Hvar
Aristokracija
11.8.2014. 5:57:52h
Hvarani spremni za tri marokanske princeze
Dok većina ugostitelja na obali jadikuje i zbraja štete prouzročene izostankom turističke žiže zbog loših vremenskih prilika, Hvar se priprema za dolazak sve više i sve uglednijih gostiju.
Carmen Rodriguez / flickr.com

Dok većina ugostitelja na obali jadikuje i zbraja štete prouzročene izostankom turističke žiže zbog loših vremenskih prilika, Hvar se priprema za dolazak sve više i sve uglednijih gostiju. Ako potonjem epitetu pridodamo i ‘sve ljepših’, dolazimo sasvim blizu poanti: prema našim dobro upućenim izvorima, naime, uskoro će na najsunčaniji otok stići tri marokanske princeze!Kćeri kralja Hassana II., naime, lalla Meryem, lalla Hasna i lalla Asma odmarat će se najmanje desetak dana na Hvaru, te na Pagu.

Bez medijske pompe stižu samozatajno - koliko to bude moguće, naravno- na Hvar morskim putem, a 10. kolovoza u 18 sati na aerodrom u splitskom Resniku sletjet će avion iz Frankfurta, koji bi trebao dovesti na Hvar njihovu pomoćnu svitu, osoblje za ugodan boravak princeza i njihova društva. Pripreme će teći brzo jer već sutradan 11. kolovoza iz Grčke stiže megajahta s ostatkom društva, za čiji je boravak već rezerviran hotel “Adriana” u Hvaru.
Bratov rođendan

Još jedan dio velikog društva i šire obitelji priključit će se onima koji već borave na Hvaru istoga dana: avionom iz pravca Rima, naime, stiže dodatna ‘garnitura’ koja će potom biti prebačena također na otok. Prema našim informacijama, skupina mlađih članova ekipe planira dio odmora provesti i na Pagu, gdje je inače i najpoznatija hrvatska partijanerska destinacija, plaža Zrće. Ta je ‘frakcija’ pak za sebe zakupila hotel ‘Luna’ na tom otoku janjetine, soli, čipke i partyja...

Koji su sadržaji uključeni u boravak marokanske kraljevske svite na Hvaru i Pagu nije poznato, ali zato se zna da odlaze dvadesetog kolovoza, budući da je već dan kasnije rođendan uglednog brata triju princeza, naime kralja Mohammeda VI., koji će Njegova Visost po svoj prilici proslaviti u Maroku.

Lako je, dakle, zaključiti da su boravak u Hrvatskoj princeze i društvo ostavili za sam kraj ljetovanja, kao desert rekli bismo, što je veliki kompliment za naš turizam. Hrvatski dio Jadrana princezama inače nije nepoznanica, jer su već prije nekoliko godina ljetovale u Dubrovniku, uvijek s golemom logistikom i besprijekornom organizacijom.
Aktivne u politici

Sve tri dame inače ispred imena imaju prefiks ‘lalla’, što na marokanskom znači ‘lady’ to jest ‘princeza’. U dobrodržećim su pedesetim godinama i sve su aktivne u javnom i političkom životu svoje zemlje; najeksponiranija je lalla Meryem, koja je niz godina u Maroku obnašala dužnost predsjednice za socijalnu skrb Kraljevskih oružanih snaga, i to ukazom oca, kralja Hassana II.. Također se zalagala za prava žena i djece na međunarodnoj razini, zbog čega je prije desetak godina proglašena ambasadoricom dobre volje pri UNESCO-u. Šarmantna Meyrem inače je razvedena od Fouada Fillalija i majka dvoje odrasle djece, koja će joj se vjerojatno priključiti na Hvaru, kao i ostala rodbina i prijatelji.

Meyrem je inače jedno je od petero djece bivšeg kralja Hassana kojega je naslijedio sin Mohammed VI.. On je u svojoj zemlji ubrzao političke i društvene reforme. Sve donedavno žene marokanskog kraljevstva kao i svih arapsko-islamskih vladara, živjele su u potpunoj anonimnosti, no kralj Mohhamad VI. prekinuo je tu tradiciju. Zahvaljujući toj okolnosti sestre danas mogu participirati u politici i društvenim aktivnostima, pa i nesmetano ljetovati i zabavljati se.

I jedan kuriozitet za kraj: u biranom društvu na ljetovanju naći će se i Adnan Taletović, glumac s naših prostora...

Piše: Lenka Gospodnetić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved