Vis
Turistička patrola
24.7.2014. 13:52:30h
Kriket se na Visu igrao još 1809. godine
Časnik britanske mornarice Sir William Hoste prvi ga je još 1809. igrao na otoku
Barry Skeates / flickr.com

Kriket se na otoku Visu igrao još 1809 godine: prvi ga je zaigrao časnik britanske kraljevske mornarice Sir William Hoste, zvan Mladi Nelson, u povijesti zapisan kao pobjednik posljednje bitke jedrenjaka u povijesti protiv znatno nadmoćnije Napoleonove flote. Čuvajući uporište na Visu, kapetan Hoste usput je gusario i pustošio francusko brodovlje pa na jadransko dno pospremio više od 200 fregata i korveta. No, dugi su bili vreli dani na otoku između dviju bitaka pa ih je Sir Host prekratio – kriketom. Dvjesto godina poslije, viški vinar i ugostitelj Oliver Roki nastavlja tamo gdje je Sir Hoste stao, pa se na otoku, u Pliskom polju nedaleko od britanskog aerodroma iz Drugog svjetskog rata, u klubu koji nosi ime slavnog kapetana, danas opet igra kriket.

– Sve je počelo kad sam prije nekoliko godina, čitajući knjigu “Remembering Nelson”, naišao na pismo u kojem se spominje viški kriket klub – prisjeća se Oliver, s kojim čavrljamo u hladu konobe “Roki”, među najpopularnijima na otoku, što redovito dobiva najviše ocjene na Tripadvisoru.

– Mislio sam da bi bilo sjajno za turizam kad bi klub ponovno otvorio svoja vrata, pa sam to i učinio. Uostalom, otvorio sam restoran bez ikakva znanja o kuhanju, zašto ne bih osnovao kriket klub premda dotad nisam igrao – kaže domaćin, koji je u međuvremenu daleko dogurao u oba “sporta”. Potom priča kako se njegov otac Nik Roki 50-ih godine prošlog stoljeća uputio preko oceana, nastanio u Australiji, zasnovao obitelj i upoznao se s kriketom, s kojim je upoznao, njega, sina Olivera, učeći ga pravila ovog sporta. Obitelj se, polovicom 70-ih, vratila na otok kako bi razvili vinski biznis i nitko nije spominjao kriket sve dok Oliver, kao što spomenusmo, nije otkrio da Vis ima svoju tajnu povijest kriket-kluba.

Kako bi se viški momci upoznali s pravilima, unajmio je profesionalnog trenera, a teren je niknuo na livadi pokraj konobe, između vinograda i maslinika. Danas, viški se kriketaši natječu u Prvoj hrvatskoj ligi, a posljednjih godina, osobito u predsezoni i posezoni, Vis postaje destinacijom zaljubljenika u kriket iz cijelog svijeta: Velike Britanije, Francuske, Češke, Njemačke, Novog Zelanda i Irske. Stižu u grupama od 15-ak igrača, uglavnom muško društvo. Na otoku ostaju po tjedan dana, pa donesu i priličnu zaradu lokalnoj zajednici. Oliver nema ni najmanji profit: igra se tek u slavu Sir Williama Hostea.

Vis, Ukupna ocjena: 94
• Urednost, izgled mjesta, čistoća, zaštita okoliša 10

• Kvaliteta i raznolikost smještaja 8

• Ugostiteljska ponuda 9

• Gostoljubivost 10

• Večernja zabava 9

• Kulturni, izletnički i rekreativni sadržaji 9

• Opskrbljenost i šoping-ponuda 9

• Uređenost i opremljenost plaža 10

• Inovativnost, originalnost i autohtonost ponude 10

• Opći dojam 10

PLUS
Kristalno bistro more i brojne skrivene uvale: pješčane, kamene, šljunčane. Jedna od najpoznatijih viških uvala je Stiniva. Lijepa je i uvala Pritišćina, Stončica, a za plažu Srebrnu nedaleko od Rukavca mještani kažu da je jedna od najljepših na otoku.

MINUS
Što god tko mislio o drugu Titu, mišljenja smo da su Višani mogli bolje naplatiti, među brojnim turistima, još uvijek živi brend. Glasovita Maršalova pećina jedva da je ucrtana na putokaze, a one koji se putem ne izgube iznenadit će zapuštenost tog relikta prošlosti.

Piše: Renata Rašović

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved