Prevare
6.8.2014. 6:07:12h
Ne dajte da vas oderu: 10 najčešćih prijevara na koje nasjedaju turisti
Između idiličnoga godišnjeg odmora i potpune katastrofe i nije toliki jaz kao što bi se na prvi pogled reklo.
Don Hankins / flickr.com

Između idiličnoga godišnjeg odmora i potpune katastrofe i nije toliki jaz kao što bi se na prvi pogled reklo. Jer iako će turistički djelatnici i oni koji s turistima dolaze u doticaj uglavnom biti širokog osmijeha i dobronamjerni, opreza nikada dosta, posebice ako svoje slobodne dane i teško zarađeni novac odlučite potrošiti u nekoj dalekoj destinaciji. Ponajbolji domaći portal o putovanjima Punkufer.hr sastavio je popis 10 najčešćih prijevara na koje turisti nasjedaju, pa pročitajte kako se jednom i vi ne biste našli među prevarenima.

Taj je restoran zatvoren
Unatoč tome što ste vi prije nekoliko dana rezervirali mjesto u restoranu koji na Tripadvisoru ima odlične ocjene, vozač vas uvjerava da taj objekt ne radi jer “ga je zatvorila inspekcija” ili “je izgorio do temelja u požaru prije par dana”. Nebrojene su verzije priče koju će vam pokušati prodati, no prava je istina da samo želi dobiti proviziju od nekog drugog restorana koju ostvaruje po dovedenom gostu. Uvijek inzistirajte na tome da vas odvede na točno određeno mjesto na koje vi želite.

Žedne ljepotice
Prilazi vam lijepa djevojka i uz razgovor je pozovete na piće. Uredno sjedate za stol i svatko naručuje za sebe. Razgovor teče i teče, a isto tako i pića. Na kraju ostajete sami s povećim računom koji, naravno, morate sami platiti, a ona će dobiti dobru proviziju. Slična situacija može vam se dogoditi i na ulici jer ste susreli lokalce koji s vama žele “vježbati engleski jezik” u baru po njihovu izboru. Ako se i odlučite na ovu avanturu, prije naručivanja pitajte za cjenik i plaćajte odmah.

Prijevara skuterima
Unajmili ste skuter kako biste okolicu mjesta u kojem boravite obišli sami, kad najednom kvar... Nazovete iznajmljivača, koji ljubazno dođe po vas i motor i odvede vas do servisera. Serviser nabije cijenu, a vlasnik skutera inzistira na tome da vi platite štetu. Svakako prije nego što preuzmete skuter pregledajte ima li neke ogrebotine i za svaki ih slučaj prije fotografirajte kako vas ne bi okrivili za štetu.

Hotelske prijevare
Sveto je pravilo da se hotel plaća na odlasku kako ne biste unaprijed platili sobu koja na fotografijama izgleda fenomenalno, a unutra je čisti užas. Standardi se moraju poštovati, a pravila bi trebala vrijediti za sve jednako. No, često hotel s četiri zvjezdice u Njemačkoj nije isto kao i hotel s četiri zvjezdice u Bangkoku. Ako se nalazite u zemljama Trećeg svijeta, uvijek prvo provjerite sobu prije nego što se odlučite ostati.

Ulična mjenjačnica
Tip nasred glavnog trga mijenja novac 20 posto povoljnije nego što nude mjenjačnice? Ignorirajte ovu velikodušnu ponudu jer u pitanju je prijevara, toga više nema ni u Banjoj Luci.

Lažni policajci
Uz lažne policajce, koje preplašite traženjem njihove značke, ovo u nekim zemljama rade i pravi policajci. Uporno pregledavaju vašu putovnicu kako bi pronašli nekakvu grešku s vizom. Uglavnom je izmisle i nude vam da platite kaznu u gotovini, direktno njima, i sve će biti u redu. Ako ostanete pribrani i ponudite da taj problem riješite kod njih u postaji, zasigurno ćete ih uplašiti, a greške će trenutačno nestati.

Super cijene za nakit
Ako vam na ulazu u trgovački centar netko ponudi zlatni ili srebrni nakit po fenomenalnoj cijeni, koja je toliko primamljiva da biste odmah kupili nekoliko komada, razmislite još jednom...

Taksi
Vozači taksija u cijelom su svijetu isti. Njihovi “prečaci” barem će udvostručiti iznos vožnje, pa se u svakom slučaju pokušajte prije konzultirati s nekim od lokalnih stanovnika o tome koliko bi udaljenost na koju idete mogla koštati. Direktno s tim iznosom pristupite svojem taksistu.

Timeshare
Šetate ulicom i zaustavi vas naočit mladić koji vam nudi grebalicu u kojoj možete osvojiti neku od vrijednih nagrada. Vi ogrebete strugalicu i, gle čuda, osvojili ste vrijednu nagradu. Sve što morate učiniti jest ga da slijedite i preuzmete osvojeno. No, prije toga slijedi duga prezentacija i pokušaj prodaje..., a osvojiti nećete ništa. Kakav gubitak dragocjenog vremena, zar ne?

Piše: I.K.
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved