Hercegovac
30.8.2013. 1:29:36h
Održani dani krumpira u općini Hercegovac
Župan Damir Bajs pohvalio tradicijska jela od krumpira, posebno kolače od krumpira te pozvao sve da dođu i probaju ove slatke delicije
Branka Slobodić / bjelovar.info

Zanimljiva manifestacija pod nazivom „Dani krumpira Općine Hercegovac“ već drugu godinu održava se u mjestu poznatom po proizvodnji najukusnijih proizvoda od krumpira - čipsa. Dva dana uživanja u raznim jelima od krumpira te sportskim igrama s krumpirom dokaz su samo da ova manifestacija postaje tradicija ovoga mjesta.

Manifestacija u Hercegovcu započela je u petak s prikazivanjem dva filma na otvorenom i gostovanjem NK Hrvatskog dragovoljca. U sklopu manifestacije održana je utakmica najmlađih hajdukovaca i predavanje na temu proizvodnje krumpira u organizaciji Udruge proizvođača industrijskog krumpira na čijem je štandu proglašen i najteži krumpir.

U subotu u popodnevnim satima manifestaciju Dane krumpira posjetio je i župan Damir Bajs. On je zajedno s načelnikom Općine Hercegovac Borom Bašljanom obišao sve štandove, razgovarao s izlagačima te kušao razna tradicijska jela od krumpira. Jela su pripremljena za sve posjetitelje, a bilo ih je oko 2 tisuće.

Nakon kušanja tradicionalnih jela od krumpira Damir Bjas je rekao: - Naši krajevi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji imaju sve više manifestacija i sve su posebne na svoj način. Ovo je također jedna od takvih. Drago mi je da tako veliki broj udruga sudjeluje u ovoj manifestaciji, koja će sigurno imati i turistički značaj za ovaj kraj. Župan je također pohvalio jela od krumpira posebno slatke delicije kao što je kolač od krumpira i pozvao sve da dođu probati.

Više o manifestaciji rekao je načelnik Općine Hercegovac Boro Bašljan istaknuvši: - Dani krumpira u našoj općini postat će tradicija, jer za to imamo i pravi razlog. U Hrvatskoj postoje samo dvije tvornice za preradu krumpira. Jedna od njih nalazi se u našem Hercegovcu od 1978. godine. Ovdje živi barem 100 obitelji od uzgoja krumpira. Tako Dani krumpira u našem mjestu nisu strani pojam. Sve udruge, njih 18 s područja Općine Hercegovac i Grada Garešnice prihvatile su ovu manifestaciju i tako su započeli Dani krumpira - rekao je načelnik Boro Bašljan. Načelnik je također rekao da manifestacija zahtjeva dosta novaca, ali tu su privatni sponzori, tu je naša Bjelovarsko-bilogorska županija, udruga proizvođača industrijskog krumpira i glavninu novaca izdvaja Općina Ivanska. Vrijednost manifestacije je oko 62 tisuće kuna.

Osim proizvoda od krumpira i raznih jela, ova manifestacija nudi brojna sportska događanja od bacanje krumpira u dalj, gađanje u košaru krumpirom, skakanje u vreći, nošenje krumpira u žlici, utrka s tačkama te gađanje limenki krumpirom. U sklopu manifestacije održana su i druga događanja kao što su paintball turnir, predstavljanje oldtimer Kluba „Kurbla“ i konjskih zaprega.

Jednom riječju ova manifestacija ponudila je sve za posjetitelje koji su došli uživati u lijepom mjestu, dragim ljudima i tradicionalnoj hrani ovoga kraja.

Tekst i foto: Branka Sobodić
www.bjelovar.info

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved