Arbanija
Nepogoda
14.7.2014. 6:22:49h
Otkad je ekosustav u pogonu po Čiovu se širi smrad iz šahtova
Mislili smo da više neće smrdjeti fekalije, ali sada je još gore nego prije dok nije bio stavljen u funkciju kanalizacijski sustav u sklopu Ekoprojekta Kaštelanski zaljev. Ovo je užasno!
RudiK / wikipedia.org

Mislili smo da više neće smrdjeti fekalije, ali sada je još gore nego prije dok nije bio stavljen u funkciju kanalizacijski sustav u sklopu Ekoprojekta Kaštelanski zaljev. Ovo je užasno!

Nesnosni smrad izlazi iz šahtova na glavnim ulicama već mjesecima, zapravo otkako je sustav u pogonu, a što će tek biti kada upeku ljetne vrućine, strah nas je i pomisliti.Svakodnevne su to žalopojke stanovnika na kritičnim lokacijama u Trogiru gdje se taj neugodni miris osjeća. Riječ je o području Salduna, Bilin doca, put brodogradilišta, pokraj Doma starih… No, gotovo na cijelom Čiovu gdje su šahtovi osjeti se smrad, nekad više, nekad manje.
’Kad zapuše jugo,nemoguće je živjeti’

Neki naši sugovornici ogorčeni su jer je počela turistička sezona i tu ekološku nepogodu primjećuju i turisti. Okreću se i nije im jasno odakle smrad dolazi.

– Blizu je plaža i strah nas je da ne pomisle kako je more onečišćeno – požalila se skupina stanovnika Salduna, u neposrednoj blizini kampa Rožac.

Tomislav Marković, čija se kuća nalazi u blizini, pokazuje nam crpnu stanicu iz čijeg otvora izlazi smrad, a na cesti pokraj nje Marija Mindoljević upozorava na dva šahta.

– Dobro da ste došli jer smo se ionako spremali na potpisivanje peticije, nas oko 350 stanovnika – rekao je Marković.

Draško Puđa ne zna što učiniti te nas moli da im svojim napisom pomognemo, jer zbog toga smrada, te onoga iz kontejnera koji se nalaze pokraj crpne stanice, očajni su i gube živce.

– Kad je jugo, nemoguće je živjeti, a smrad se odatle osjeti i stotinjak metara zapadno – veli Miljenko Kovačević.

– Netko bi se stvarno trebao pozabaviti time. Ima građana koji su zvali mjerodavne, ali pravog odgovora nismo dobili – dodao je.
Prazne li se ilegalnofekalije iz septičkih jama?

Tragom spomenutog problema i negodovanja građana, odlučili smo čuti čelnike Agencije EKO Kaštelanski zaljev. Doznajemo kako je istina da se neugodni miris povremeno javlja zbog početne faze rada u kojoj se nalazi taj dio sustava:

– To je uobičajena pojava i u izravnoj je vezi s iznimno malim brojem priključaka na sustav, što za posljedicu ima dugo vrijeme putovanja otpadnih voda kroz sustav, pa u kombinaciji s visokim temperaturama može doći do neugodnih mirisa. Razlog malom broju priključaka je nepostojanje sekundarne mreže čija izgradnja nikada nije bila u nadležnosti Agencije. Unatoč tomu, poduzimamo sve mjere da se taj problem u sustavu ukloni, tako da se dodatno preko filtera uvode prirodna prozračivanja.

Ono što Agenciji u ovom slučaju dodatno stvara još veći problem jest, kako kazuju, protuzakonito korištenje novoizgrađenog sustava. Naime, prema informacijama koje stižu na adresu Agencije, sustav se zlorabi tako da se ilegalno koristi kao mjesto pražnjenja iz septičkih jama, ističu oni. Pretpostavlja se da fekalije dovoze vlasnici cisterni, kazao nam je neslužbeno jedan od voditelja projekata u Agenciji EKO Kaštelanski zaljev.

Ostaje pitanje tko bi tome mogao stati na kraj i to spriječiti, jer se najvjerojatnije sve događa pod okriljem noći.

Piše: Gordana Dragan

Kazne i do 200.000 kuna
Kazne za one koji cisterne s fekalijama prazne “na crno” iznose i do 200.000 kuna. Za isprazniti je potrebno je najmanje 15 minuta. Na cesti gdje se nalaze šahtovi gotovo je nemoguće obaviti pražnjenje jer bi bilo uočljivo. Zato mislim da će onaj kome pada na pamet time se baviti, to prije ispustiti u neku skrivenu šumu, u grm gdje ga nitko ne vidi.

Što se pak šahtova tiče, nije mi jasno kako se otvaraju, jer su zavareni da ih se ne krade. Bilo je slučajeva da ih se kralo, a na stotinu kilograma željeza zaradi se 150 kuna – pojasnila nam je osoba koja dobro poznaje ovu problematiku, pa joj je teško povjerovati u informacije iz Agencije EKO Kaštelanski zaljev.

Doznajemo kako je osigurano besplatno pražnjenje cisterni u Stobreču, gdje se nalazi separator za fekalije. To znači da se to radi samo kako bi se uštedjelo na gorivu iz Trogira do Stobreča. Pomalo neshvatljivo, rekao je. Cijena cisterne s otpadnim vodama od pet tona na području Trogira, Čiova, Arbanije, Okruga Gornjega, Segeta Donjega i Planog iznosi oko 450 kuna, a ona od osam tona oko 580 kuna.
Fekalije prazne u Stobreču

Grad Trogir tražio je očitovanje od Agencije EKO Kaštelanski zaljev o tome kada će biti u fu

nkciji prihvatno mjesto za pražnjenje cisterni s otpadnim vodama na uređaju za pročišćavanje u Divuljama. Odgovor nisu još dobili. Uvjet im je to da raspišu natječaj za koncesionara. Da radi prihvatno mjesto u Divuljama, smanjili bi se troškovi plaćanja te usluge za građane. Osim financijske uštede, skratio bi se vremenski i prijevoz, jer se sada fekalije prazne u Stobreču – rekao je Zdravko Lučić, privremeni pročelnik Odjela za komunalu.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved