Novi Zoo u Pečuhu (Mađarska)
2.8.2014. 15:44:40h
Sve životinje bit će u nastambama bez ograda, a stižu i nilski konji i morski psi
Gotovo 3,6 milijuna eura vrijedan je projekt potpune obnove zoološkog vrta na Mečeku, u Pečuhu, a koji će u stopostotnom iznosu biti financiran sredstvima Europske unije.
/ glas-slavonije.hr

Gotovo 3,6 milijuna eura vrijedan je projekt potpune obnove zoološkog vrta na Mečeku, u Pečuhu, a koji će u stopostotnom iznosu biti financiran sredstvima Europske unije.
Ovaj zoološki vrt u koji su Osječani, odnosno Slavonci i Baranjci rado odlazili tijekom svog posjeta Pečuhu, a iz kojeg su upravo u osječki zoološki vrt često pristizale i različite životinje, zatvoren je u svibnju ove godine, a moderno uređenje predviđa se do svibnja sljedeće godine. Tajna činjenice da je Pečuh uspio dobiti obnovu sa stopostotnim financiranjem iz sredstava fondova EU leži u činjenici da su napravili sjajan projekt u kojem su spojili ekologiju, održivi razvoj, edukaciju i turizam. Riječ je o projektu prijavljenom kao projekt ekoturizma u kojem je predviđena i gradnja biciklističkih staza na Mečeku i tematskih parkova.
Tako zamjenik gradonačelnika Pečuha Csaba Nagy naglašava kako je cijeli projekt orijentiran djeci i mogućnosti učenja o vrijednostima očuvanja prirode pod nazivom “Natura 2000”.
- Pečuški zoološki vrt postat će posjetiteljski centar ekoturizma gdje možete pokazati floru i faunu okolice Pečuha i baranjskih vrijednosti. Također će to biti i edukacijski centar za djecu. Riječ je o turističkoj atrakciji i ekološki prihvatljivom projektu - objašnjava Nagy.
Novi zoološki vrt trebao bi postati prava atrakcija u regiji, jer bi, između ostaloga, trebao dobiti i nastambu za nilskog konja, ali i akvariji s morskim psima. Zoološki vrt bit će tematski podijeljen pa će imati dio u kojem će djeca imati priliku hraniti životinje i to ponije, koze, vijetnamske praščiće i perad, ali i majmune, a uz njega će biti i atraktivno dječje igralište. Poseban dio zoološkog vrta činit će kuća velikih mački, a sa što autentičnijim prikazom bit će sagrađene nastambe za nilskog konja, tigrova i lavova u kojima bi djeca trebala dobiti prikaz njihova načina života u divljini. Naime, sve životinje trebale bi biti u nastambama bez ograda, a od publike bi ih dijelile vodeni kanali.
Kao posebna atrakcija bit će ponuđeni noćni posjeti zoološkom vrtu, odnosno vremenu kada su životinje najaktivnije, a koji će biti atraktivno osvijetljen. Arhitektonskim rješenjem zamišljen je i novi parkirališni prostor i recepciju sa zgradom na kojoj će biti posijana trava. Jedan od razloga zašto je ovaj projekt dobio zeleno svjetlo Europske unije jest i činjenica da u sebi sadrži inovativan i ekološki način zbrinjavanja otpadnih voda. Recimo kako je pečuški zoološki vrt sagrađen 1961. i ima oko 200 životinjskih vrsta.

Piše: Nefreteta Z. Eberhard

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved