtona istarska vina, maslinova ulja, pršut, sir i tartufe. Taste Istria okuplja 16 ponajboljih istarskih vinara, osvajača niza zlatnih medalja, kao što su Benvenuti, Cattunar, Coronica, CUJ, Degrassi, Franc Arman, Kabola, Kozlović, Vina Laguna, Matošević, Misal, Prelac, Rossi, Tomaz, Trapan i Veralda. Glazbena kulisa ponovno će biti vrhunski jazz u izvedbi Ante Gelo banda.

- Gastronomska ponuda segment je na kojem turistički klaster sjeverozapadne Istre gradi svoju konkurentnost. Za to imamo sve preduvjete, jer najveći broj vinara i maslinara u relevantnim svjetskim vodičima dolazi upravo iz našeg klastera. Gotovo svi oni bit će predstavljeni i na Istria Gourmet Festivalu, ističe Sanda Bravar, direktorica Turističke zajednice Umaga.

U zoni Naša kužina tri ponajbolja restorana s ovog područja - konobe Nono i Buščina te taverna Pergola pripremila su posebnu ponudu istarskih specijaliteta, osmišljenu za 25. obljetnicu turnira. U zoni Istria Gourmet Restaurant predstavit će se jedan od vodećih istarskih restorana, San Rocco, član udruge Jeunes Restorateurs d´Europe (JRE), a suradnja ATP-a i Vinistre nastavlja se na prodajnom štandu Vinistre. Podravka cooking show s masterchefom Lukom Nižetićem na programu je u petak, 25. srpnja, od 19.30 sati.

Nadalje, "Skrivene čari istarskih vina", koje se održavaju u suradnji s Vinistrom i Hrvatskim sommelier klubom, jednosatna su vođena kušanja u ležernoj atmosferi, uz sudjelovanje vinara i stručnu podršku sommeliera Sandija Parisa. "Ovakve vođene degustacije pokazale su se kao izvrsna forma za popularizaciju vrhunskih istarskih vina, a pridonose i širenju vinske kulture u nas", kaže Paris. Dnevni pobjednici degustacija ulaze u konkurenciju za titulu ATP vina. Pobjednicima je nagradu zadnjih godina osobno uručio predsjednik Ivo Josipović, pokrovitelj 25. Vegeta Croatia Opena.

Piše: D. Palibrk

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved